Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Pokolba a torpedókkal! Teljes gőzzel előre!

Az amerikai haditengerészet történetének négy legemlékezetesebb csatája

2016. november 14. - emTV.hu

doq.jpg1775. október 13-án George Washington kezdeményezésére a Kontinentális Kongresszus megszavazta két vitorlás hajó felfegyverzését, a brit tengeri utánpótlási vonalak megzavarásának reményében. Ekkor született meg az amerikai haditengerészet intézménye. Új négy részes sorozat ma a DOQ-n!

amerikai_haditengereszet.jpg

Az amerikai hadiflotta első dicsőséges győzelmét a Brit-sziget közelében aratta 1779-ben a Flamborough-foknál: John Paul Jones hét hajóból álló amerikai flottájával Yorkshire partjainál körözött brit utánpótlást szállító vitorlásokra vadászva, mikor a parancsnok Bonhomme Richard nevű zászlóshajóját megtámadta az angol Királyi Haditengerészet egy hajója. Az ellenfelek közvetlen közelről lőtték egymást, igazi vérfürdőt rendezve, ám végül a brit fregatt adta fel.

David Farragut északi ellentengernagy nevéhez fűződik az amerikai polgárháború egyik legemlékezetesebb, tengeren zajló csatája 1864-ből, a Mobile Bay-i ütközet. Az admirális a déliek utolsó fontos kikötője, az alabamai Mobile felé haladva rájött, hogy az ellenfél aknákat, vagyis korabeli „torpedókat” erősített a tengerfenékhez, az egyik hadihajó a szeme láttára süllyedt el. A megsemmisült fregatt láttán a többi hajó is elkezdett visszafordulni, ám Farragut, azóta legendássá vált felkiáltásával, "Pokolba a torpedókkal! Teljes gőzzel előre!" tovább vezette a flottát a torpedókkal teli kikötőbe, ahol legyőzték a déliek hajóit és part menti erődjeit.

Az 1942-es midwayi csata a II. világháború egyik döntő ütközete volt az amerikaiak és a japánok között. A japán katonai vezetők hasonló offenzívát terveztek, mint amit Pearl Harbor ellen hajtottak végre, de a próbálkozásuk csúfos kudarcba fulladt: az amerikaiak megfejtették a rejtjeleiket, ezért nem csak megakadályozták, hanem előnyükre is fordították az ütközetet. Ebben hatalmas szerepe volt a haditengerészetnek: az ellenfél négy legfontosabb repülőgép-szállító anyahajóját is elsüllyesztette az USA flottája, ezzel együtt pedig a legképzettebb japán legénység is odaveszett, akiket nem tudtak pótolni a későbbiekben.

Okinaván 1945-ben azért hajtottak végre offenzívát az amerikaiak, hogy a sziget bevétele után Japán többi részét is elfoglalhassák. A 82 napig tartó, intenzív küzdelemre nem véletlenül emlékeznek acéltájfunként az amerikaiak, hiszen több mint 1900 kamikaze támadás érte az amerikai flottát, sőt, legnagyobb hajóikat is elfoglalták a japánok. A rendkívül véres és mindkét oldalon hatalmas veszteségekkel járó partraszállást végül az amerikaiak nyerték, amit hatalmas haditengerészeti fölényüknek köszönhetnek, hiszen egyedül így sikerült legyőzniük a világ akkori legnagyobb hadihajóját, a Yamatót.

Amerikai haditengerészet premier ma 21.05-kor a DoQ műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr6911959103
süti beállítások módosítása