Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Bejutott Csemer Boglárka az Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába

A román csapat a vendégmunkások gyerekeire hívta fel a figyelmet

2015. május 20. - emTV.hu

mtva.jpgBejutott Csemer Boglárka és a Wars For Nothing című dal a hatvanadik Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben. A Magyarországot képviselő énekesnő a verseny első elődöntőjében a tizenhat előadóból a tíz legjobb közé került.

Boggie hosszú, vörös színű ruhát viselt, a színpadon négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kísérte. A produkció koreográfusa Tihanyi Ákos.

A Wars For Nothing háborúellenes dal, amelyet az előadó Sebestyén Áronnal és Bori Sára Helénével közösen írt.

"Szerintem ez a téma nagyon fontos üzenet lehet az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán is, és jó, hogy Magyarország egy ilyen dallal képviselteti magát, büszke vagyok erre" – hangsúlyozta korábban az énekesnő az MTI-nek.

Szintén bekerült a fináléba az öt kontinens örmény gyökerű énekeseiből álló Genealogy, a belga Loic Nottet, a görög Maria-Elena Kirjaku, az észt Elina Born és Stig Rasta, a szerb díva, Bojana Stamenov, az orosz Polina Gagarina, az albán Elhaida Dani, a román csapat, a Voltaj, amely a vendégmunkások gyerekeire hívta fel a figyelmet, valamint a húsz éves grúz énekesnő, Nina Sublatti.

A keddi tizenhat elődöntősből a tíz továbbjutót úgy választották ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Spanyolország, Ausztria, Franciaország és Ausztrália részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még hétfőn este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

Világszerte évente száz-százhúszmillióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén negyven ország képviselői vesznek részt Bécsben; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Koppenhágában egy osztrák énekes, Conchita Wurst nyert Rise Like A Phoenix című dalával. Ő a keddi elődöntő megnyitóján újra előadta a számot és házigazdaként is feltűnt.

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly Kállay-Saunders András és a Running az előkelő ötödik helyen végzett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Az idén Building Bridges (Hidakat építünk) szlogennel zajló dalfesztivál második elődöntőjét csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik, a Duna Televízió mindkettőt élőben közvetíti este kilenc órától.

emTV.hu // MTI

facebook.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr207474702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása