Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Indul a Spektrum új saját gyártású sorozata

Nézz bele az Erőszakos ember című dokuba!

2016. október 07. - emTV.hu

spektrum.jpgCsütörtökön indul a Spektrum új saját gyártású sorozata, az Erőszakos ember. A téma minden korábbinál aktuálisabb: az erőszak. Terrorista-akciók, leszámolás, agresszió, háború, családon belüli erőszak, zaklatás a közösségi felületeken. Ezek a kifejezések ma behálózzák a mindennapjainkat.

Idén a Spektrum ezért az erőszak nyomába eredt. Repülőre ült a legizgalmasabb riportalanyok kedvéért, filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a botránykönyv-szerzőt, és most elmeséli, mi történik a világban, és miért erőszakos az ember. Az eredmény meglepő lesz a sorozat végére, mert látni fogjuk: minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában csökkent.

Magyarországon nem készült még ismeretterjesztő film az erőszakról, de ez ma a tudományban is vakfoltnak számító terület: az egyes szakterületek kutatói egymástól elszigetelten foglalkoznak az agresszió, az erőszak, a brutalitás kérdésével. Most a Spektrum az egyik legfelkapottabb gondolkodóval, a Harvard Egyetem professzorával, Steven Pinkerrel ismertet meg.

Steven Pinker, akit a Time magazin a száz  legbefolyásosabb ember közé is beválasztott, világhírű, tudományos bestseller könyvében (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined) nem keveset állít, mint hogy a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. Olyan mai gondolkodók vélekednek a professzorhoz hasonlóan erről a kérdésről, mint Joshua Goldstein vagy épp Francis Fukuyama.

Vajon most éljük a világ legerőszakosabb korszakát? Félnünk és féltenünk kell? Kevés aktuálisabb kérdés foglalkoztatja ma az embereket. Ahogy Radnai Péter kreatív igazgató fogalmaz: "A Spektrum tudományos-ismeretterjesztő csatorna. A célja egyben az, hogy a saját készítésű műsoraival rendszeresen olyan témákat mutasson be, amelyek érdeklik az embereket, beszélgetésre, vitákra, de mindenképpen továbbgondolkodásra ösztönzik a nézőt". Íme néhány perc a sorozatból:

Az Erőszakos ember sorozat négy része az erőszakot a legkülönfélébb helyzetekben mutatja be, négy elkülönülő, mégis összefüggő részben, hogy teljes képet kaphassunk. Minden rész kulcsfigurája Pinker professzor, aki az erőszakot az emberiség teljes történetére visszatekintve, összefüggéseiben vizsgálta. A sorozat első része az öröklött génekről, a bennünket vezérlő ösztönökről szól, a második epizód teljes egészében a terror és háborúk jelenlétét kutatja. A harmadik rész a hétköznapi, mindennapjaink családon belüli, iskolai zaklatásairól szól, az utolsó epizódot pedig a digitális technológia és az erőszak kapcsolatának szenteli a Spektrum. Szakértők itthonról és a tengerentúlról segítenek az erőszak megértésében, köztük Csányi Vilmos etológus, Keleti Arthur IT biztonsági szakértő, de megszólal Steven Pinker mellett a szintén amerikai Philip Zimbardo, a világ egyik leghíresebb pszichológusa, a stanfordi börtönkísérlet atyja is.

Mire az Erőszakos ember negyedik része is véget ér, látni fogjuk, mára az erőszak mértéke szerte a világban csökkent. Ezt mutatják a statisztikák. Azt nem mondja a Spektrum sorozata, hogy az erőszak el is fog tűnni a földről, vagy hogy mindig is csökkenni fog, de az elemzések azt mutatják, kevesebb ma az erőszak, mint bármelyik korábbi korszakban.

A sorozat producere Lévai Balázs filmrendező, könyvszerző, televíziós újságíró, dokumentumfilm-készítő.

Erőszakos ember bemutató csütörtökön 21:00-kor a Spektrum műsorán!
további részek október 20., 27. és november 3., 21:00

emTV.hu // AMC

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1811778787
süti beállítások módosítása