Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Sherman tábornok hadjárata ma a DoQ-n

Az amerikai polgárháború egyik legismertebb alakja

2016. április 16. - emTV.hu

doq.jpgAz amerikai polgárháború egyik legismertebb alakja, William T. Sherman tábornok már a maga idejében is megosztó személyiségnek számított, és a mai napig az. Az északiak szemében ő volt jóságos Billy bácsi, míg a déliek brutális gyilkosként tekintettek rá. De milyen is volt valójában?

Sherman tábornokot az amerikai polgárháború egyik legjelentősebb alakjaként ismerik. Az unió élén, kezdetben Ulysses S. Grant jobbkezeként, majd 1864-től helyetteseként vezette a jenkiket a Konföderáció ellen, nevét rettegték a déliek. A DoQ-n ma este debütáló Felperzselt földeken: Sherman tábornok hadjárata című filmben megelevenedik a csapatai által jóságos Billy bácsinak nevezett Sherman tábornok, aki 1864. második felében csapataival lerohanta Georgiát, elfoglalta majd porig égette a Konföderáció központjává fejlesztett fővárost, Atlantát és megkezdte kegyetlen hadjáratát a négyszáznyolcvan kilométerre fekvő Savannah felé.

Sherman tábornok taktikája – melyet  Grant és Lincoln is osztott – rendkívül hatékony volt: totális háború. A déliek gazdaságának, infrastruktúrájának teljes megsemmisítése, a Konföderáció erőforrásainak kivéreztetése. Mindössze három hét alatt a tábornok csapataival átgázolt az államon és a keleti partra ért: a sereg útját megrongált távíróoszlopok és vasúti sínek, felgyújtott és kifosztott városok és felszabadított rabszolgák jelezték. 1865. elején Savannah-t elhagyva, Sherman emberei tovább nyomultak Dél-Karolináig, majd áprilisban a Konföderáció végleg feladta a harcot és a két fél megállapodott a fegyverletétben.

Rick King nagysikerű dokumentumfilmjében nem csak a hadjárat pontos menetéről kapunk részletes leírást, de Sherman 1875-ben kiadott emlékiratainak adaptálásával a tábornok személyes gondolatait is megismerjük. A film hiteles színészi játéka mellett valódi idézetekből megírt dialógusokat hallhatnak a nézők, melyeket szakértői megszólalások, fényképek és térképes animációk színesítenek.

Felperzselt földeken: Sherman tábornok hadjárata premier ma 21.05-kor a DoQ műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr18631328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása