Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Pillants be a tizenkét Oscar-díjra jelölt film kulisszái mögé

A visszatérő – és a történet, ami mögötte van!

2016. január 29. - emTV.hu

natgeotv.jpgA visszatérő című film az idei év egyik legnagyobb dobása. A NatGeo A vadnyugat túlélői című werkfilmben mutatja be a mozifilm készítésének nehézségeit és kulisszatitkait. A műsorban többek között Leonardo DiCaprio mesél majd a forgatási élményeikről, a megszokott magyar hangján.

"A visszatérő forgatókönyvét évekkel korábban olvastam, de sokáig nem kapott zöld utat az egyes forgatási helyszínek jelentette nehézségek miatt" – emlékszik vissza Leonardo DiCaprio. A filmet különösen zord körülmények között vették fel: "Alkalmazkodnunk kellett a környezethez. Ez volt a leginkább dokumentarista film, amiben színészként valaha részt vettem. Végig arra reagáltunk, amit a természet adott” – meséli a színész, aki számára a szerep több szempontból is nagy kihívást jelentett: „Olyan karaktert kellett eljátszanom, aki nem sokat beszél. Ezért is teljesen más volt, mint az eddigi szerepeim, mert szavak nélkül, vagy egy másik nyelven kellett átadnom a figurát."

Alejandro Gonzalez Inárritu rendező mindemellett az apa-fiú szálra is nagy hangsúlyt fektet: "Úgy gondoltam, az apa-fiú vonal mélységet visz a karakterbe, és nem csak a fegyverekről szól majd a történet, meg a bosszúvágyó gondolatokról, amiért magára hagyták a többiek. Ha átszövi a történetet a gyermeki szál, azzal sokkal jobban megértjük magát az embert és a célját" – mondta.

DiCaprio-nak ahogy azt már megszokhattuk, A vadnyugat túlélői című werkfilmben is Hevér Gábor, míg A visszatérő című film rendezőjének, Alejandro Gonzalez Inárritunak Galbenisz Thomasz kölcsönzi a hangját. Leszámítva néhány "szinkronbakit", a NatGeo láthatóan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a dokumentumfilmjeik ismert szereplői az állandó, megszokott hangjukon szólaljanak meg, és ezt szinkronszeretőként nagyon-nagyon díjazzuk!

A David Hasselhoff és a berlini fal című dokuban Forgács Péter volt Hoff, legutóbb pedig a StarTalk új évadának Family Guy-os epizódjában Seth MacFarlane-nek Kerekes József kölcsönözte hangját. A műsorban bejátszott részletekben szintén a megszokott hangjukon élvezhettük a Family Guy-os poénokat, de még a benne szereplő Star Trek TNG stábját is. Bár azt is tegyük hozzá gyorsan, hogy pont a StarTalk műsorvezetője, a népszerű asztrofizikus, egyetemi előadó és a Hayden Planetárium igazgatójának, Neil deGrasse Tysonnak ebben a talk show-ban Bognár Tamás, míg a Kozmosz: Történetek a világegyetemről című szériában Barbinek Péter volt a hangja, pedig meglátásom szerint Vass Gábor illene hozzá igazán. DeGrasse Tyson egyébként rendszeresen feltűnik különbözős sorozatokban is, melyekben rendre önmagát alakítja. A Csillagkapu: Atlantis "Ötletelés" című epizódjában például Varga Rókus szinkronizálta a népszerű asztrofizikust.

Természetesen ahogy megkapjuk a teljes szinkronlistát (hangalámondás- listát), nyomban meg is osztjuk veletek!

A visszatérő igaz történetet dolgoz fel: Hugh Glass élete olyan legenda, amelyet gyakran meséltek az amerikai tábortüzek mellett. A forgatókönyv azonban több ponton eltér a valós történettől. Az eredeti sztori szerint 1823-ban fehérbőrű pionírok és telepesek egy csoportja bevette magát az amerikai rengetegbe, hogy hódcsapdákat állítson fel a Missouri folyó mentén – a hódprémért nagy pénzt adtak a vadnyugaton akkoriban. A csoport egyik tagja, Hugh Glass azonban drága árat fizetett a kalandért: egy kölykeit védelmező anyamedve megtámadta, és – bár Glass-nek sikerült rálőnie – az állat végzetesnek tűnő sebeket ejtett rajta. Állapotát látva az expedíció vezetője csak néhány órát jósolt neki, és két embert mellette hagyva továbbállt csapatával. Glass haláltusája azonban elhúzódott, és az ápolásával és eltemetésével megbízott két vadász – John Fitzgerald és Jim Bridger – öt nap múlva magára hagyta. Glass számára ettől kezdve egy cél létezett: magvakon tengődve, vadállatokkal viaskodva, törött lábát maga után vonszolva valahogy elvergődni a százötven kilométerre fekvő Fort Kiowába, hogy bosszút álljon az őt magára hagyó társakon. A filmet ihlető történet szerint végül Jim Bridgernek fiatal kora miatt megbocsátott (Jim tizenkilenc éves volt akkoriban), John Fitzgerald pedig belépett a hadseregbe, hogy védve legyen Glass haragjától - a moziban azonban ez másként történik.

A vadnyugat túlélői premier február 7-én, vasárnap este kilenc órakor a National Geographic Channel műsorán!

emTV.hu // FOX International Channels Europe

fb.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr178329820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása