Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Az RTL elkaszálta a Heti Hetest

Nem lesz több adás a "humor nagyágyúival"

2017. február 22. - Ádám // emTV.hu

rtl2.jpgKedden este a Facebookon posztolta Para-Kovács Imre, hogy hivatalosan is vége a Heti Hetesnek, pedig a csatorna ígérete szerint márciusban újabb nyolc részre visszatért volna, és állítólag terveztek is a műsorral. Az 1999 szeptembere óta képernyőn lévő Heti Hetes megszűnése régóta kódolva volt.

heti_hetes_ures.jpg

Az RTL vezetése december elején közölte döntését Ónodi Györggyel, a műsor producerével, hogy erre az évadra negyven adás helyett csak tizenhatot rendelnek; tavalyra és idénre is nyolcat-nyolcat. Csendben el is indultak október közepén, nyolc rész le is ment, legutoljára pedig szilveszterkor voltak képernyőn. Az akkori információk szerint március 5-én érkezett volna az új rész. Ezt egyébként a december 25-i epizódban mondták először.

Az ügyben sokan sokfélét mondtak. Ónodi György például rettenetesen meglepődött, hogy kevesebb adást kért tőle a csatorna. "Sokan azt kérdezgetik, hogy politikai összeesküvés áll-e a dolog hátterében, de ez ostobaság, hiszen a Híradó bizonyítja, hogy nem szólnak le fentről. Az ok, amivel a vezetőség érvélt, gazdasági. Nem arról van szó, hogy a vendégek sztárgázsit kapnak, hatalmas technikai igénye van a műsornak" – mondta Ónodi, és itt egyébként nem tudom mit ért pontosan "hatalmas technikai igény" alatt, de azért ne essünk túlzásokba! Gyakorlatilag minden más műsornak nagyobb a technikai igénye, mint a Hetei Hetesnek volt, de mindegy.

Az pedig, hogy ha "fentről szólnak le", akkor nyilván nem csak Heti Hetesből lenne kevesebb, hanem az RTL hírműsorára is szájkosarat raknának, nagyon durva csúsztatás. Legfőképpen azért, mert nem említhető egy lapon a két műsor. Nem állítom, hogy így van, de attól még simán lehet politikai oka a műsor adásszámának csökkenése (megszűnése) mögött, hogy a Híradó pont ugyanúgy rájár a nyakára a kormányközeli simliknek, mint eddig.

De vissza a Heti Heteshez. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint a műsor "a mai napig hozza azokat a számokat, amit elvárunk tőle, hogy az RTL II-n, ami egyébként csatornaátlag- vagy a feletti mutatókat jelent. Ez pedig egy jól működő formátum így"nyilatkozta egy hónapja a Blikknek.

Ha a műsor hozza a nézettséget, van reklámbevétel. Ha van reklámbevétel, megéri készíteni. Ha megéri készíteni, miért nem készítik? A kérdés persze csak teoretikus, a helyzet ennél összetettebb, és tény! A Heti Hetes már jóóóóó-régen kifulladt, a színvonala is erősen csökkent, aminek nem tett jót a 2012-es költözése sem a kábeles kis tesóra. De stabil néző bázissal rendelkezett, amit megerősítenek Kolosi Péter fentebb idézett szavai is.

Az összeesküvés-elméletek táptalajául szolgálhat, hogy a napokban a Médiatanács döntése miatt a Versenyhivatal sem engedte, hogy az RTL és a kormányzati intézkedésekkel szemben szintén nem túl baráti, és mostanában érezhetően erősödő 24.hu-t is kiadó Central Média összefonódjon.

Egyébként a Médiatanácsnak volt pofája ezt azzal indokolni, hogy ha létrejönne az üzlet, az RTL olyan "véleménybefolyásolási képességet" szerezne, ami veszélyeztetné az állampolgárok sokszínű tájékozódáshoz fűződő jogát... Hahó! Pannon Lapok! Hahó! Népszabadság! Hahó! TV2! Hahó! Class FM! Hahó! Schmidt Mária! Hahó! Mészáros Lőrinc! Hahó! Vajna András! Hahó! Habony Árpád! Hahó! Állami média! Hahó!!!! ...

Nem szeretnék semmiféle párhuzamot vonni, de én akkor is rendkívül érdekesnek találom, hogy ilyen módon kaszálták el az RTL durván kormánykritikus műsorát. Mivel tény, hogy a Heti Hetes régóta szúrja a jobboldal szemét, így nehéz nem sejteni valamit a váratlan megszűnés hátterében, még akkor is, ha a műsor már régen nem olyan véleményformáló, mint egykor. Bár a kérdés, hogy egyáltalán váratlan-e ez a megszűnés. Most tekintsünk el attól, hogy mit kommunikált az RTL, hiszen akkor sem mondják azt, hogy a kutya se nézte, ha tényleg így van (de nem így volt). "A Heti Hetes az RTL egyik legrégebbi és legsikeresebb brandje. Nagyon fontos számunkra ez a műsor, a jövőben is számolunk vele, ezért gondoljuk úgy, a Heti Hetesnek meg kell újulnia" – mondták szintén a Blikknek. Közhelykirályság.

De ahogy azt már írtam, tény, hogy a műsor hihetetlenül elfáradt, megszűnése csak idő kérdése volt. Én is rendszeresen néztem és jómagam is azt gondolom, a színvonal már rég nem volt az igazi, s bár voltak jobb epizódok, többségében már csak a kesergés ment – teszem hozzá okkal. Viszont meglep a váratlan megszűnés, nem értem, hogy a tavaszi adások még miért nem készülhetnek el.

A műsor eredetije, a 7 Tage – 7 Köpfe ("7 nap – 7 fej") csak kilenc éven keresztül futott 1996-tól 2005-ig, ehhez képest a magyar RTL rádobott még majd' tíz évet. Ez irdatlanul sok idő egy televíziós műsor életében. A tizennyolc év alatt összesen száznyolc különböző vendég szerepelt benne, az első időkben pedig rengeteg pert indítottak főleg politikusok a műsorban elhangzottak miatt néhány szereplő ellen. Kétségtelen, a műsor a közélet egyik meghatározója volt. Egy időben a TV2 is próbálkozott hasonlóval Vitriol címmel, melyben csak nők foglaltak helyet, a műsorvezető pedig Jakupcsek Gabriella volt. (A Heti Hetes igazi elődjének a Rádiókabaré Kft. című havonta jelentkező rádióműsort tekinthetjük, amelyben Verebes István, Déri János, Farkasházy Tivadar, Fábry Sándor és más, alkalmanként változó humorista reflektált az előző hónap közéleti eseményeire.)

Az első évadban a nemrég milánói főkonzulnak kinevezett Csiszár Jenő volt a műsorvezető, őt váltotta Jáksó László, aki több mint egymilliárdba kerülő, hatalmasat bukó Marslakók című sorozatával már megmutatta mire képes... Jáksó egyébként jó viszonyt ápol a jobboldali média fontos alakjaival, például volt élet- és jelenlegi üzlettársával, Halkó Gabriellával, illetve az emberek emberével, a miniszterelnöki főtanácsadóval, Habony Árpáddal.

Akkora átalakítás kellene ahhoz, hogy a műsort a modern időkhöz fazonírozzák, hogy a végeredmény már nem is a Heti Hetes lenne. A megújítása pedig olyan befektetés lenne, amiről egyáltalán nem biztos, hogy megtérül – ezzel magyarázta Kolosi Péter a műsor megszüntetését a HVG.hu-nak.

emTV.hu // fotók: 24.hu

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr9612280525
süti beállítások módosítása