Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Elindult a Sztárban sztár meg egy kicsi

Ijedt gyerekeket, új zsűrit és egy értelmetlen konzerv stúdióinterjút is kaptunk

2016. november 28. - Ádám // emTV.hu

supertv2.jpgElindult a Sztárban sztár meg egy kicsi, a TV2 egyetlen, gyakorlatilag folyamatosan műsoron lévő, sikeresnek mondható show-jának gyerekekkel megbolondított változata a SuperTV2-n. A felnőtt énekesek mellett ijedt gyerekeket, új zsűrit és egy értelmetlen konzerv stúdióinterjút is kaptunk.

megegykicsi_szandi_zoli.jpg

Az éppen egy open window miatt free-to-air, azaz a MinDig tévén ingyenesen fogható SuperTV2 tegnap indította el (a Nagy Duett mellett) az utóbbi évek egyik legsikeresebb műsorának mutációját. A premier kábeles rekordokat döntött, ami nem csoda, hiszen ahogy már fent is említettem, a SuperTV2 tegnap és december 19. között plusz hétszázötvenezer háztartásban fogható, mint egyébként. Ráadásul a Sztárban sztár meg egy kicsi premiere egy vasárnapi napon, a nyitott ablak első napján volt, amikor jellemzően egyébként is sokan odakapcsolnak egy átmenetileg ingyenessé tett csatornára. De nem akarom elvitatni a csatorna érdemeit! A Sztárban sztár egy sikeres műsor, talán az egyetlen, ami miatt érdemes néha a TV2-t nézni, így nagy várakozás előzte meg a +1 kicsit is. Nem csoda hát, hogy a múltheti top ötven műsor között a 18-49-es korosztályban a tizenkettedik (15,7% SHR) tudott lenni, míg a teljes lakosságot figyelembe véve tizedik (17,1% SHR), amivel vasárnap verte saját anyacsatornáját is. Meglátjuk hogy a későbbiekben hogyan teljesít majd.

Az viszont már az elmúlt években is jól látszott, a Sztárban sztár színvonala némileg csökkent, bár a kép azért ennél jóval árnyaltabb! Igaz ugyan, hogy a nemrég véget ért évad is jól teljesített, de mégis úgy érzem, a második szezonnal olyan magasra tették önmaguk számára a lécet, hogy azt azóta sem sikerült átugrani. Amellett, hogy érezhetően jóval kevesebbet költenek a műsorra, még mindig egy hihetetlen profi munkát, néha tényleg lélegzetelállító átalakulásokat látunk. Van viszont sok minden a Sztárban sztár meg egy kicsiben ami rettentően zavaró, legalábbis számomra.

megegykicsi_zsuri.jpg

Legfőképpen a zsűri. Oké, ez még csak az első adás volt, de láthatóan nincs és nem is lesz kémia, bár azért én még reménykedem. Ábel Anita mióta eljött a Heti hetesből és zsűrizik, illetve műsort vezet a TV2-n, egyszerűen elfelejtett normálisan, emberi módon beszélni. Félreértés ne essék, én nagyon kedvelem őt, de egyáltalán nem magát adja, folyamatosan játszik; leginkább, és nem feltétlenül negatív értelemben Szulák Andrea és Liptai Claudia szerelemgyerekekét – már ami az általa felvett stílust, a manírokat illeti. Rákóczi Feri pedig már régóta túltolja a parasztost, ami meglehetősen nem áll jól egy magas, jóvágású, jól öltözött, dizájnolt hajú és szakállú, a negyvenes évei közepén járó férfiembernek.

Pély Barna három évadot tolt le anno a Megasztárból, szakmailag is megkérdőjelezhetetlen. Lehetett volna a zsűri Bereczkije – nem lett. Üdítő színfolt viszont Csobot Adél, aki bár szintén nem sokat tesz hozzá véleményével a szakmaisághoz, ő a Sztárban sztár meg egy kicsi puskáspetije, rettentően píszí és bájos. Mindemellett szerepelt is a műsorban. Sajnos Csobot Adél ellenére a zsűri nagyon unalmas, amit talán jól érzékeltet, hogy a visszatérő poénjuk nagyjából arra épült, hogy például Rákóczi újkígyósi, Ábel meg angyalföldi. Haha.

megegykicsi_reka_bence.jpg

Hála az égnek viszont a zsűrinek elég kevés szerepe van, mivel értékel ugyan, de nem pontoz, csak a műsor végén állít össze egy listát, azt váltják át pontokba. Erről majd később, de előtte még íme néhány gondolat az értékelésről. Többször felmerült már bennem, hogy az X-Faktorban a mentorok, a Sztárban sztárban meg a zsűri nem ugyan azt hallja és látja, mint mi, tévénézők. Sokszor a teljesen bátortalan és hamis, szinte vállalhatatlan produkciók kapcsán is meglehetősen pozitívan nyilatkoznak. Ez hatványozottabban igaz arra, ha a Faktorban versenyző azutcaemberével ellentétben előadó-kollégákat, illetve gyerekeket értékelnek. A Sztárban sztárban már megszokhattuk, hogy egy-egy rossz előadás után is ugyanúgy körbenyalják az énekeseket, mintha épp az a produkció jelentené számukra a sztárbansztárt. Ezt a +1 kicsiben sikerült teljesen kimaxolni. Értem én, hogy gyerekek, nem lehet olyan kemény szavakkal illetni őket, az építő kritika pedig hasznos! Nem kezdők már, mind szerepeltek énekes tehetségkutatóban. Igaz, az felvételről ment, míg itt élőben kell eltolni a számokat. Többen a gyerekek közül nem is látszanak alkalmasnak arra, hogy elviseljék azt a nyomást, ami a műsorral jár. Itt van rögtön Koós Réka párja, Szabó Bence. A srácnak angyali hangja van, nem véletlenül nyerte meg a Kismenőket, de vagy nagyon idétlen, mint az adás kezdetén az össznépi playback éneklés közben, vagy karót nyel és befeszül, mint a produkciója alatt.

megegykicsi_pal_anna.jpg

A casting egyébként is szörnyű, a műsorba való igazi tehetséges tíz gyerekeket láthatóan alig tudtak összekaparni. Vannak azért kiemelkedő kicsik, mint Varga Vivien, Kornis Anna vagy éppen Farkas Zsolti, akik nemcsak tehetséges énekesek, de a műsor lényegi részét, az utánzást is jól csinálják. Mert nem az a lényeg, hogy ki hogy énekel, hanem az, hogy ki tudja a lehető legjobban hozni az adott énekest, ugye. Mivel egyszerre ketten, a sztár meg a kicsi sztár állnak színpadra, ezért vagy duettet adnak elő, vagy ugyanannak az énekesnek beöltözve ketten nyomják le a számot, ami néha hatalmas kontrasztot eredményezett. A felnőttek közül mindenki szerepelt már a műsorban, és vannak köztük olyan nevek is, akit jó újra viszont látni; mint az első évad nyertese, az eddigi zsűritag Berecki Zoltán, a második nyertese Pál Dénes, valamint Tóth Vera, Feke Pál és Peter Srámek.

A Sztárban sztár meg egy kicsiben nincs kiesés, és a szavazás menete is változott: a produkciókat követően a zsűri már nem pontoz, hanem a műsor végén állít össze egy listát, azt váltják át pontokba, illetve a gyerekek is értékelik egymást, amit szintén összefésülnek. Ez lesz a sorsa a TV2 Live appon keresztül leadott néző szavazatoknak is. A műsorfolyam végén pedig egy páros nyer majd.

megegykicsi_heni_zsofi.jpg

Újdonság még a fellépés előtti konzervinterjú és a liftezés is. A kisfilm után a fellépő páros egy meglehetősen érdekesen dizájnolt stúdióban beszélget felvételről egy rövidet Tillával, aminek tulajdonképpen semmi értelme sincsen. Ahogy folyamatosan azt emlegetni sincs, hogy (azért nem mondom ki ezt a csúnya szót, mert) a műsort gyerekek is nézik, hiszen egyrészt a TV2-n tizenkettes karikával futó eredetit is biztosan nézték gyerekek, másrészt a műsor jelenleg is ugyanezzel a korhatár-besorolással kerül adásba, csak most a romániai médiatörvényeknek megfelelően AP (acordul părinţilor) jelzést látunk, azaz "tizenkét éven aluliak számára csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott".

Láttam néhány remek produkciót, de összességében nagy csalódás volt a Sztárban sztár meg egy kicsi, s bár néhányukat továbbra is rendszeresen visszanézem majd a műsor honlapján, nálam kasza.

emTV.hu // fotó: TV2

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8912006244
süti beállítások módosítása