Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Három hétköznapi találmány nem hétköznapi sztorija

Mi lehet a közös egy pizzafutárban, egy autóversenyzőben és egy grafikusban?

2016. május 14. - emTV.hu

spektrum.jpgSzámtalan olyan tárgyat használunk a mindennapok során, vagy legalábbis ismerünk, melyek egészen furcsa körülmények között születtek, sőt, feltalálóik személye is sokszor meglepő lehet. Íme három találmány, melyekről nem biztos, hogy tudta, valójában ki és hogyan találta fel.

Az első golyóálló mellényt egy detroiti pizzafutár varrta meg kézzel, aki megelégelte, hogy a város veszélyes részein rendszeresen rettegnie kell a rablótámadásoktól. Hovatovább, a rendőrség meggyőzésére forgatott videón önmagán demonstrálta a találmány működését. Richard Davis azóta is golyóálló mellényeket gyárt.

A traffipaxot ironikus módon egy holland autóbolond, Maurice Gatsonides találta fel. A kanyarok bevételekor használt optimális ívet szerette volna kiszámolni. Hamarosan – találmánya segítségével – 1953-ban megnyerte a Monte-carlói rallyt.

A világszerte ismert smiley-szimbólummal ellátott gombot Harvey Ball, amerikai reklámgrafikus tervezte egy biztosítótársaság felkérésére, akik vidámabb hangulatot szeretettek volna becsempészni a dolgozók mindennapjaiba. De mivel nem szabadalmaztatta, néhány évvel később egy testvérpár, Bernard és Murray Spain gazdagodott meg vele, aki a vietnami háború okozta negatív közhangulatot dobta fel a smiley-val ellátott termékekkel, köztük kitűzőkkel, pólókkal, bögrékkel.

Az ötlet kipattanásától a megannyi, sokszor éveken át tartó sikertelen próbálkozás vezet el a végső eredményig. Ez lehet kényszerhelyzet, véletlen, vagy színtiszta zsenialitás. Most a Spektrumon, az Isteni szikra – feltalálók és találmányaik című sorozatból leszármazottak, kutatók és történészek közreműködésével megismerhetjük ezeket az izgalmas történeteket.

Isteni szikra – feltalálók és találmányaik premier hétfőn 21:00-kor a Spektrum műsorán!

emTV.hu // AMC

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr118715460
süti beállítások módosítása