Amerika igazi felfedezőit keresi a DoQ

2015. június 12. 14:50 - emTV

Ókori héber törzsek, vikingek, kínaiak, polinézek, Kolumbusz és egy walesi herceg

doq.jpgHa valóban Kolumbusz Kristóf és legénysége volt az első, akkor vajon mit keres egy ókori héber felirat egy indián temetőben, vagy egy viking pénzérme a kontinens belsejében?  Ezeknek a rejtélyeknek jár utána az Amerika igazi felfedezője című műsor a DoQ-n.

doq_amerikaigazi.jpg

Az amerikai őslakosok származását kutató Cyrus H. Gordon professzor elmélete alapján az amerikai kontinenst már Krisztus előtt 600-ban meghódították a római és babilóniai elnyomás elől menekülő ókori héber törzsek. Hogy mire alapozza mindezt? Leginkább egy indián temetkezési helyen talált táblára, amelyre ókori héber szöveg van vésve, illetve egy történet A Mormon könyvéből, amely a zsidók meneküléséről szól az Újvilág felé. A kutatók az elmélet bizonyításaképpen egy sor DNS tesztet is elvégeztek, amelyek az indián őslakosok és a zsidók génjei közti összefüggéseket kerestek – nem sok sikerrel.

Mindazonáltal bizonyított tény, hogy a Grönlandról érkező viking hajósok Leif Eriksson vezetésével számos alkalommal látogatták meg az amerikai kontinens északi partvidékét. Az Új-Fundland északi csücskében lévő Medúzák öble (L'Anse aux Meadows) nevű község a mai napig őrzi egy ősi skandináv település maradványait, ám ami igazán figyelemreméltó, az egy, a kontinens középső részén talált viking pénzérme, amely azt jelentheti, hogy a skandinávok egészen a sziget sűrűbben lakott, déli részéig elkalandoztak, ahol akár az őslakosokkal is találkozhattak.

Gavin Menzies egykori tengeralattjáró-parancsnok teóriája szerint kínai hajósok Cseng Ho tengernagy irányításával 1421-ben, vagyis 71 évvel Kolumbusz előtt fedezték fel Amerikát. Szerinte ezt két lelet is bizonyítja: az egyik egy mára víz alá süllyedt hajódokk, amely a kínai flotta feltételezett partraszállásának helyszínén, a Bimini-szigetek (azaz a Bahamák) mellett fekszik. A másik egy 1418-as kínai térkép, amelyen a földrészek, köztük Amerika partvidéke is akkurátusan jelölve van. Bár a térkép hitelességét tudományosan sosem bizonyították, Menzies úgy véli, a tények az ő teóriáját​ támasztják alá.

Lisa Matisoo-Smith elmélete szerint a csendes-óceáni szigeteken élő polinézek 492 évvel előzték meg a spanyolokat. Egy chilei város mellett végzett ásatáson egyrészt polinéz sajátosságokkal rendelkező koponyamaradványokat, másrészt baromficsontokat tártak fel, amelyekről a DNS vizsgálat megállapította, hogy Polinéziából, és feltehetően az 1310 és 1420 közötti időszakból származnak. Mi több, valamiért a chilei Mapuche indiánok és a polinézek nyelve is kísértetiesen hasonlít egymásra.

Egy újabb felvetés szerint egy walesi herceg, Madog ab Owain Gwynedd Walesből hajózva a mai Mobile Bay-nél (Alabama) vetett horgonyt 1150-ben, több, mint 300 évvel Kolumbusz Kristóf előtt. A teóriát egy erődítmény maradványai bizonyítják, amelyeket a partraszállás helyszínétől néhány száz kilométerre elhelyezkedő Desoto Falls kisvárosában tártak fel. Az épület talapzata nagyon hasonlít Madog herceg szülőhelyéhez, a Dolwyddelan kastélyhoz. A régészeti leleteken túl néhány cseroki indián mítosz is bizonyítja a walesiek jelenlétét a kontinensen, amelyek aranyhajú, holdszemű emberekről szólnak. Ám ez a teória a mai napig ingatag lábakon áll.

Amerika igazi felfedezője – hétfőn 19:30-tól, kedden 11:00 és 23:00-kor a DoQ-n!

emTV.hu // Red Lemon Media

facebook.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr557537076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása