Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A hadtörténet legrettegettebb mesterlövészei

Két és fél kilométerről vagy a fal mögül is eltalálják a célpontot

2015. október 09. - Ádám // emTV.hu

doq.jpgHány napon keresztül figyeli meg célpontját egy mesterlövész? A DoQ-n szombaton debütáló Mesterlövész: Célkeresztben című film ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre ad választ, miközben háborús veteránok beszámolói alapján bemutatja a leghíresebb mesterlövészek hihetetlen küldetéseit.

A hadtudomány egyik leghalálosabb csodafegyvere a csatatéren nem a harckocsi és nem is a géppuska, hanem a magányos mesterlövész, aki hosszú órákon, gyakran napokon keresztül vár a tökéletes lövésre. Az álcázás nagymesterei a legtehetségesebb lövészek közül kerülnek ki, áldozataik főként olyan célpontok, amelyek pótolhatatlanok az ellenfél számára. A DoQ-n szombaton startoló Mesterlövész: Célkeresztben című film a modern hadtörténet legtehetségesebb mesterlövészeit mutatja be, akik elképesztő pontosságukkal és hidegvérükkel örökre beírták magukat a történelemkönyvekbe.

Az amerikai történelem leghalálosabb mesterlövésze egyértelműen Chris Kyle, nevéhez több, mint kétszázötven áldozat kötődik. Kyle az amerikai haditengerészet elit alakulatában, a SEAL-ben szolgált Irakban, a helyi lázadók húszezer dolláros vérdíjat tűztek ki fejére. Talán legnagyobb hőstette a fallúdzsai ütközethez kapcsolódik, mikor egymaga negyven iraki lázadót lőtt le. Ironikus módon az amerikai hősként tisztelt mesterlövészt egykori bajtársa, Eddy Ray Routh ölte meg 2013-ban, egy lőtéren. 

A Csendes Orgyilkos becenéven ismert Craig Harrison afganisztáni szolgálata alatt állított fel távolsági világrekordot, mikor két és fél km távolságból lőtt le két tálib gépfegyveres lázadót, akik tűz alá vették parancsnoka járművét. A brit mesterlövész nagy kockázatot vállalt a lövéssel, hiszen ez a távolság majdnem egy km-rel haladta meg L115A3 típusú fegyverének lőtávolságát: a célpontok olyan messze voltak, hogy a találat előtt a lövedékek majd’ három másodpercig szálltak a levegőben.

Steve Reicher nevét egy iraki misszió tette híressé: a tengerészgyalogsági mesterlövész egy csapatnyi embert fedezett egy olajtartály tetejéről, mikor az osztagot a semmiből felkelők egy csoportja támadta meg. A lövöldözés közepette Steve észrevette, hogy három további gépfegyveres közeledik a szomszédos épületet megkerülve, hátulról. Pont mikor lőni készült, a célpont eltűnt az egyik fal mögött, ám Reichnert ez sem állíthatta meg: célzott és egy katonát el is talált, míg a másik kettőt a falról lepattanó törmelékdarabok tettek harcképtelenné.

A fenti mesterlövészektől eltérően Plumb nem háborús terepen szerzett magának hírnevet. A SWAT különleges egységének tagjaként egy öngyilkosságot kellett megakadályoznia: Douglas Conley az utca közepén akarta magát fejbe lőni egy emberi kéz nagyságú revolverrel, a rendőrök közeledésére agresszívan válaszolt, így távolról kellett fegyvertelenné tenni. Plumb végül ötszáz méterről, hihetetlen pontossággal lőtte ki a férfi kezéből a kis méretű pisztolyt.

Carlos Hathcock a vietnámi háború egyik legrettegettebb mesterlövésze volt: nevéhez kilencvenhárom bizonyított találat fűződik (ő maga négyszázra saccolja áldozatainak számát), fejére harmincezer  dolláros vérdíjat tűztek ki. Legnevezetesebb hőstette egy észak-vietnámi mesterlövész likvidálása volt: Hathcock hosszú napokon keresztül kúszott a dzsungelben, hogy a közelben tartózkodó ellenség meg ne lássa, ügyelve arra, hogy a napot a háta mögött tartsa. Végül ez mentette meg az életét: a távolban egy villanás elárulta a közelben rejtőzködő mesterlövész pozícióját, mire Hathcock az ellenség távcsövén át szemen lőtte a vietnámi katonát.

Mesterlövész: Célkeresztben premier szombaton 21:05-kor a DoQ-n!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr517951590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása