Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Bajban a Civil Rádió

Meg is szűnhet a független közösségi Civil Rádió

2014. január 19. - radiosite.hu

civil.jpgAkár meg is szűnhet a mindentől és mindenkitől független, közösségi Civil Rádió. A fővárosi csatorna közleményében úgy fogalmaznak, végveszélyben vannak. A politikát okolják az állításuk szerint lehetetlen működési feltételekért. Létrehoztak egy microsite-ot is, ahol segítséget kérnek a hallgatóiktól és szimpatizánsaiktól.

soscivil.jpg

Mint írják: "az utóbbi évek magyar politikája olyan feltételeket teremtett, ami lassan felőröl minden valódi, igazán alulról szerveződő civil kezdeményezést. Elapasztották a pályázati forrásokat, költségesebbé tették a működést, a médiában a kicsik számára teljesíthetetlen adminisztratív jelentési kötelezettségeket írtak elő. A döntések törvényesek, de egy olyan politika jogszabályai, ami nem szereti a civil beleszólást, nehezen tűri a más véleményt, a jogszabályokat pedig az érintettek meghallgatása és érdemi vita nélkül változtatja meg sorozatban. Ezért kerültünk mi is nehéz helyzetbe. A Civil Rádió az egyik utolsó közösségi rádió Magyarországon, ami még működik".

A 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, azaz az új médiatörvény valóban szigorított az addig nonprofit, vagy közműsor-szolgáltatói jogosultsággal működő, mostanában közösségi formában üzemelő rádiók kötelezettségein: bár továbbra sem kell fizetniük médiaszolgáltatási díjat, például a zenei művek bemutatásakor 50%-ban magyar nyelvű dalokat, a heti műsoridejük kétharmadában pedig közszolgálati műsorokat kötelező sugározniuk.

Ez egy vallási, vagy közéleti tematikájú rádiónál nem jelent akadályt, azonban egy vegyes, valamilyen rétegigényt, szubkultúrát kiszolgáló, vagy a Civil Rádióhoz hasonlóan mindenki számára nyitott rádiók kezét megköti.

A kvótákon túl az új médiatörvény a beszámolási kötelezettségeket is szigorúbban kéri számon, valamint a működési támogatások pályázati feltételei is változtak.

"Az eltelt húsz évben önkéntes munkatársak százai áldozták az idejüket, eszközeiket, energiájukat arra, hogy a nap 24 órájában szóljon a Civil Rádió, s ezért szól még a mostani kritikus helyzetben is. De ha el kellene hallgatnunk, mégsem a személyes veszteségünk lesz igazán drámai. A magyar demokrácia fog újabb csatát veszíteni, az »utca embere« marad megint egyedül" - teszik hozzá a pénzügyi gondokkal küszködő rádió honlapján.

Az erre a célra létrehozott microsite-on részletesen bemutatják a kialakult helyzetet, valamint a támogatási lehetőségeket.

A Civil Rádiót 1993-ban több civil szervezet összefogása hozta létre a Civil Rádiózásért Alapítvány megalapításával. A csatorna alapelve, hogy műsorkészítők csak önkéntesek lehetnek, akik teljesen fizetség nélkül dolgoznak a műsoraikon, míg az alapítvány gondoskodik a technikai feltételekről és menedzseli a rádiót.

radiosite.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr685769962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása