Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Február a függőségek hónapja a Spektrumon

Marihuána, ópium, heroin, kokain és a többiek

2014. február 04. - emTV.hu

spektrum.jpgA Spektrum február hónapban az alkohol, a drog és a szteroidok okozta függőségeket járja körbe, brit, amerikai és ausztrál minisorozatokon, dokumentumfilmeken keresztül. Minden este más aspektusból ismerhetjük meg a rendkívül összetett, sokszínű témát a marihuána történetétől az ópium és a heroin közti átmenetig, a kokain agyban előidézett hatásától a rehabilitáción résztvevők mindennapos küzdelméig.

Premier a Spektrumon a 2011-ben készült kétrészes sorozat, Az ópium világa, amely az egyik legrégebbi orvosság történetét mutatja be napjainkig. Az ópiumból gyógyszer helyett mára a világ egyik legjövedelmezőbb – akár egy kisebb ország éves költségvetését is meghaladó – üzletága és legveszélyesebb, évente tízezrek halálát okozó drogja lett: ez a heroin.

A 2010-ben készült, A marihuána története című, szintén kétrészes dokumentumfilm a többi között arra az ellentmondásra keresi a választ, hogy miközben az USA évente több mint százezer dollárt költ a marihuána importjának megállítására, mára 14 amerikai állam legalizálta azt egészségügyi okokból.

A Hogyan hatnak a drogok? című, három epizódból álló brit sorozatban orvosok, pszichológusok, addiktológusok mondják el, mit tesz a szervezettel a kannabisz, a kokain vagy az extasy. Megdöbbentő animációkon és nevüket, arcukat vállaló fiatalok igaz történetein keresztül derül ki, hogyan vezethetnek a drogok pszichózishoz, skizofréniához, vagy miért nagyobb az éves bevétele a kokain termesztésének és forgalmazásának, mint a McDonald’snak, a Google-nek és a Coca-Colának együttvéve.

A Függőség két epizódja egy rehabilitációs klinikára kalauzol el, ahol három, ott kezelt páciens személyes történetéből ismerhetjük meg a függőségek tragikus oldalát.

A marihuána története - február 10-11, 22:45
Hogyan hatnak a drogok? – február 12-14, 22:45
Az ópium világa – február 17-18, 22:45
Mit tettem a múlt éjjel? – február 19-21, 22:45
Tömény igazság – február 24, 22:45
Cherry és az italozás – február 25, 22:45
Függőség – február 26-27, 22:45
Emberfelettiek – Szteroidok – február 28, 22:45

Spektrum

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr435798455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása