Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Rendezte a megújított előfizetői szerződések ügyét a UPC

Az NMHH tavaly hatvanmillió forintra bírságolta a UPC-t

2014. július 09. - emTV.hu

upc.jpgHatósági szerződésben rendezte a megújított előfizetői szerződések ügyét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a UPC Magyarország Kft. – közölte a hatóság múlt pénteken az MTI-vel. Mint ismeretes, az NMHH tavaly hatvanmillió forintra bírságolta a UPC-t a cég 2012 novemberi szerződésmódosítási kísérlete miatt, amelynek során levélben kereste meg előfizetőit, és a meglévő szerződésük helyett egy másik, "ráutaló magatartással" történő megkötését kezdeményezte. Akkor az NMHH közölte: a cég jogszerűtlenül járt el a szerződésmódosításoknál, ami mintegy nyolcszázezer előfizető érdekét sértette.

Az NMHH pénteken közölte: a megkötött hatósági szerződés kiemelkedő jelentőségű a fogyasztóvédelemben, hiszen az az előfizetők védelmében olyan kötelezettségeket tartalmaz a szolgáltató számára, amelyek garantálják, hogy az előfizetőket ne érhessék hátrányok a megújított szerződések miatt.

A szerződésben a szolgáltató által önkéntesen vállalt kötelezettségek konkrét, jól alkalmazható és hatékony jogvédelmet nyújtanak a UPC összes olyan előfizetőjének, akiknek az előfizetői szerződése a UPC által 2012 novemberében megküldött ajánlat alapján ráutaló magatartással újult meg. A megállapodás értelmében ezek a szerződések változatlanul érvényben maradnak, a szolgáltató ugyanakkor vállalta, hogy a kétoldalú szerződésmódosításokat a továbbiakban csak akkor tekinti elfogadottnak, ha azokat az előfizető kifejezett, tevőleges magatartással elfogadta.

A UPC a kétoldalú módosításokat pusztán ráutaló magatartás, például a szolgáltatás változatlan igénybe vétele vagy a havidíj befizetése esetén nem tekinti elfogadottnak. Az érintett szerződések kétoldalú szerződésmódosítás során csak az előfizetők kifejezett szóbeli vagy írásos elfogadó nyilatkozatával változtathatók meg. Az előfizetőknek az ügyben nincs semmi teendőjük - közölte a hatóság.

A közlemény emlékeztet, hogy a UPC felülvizsgálati kérelme nyomán született bírósági ítélet részben osztotta mindkét fél álláspontját, és tett mind a két fél számára kedvező megállapításokat is. A bíróság megerősítette az NMHH határozatát a bírságról és arról, hogy az előfizetői szerződések megszüntetése nem a jogszabálynak megfelelően történt. Ugyanakkor a bíróság azt is kimondta: a hatóság nem rendelheti el az előfizetői szerződések tartalmának megváltoztatását, és emiatt új eljárás lefolytatására kötelezte az NMHH-t, ennek kapcsán kezdeményezte a UPC a hatósági szerződés megkötését.

MTI // emTV.hu

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr416495317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása