Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A reklámadó befolyásolja az RTL Csoport ezévi nettó nyereségét

Az RTL Csoport közleménye

2014. július 08. - emTV.hu

rtlgroup.jpgEurópa vezető szórakoztató hálózata, az RTL Csoport elvégezte első becslését a magyar országgyűlés által 2014. június 11-én elfogadott és 2014. július 4-én módosított Reklámtörvény pénzügyi hatásáról. A módosított törvény 2014 augusztusában lép hatályba és az RTL Magyarországnak már augusztus végén ki kell fizetnie az adó első részleteit.

Az új adó progresszív lesz, és a 20 milliárd forint (65 millió euró) feletti éves reklámbevételekre kivetett legfelső kulcs 40 százalék. Jelenleg az RTL Magyarország az egyetlen olyan média, amely a legfelső, 40 százalékos kulcs alá esik.

A módosított törvény alapján végzett előzetes számítások szerint az RTL Csoport adóterhe éves szinten mintegy 15 millió euróval növekszik. Az RTL Magyarország 2013-ban 15 millió eurós EBITA mellett 100 millió eurós forgalmat bonyolított.

A szokásos eljárás keretében az RTL Csoport értékvesztési vizsgálatot is végez az RTL Magyarország cégértékét illetően, a Csoport 2014 évi féléves eredményei tükrében. Figyelembe véve az új reklámadó mértékét, az RTL Csoport várhatóan értékvesztést kell, hogy elkönyveljen a 2014. évi közbenső pénzügyi kimutatásaiban. Az értékvesztés összegének kiszámítása folyamatban van, a számítások eredményét 2014. augusztus 21-én fogják közzétenni, az RTL Csoport 2014. évi féléves eredményeivel együtt.

Anke Schäferkordt és Guillaume de Posch, az RTL Csoport vezérigazgatóinak közös nyilatkozata: "A működést tekintve az RTL Csoport továbbra is jól teljesít 2014-ben. Mindazonáltal az első értékelésünk azt mutatja, hogy az új magyarországi reklámadó súlyos terhet jelent: az RTL Magyarországot strukturálisan veszteségessé teszi, és az RTL Csoport 2014 évi nettó nyereségét is csökkenti. Az RTL Csoport 1997 óta következetesen építette fel igen értékes magyarországi vállalatát, amely több mint 350 embert foglalkoztat és befektetéseket valósít meg a helyi szórakoztató és független hírszolgáltatási piacon. Magyarországon jelentős mértékű adót fizettünk be. Eltökélt szándékunk, hogy minden lehetőséget megragadjunk annak érdekében, hogy társaságunkat megvédjük ettől a működésünket ellehetetlenítő adótól.

Mai közleményünk figyelmeztetés minden külföldi befektető számára Magyarországon.

Ezért ismételten felhívjuk a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül ezt a kontraproduktív adópolitikát, amely úgy tűnik, hogy kifejezetten az RTL ellen irányul, mivel aláássa a működését, és komoly aggályokat vet fel a magyarországi sajtószabadsággal kapcsolatban."

RTL Csoport

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr326485291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása