Al Caponét és a jazzt is a szesztilalomnak köszönhetjük

2016. november 05. 14:00 - emTV

Öt érdekesség az amerikai alkoholtilalom időszakából

doq.jpgMiután 1919-ben bevezették a szesztilalmat, új korszak kezdődött az amerikaiak életében. A városokban illegális kocsmák nyíltak, virágzott a korrupció, és erőre kapotta maffia. A DoQ-n ma este tízkor debütáló Szeszfőzők és alkoholcsempészek című film ezt a világot mutatja be.

szezfozok.jpg

Hogy kik, hogyan és mivel látták el a szomjazó állampolgárokat, ma este kiderül, ám addig íme öt példa arra, hogy milyen hatással volt az amerikai társadalomra a csaknem másfél évtizedig tartó szesztilalmi időszak.

Létrejött a modern olasz maffia. Bár a tilalom előtt is létezett a Cosa Nostra, vagyis a mi ügyünk fedőnéven emlegetett olasz-amerikai maffia, a szesztilalom évei alatt hatalmas erőre kapott a hírhedt bűnszervezet. Kialakult az öt New York-i maffiacsalád, Chicago városát pedig Al Capone tartotta rettegésben. A gengszterek rengeteg pénzt kerestek a szeszcsempészettel és az illegális ivók üzemeltetésével.

Megjelentek a speakeasy-k, vagyis a fekete kocsmák. A szesztilalom miatt a törvényes bárok és szalonok bezártak, így az inni vágyók legtöbbször az olasz maffia által üzemeltetett illegális csehókba jártak. A bohém, dekadens húszas években ezek a hírhedt helyek adtak otthont a pezsgő társadalmi életnek, de mellette olyan jelenségek is megszokottak voltak a titkos kocsmákban, mint a prostitúció és a szerencsejáték.

Kialakult a jazzkultúra. A háborút követő húszas éveket jazzkorszakként is ismerjük, ezen időszak jelszava a hedonizmus, az életöröm volt, amely az alkoholtilalom miatt a zenei stílusban, a divatban és a kultúrában is megmutatkozott. Az illegális kocsmákban virágzott az újdonságnak számító zenei műfaj, miközben olyan legendák váltak híressé, mint Louis Armstrong. A rövid szoknyás, bubifrizurás lányok felszabadultan charlestont és szvinget táncoltak a törvénytelen krimókban, míg a fiúk csempészett whiskey-vel és cigarettával a kezükben kártyáztak.

Mindent áthatott a korrupció. Bármennyire is próbálta az alkoholmentes társadalom látszatát fenntartani a szövetségi kormány, a szervezett bűnözés akkora mértéket öltött, hogy a tilalmat betartatni már nem sikerült. A hatóságok legtöbbször szemet hunytak – a maffia kenőpénzei hatására – mind a szeszcsempészet, mind az illegális előállítás, mind a "titkos" kocsmák léte felett – sőt, utóbbiakat ők is rendszeresen látogatták. Sok mindent elárul a szesztilalom alatti korszellemről, hogy a legendás New York-i polgármester, Fiorello La Guardia személyesen adott ki közleményt a városlakók számára arról, hogyan készíthetnek úgy bort, hogy közben kihasználják a tilalom kiskapuit.

A házilag főzött alkohol a lakosságot tizedelte. Akik drágának találták az olasz maffiózók csempész-italait, vagy nem volt illegális kocsma a közelükben, azok a házi szeszfőzdék ellenőrizhetetlen minőségű termékeit fogyaszthatták: a moonshine-nak, vagyis holdfénynek csúfolt szeszes italok onnan kapták a nevüket, hogy éjszaka főzték ezeket, így elkerülve a feltűnést. Bármilyen,házilag pancsolt ital tartozhatott a kategóriába, egy valami volt csak közös bennük:a pocsék termékek rengeteg áldozatot szedtek – csak 1927-ben tizenkétezer ember halt meg a mérgező nedűktől, 1930-ra pedig tizenötezer ember szenvedett végtag bénulásban a fogyasztásuk miatt.

Szeszfőzők és alkoholcsempészek premier ma 22.00 órakor a DoQ műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr111931595
süti beállítások módosítása