Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A sajtószabadság helyzetét bírálta az amerikai EBESZ-misszió

Aggódnak a sajtószabadság korlátozása és az újságírókat ért támadások miatt

2014. szeptember 24. - emTV.hu

news.jpgBírálatokat fogalmazott meg a sajtószabadság helyzetével összefüggésben több országgal, köztük Magyarországgal szemben az EBESZ "emberi dimenzióval" foglalkozó varsói találkozójához időzítve az értekezleten részt vevő amerikai küldöttség vezetője.

J. Brian Atwood az amerikai külügyminisztérium honlapján nyilvánosságra hozott, szeptember 23-i keltezésű dokumentumban arról írt, hogy az Egyesült Államok aggódik a sajtószabadság korlátozása és az újságírókat ért támadások miatt Oroszországban, a szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területen és az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten, továbbá Tádzsikisztánban, Azerbajdzsánban, Törökországban, Kirgizisztánban és Kazahsztánban.

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés azt írja: aggodalomra ad okot, hogy miután tavaly novemberben lehetővé tették a rágalmazásért kiszabható börtönbüntetés időtartamának meghosszabbítását, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rágalmazási pert kezdeményezett Horváth András korábbi adóellenőr ellen, aki azt állította, hogy az adóhatóság rendszeresen elleplezte az ellenőrzések eredményeit. Áprilisban a Magyar Nemzeti Bank rágalmazási eljárást indított az index.hu független online újság ellen, miután az cikket közölt a bank költekezéseiről és az átláthatóság hiányáról.

A dokumentum szerint ezek az esetek aláássák az egyének, a civil társadalom és a média képességét nézeteinek szabad kifejtésére, az átláthatóság elősegítésére, a korrupció elleni harcra, arra, hogy jelezzék a káros fejleményeket. Emellett – írja a jelentés – az új reklámadó és azok a szabályok, amelyek a híreszközöket pénzbírsággal vagy felfüggesztéssel fenyegetik "kiegyensúlyozatlan" híradás esetén, aláássák a média függetlenségét és pluralitásának érvényesülését.

emTV.hu // MTI

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr866728299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása