Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Kapcsoljuk a bíróságot

Az USA történetének egyik leghíresebb pere a FOX új sorozatában

2016. május 23. - emTV.hu

fox.jpgA sorozat 94 júniusába repíti a nézőket, amikor O.J. Simpson exnejét Nicole Brownt és új barátját egy éjszaka holtan találták meg házukban. John Travolta, Cuba Gooding Jr., David Schwimmer, Sarah Paulson és Courtney B. Vance főszereplésével érkezik az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy!

A sorozat 1994 júniusába repíti a nézőket, amikor O.J. Simpson exnejét Nicole Brown-t és új barátját Ronald Lyle Goldmant egy éjszaka holtan találták meg házukban. A brutális kettős gyilkossággal a volt férjet, O.J. Simpsont vádolták, aki generációja sportlegendája, hazája egyik legnagyobb futballsztárja, és egyben az amerikai álom megtestesítője volt. A perből soha nem látott médiaszenzáció lett, a tárgyalást szinte szappanoperaként közvetítették végig a legnagyobb tévécsatornák. A büntetőügy megosztotta a nemzetet, és komoly kérdéseket vetett fel az Egyesült Államok igazságügyi rendszerével kapcsolatban. Az ügy kapcsán ugyanis újra előtérbe került a rendőrségi túlkapások kérdése a feketékkel szemben, valamint felmerült, hogy a bíróságok a bűnösségről és ártatlanságról faji alapon döntenek. O.J. Simpsont – bár számos bizonyíték szólt ellene –, végül felmentették a büntetőügyben, sokan azonban ezután is kétségbe vonták ártatlanságát.

Az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy sorozat az Egyesült Államok egyik legismertebb bírósági perét mutatja be, úgy, hogy a kulisszák mögé is bepillantást enged, és a háttérben játszódó politikai és rendőrségi játszmákat is feltárja. A történet Jeffrey Toobin The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson című könyvén alapul, és a bíróságon zajló, kaotikus háttéralkuk és merész húzások világába, valamint a vád és a védelem bravúros jogi csatájába kalauzolja a nézőket. Mindeközben a futballsztárhoz legközelebb álló embereket, és magát O.J. Simpsont is jobban megismerhetjük.

A főszerepet az Oscar-díjas Cuba Gooding Jr. alakítja, akit saját bevallása szerint nagyon megviselt a forgatás. „"Nehéz volt semlegesnek maradva, hideg fejjel visszaadnom O.J. figuráját, mert minden nap változott a véleményem az ügyről. A sok kutatás, a könyv, a régi felvételek – rengeteg információ volt és valódi érzelmi hullámvasútba kerültem. Emlékszem, amikor az első epizódban a temetést vettük fel, és van egy rész, amikor O.J. megcsókolja Nicole holttestét. Ezután ebédszünetben visszamentem a lakókocsimba és sírtam. Belenéztem a tükörbe, és nem értettem, hogy mit művelek. Nagyon megérintett érzelmileg a szerep" – nyilatkozta Cuba Gooding Jr.

A futballsztár védőügyvédjét John Travolta játssza, aki sokat hezitált, hogy elvállalja-e a szerepet, és ezzel visszatérjen a tévéképernyőre, de végül a vezető producerek, Ryan Murphy és Nina Jacobson, valamint a forgatókönyv komolysága meggyőzte. A sorozat ugyanis nem szenzációhajhász feldolgozás, hanem ragaszkodik a tényekhez és a valóságos karakterekhez. Így megismerhetjük például O.J. legjobb barátját, Robert Kardashiant is, aki a perrel egy csapásra hírnevet szerzett, bár messze nem vágyott annyira a rivaldafénybe, mint később gyermekei.

magyar hangok... (American Crime Story)

O.J. Simpson / Cuba Gooding Jr. // Kálid Artúr
Robert Kardashian / David Schwimmer // Galambos Péter
Robert Shapiro / John Travolta // Mihályi Győző
Johnnie Cochran / Courtney B. Vance // Faragó András
Marcia Clark / Sarah Paulson // Agócs Judit
Christopher Darden / Sterling K. Brown // Zöld Csaba
Tom Lange / Chris Bauer // Varga T. József
Gil Garcetti / Bruce Greenwood // Kőszegi Ákos

American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy hétfőnként 21:00-kor a FOX műsorán!

emTV.hu // FOX

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr868740852
süti beállítások módosítása