Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Történelmi mélyponton a Viasat3 nézettsége

2017. október 10. - Ádám // emTV.hu

Többször hangot adtam már azon véleményemnek, hogy hazánk egykoron leginnovatívabb, legbevállalósabb, sok szempontból legjobb tévécsatornája mind márkaerejét, mind nézettségét tekintve hosszú ideje krízisben van. Olyan viszont 2004 óta egészen az elmúlt hétig nem fordult elő, hogy a napi nézettségük heti átlaga két százalék alá zuhant volna. A Viasat3 egyre növekvő nézettsége hozzávetőlegesen öt éve indult el a lejtőn, de a vizsgált szám nem rég is tartotta magát négy és fél, illetve bő két százalék között. Eddig.

A negyvenedik héten a Viasat3 főműsoridős nézettsége a tizennyolc és negyvenkilenc év közötti tévénézők körében 2,59 százalék volt, a teljes napot figyelembe véve viszont csak 1,91. Az elmúlt tizenhárom év adatai alapján ez a szám még sosem volt ilyen alacsony. A negatív top húszban a harmadik helyen álló 2004 első heti, és a huszadik helyezett 2016 negyvennyolcadik hete mellett csak 2017-es adatok szerepelnek. Ha a negatív top harmincat, ötvenet, százat vizsgáljuk, akkor is azt tapasztaljuk, hogy többségében a 2016-os és 2017-es év heti számaival találkozhatunk.

A tisztánlátás végett nem mehetünk amellett, hogy hangsúlyozzam, az általunk vizsgált adat a teljes napi nézettség egy teljes heti alakulását mutatja meg. Fontos kiemelni azt is, hogy az utóbbi években gyökeresen megváltoztak a fogyasztói szokások, és jóval kevesebbet tévézünk, ezért jóval kevesebb nézőn osztozik a közel százhúsz nyelvű csatorna. Tehát csökken az SHR, ami a vizsgált műsor nézésére fordított idő aránya az összes tévénézésre fordított időből, százalékban. Ez a legfontosabb mutató, mert az épp tévét nézők számából kalkulálják.

A közeljövő sem kecsegtet sok jóval. Bár a saját gyártású Feleségek luxuskivitelben első adásának négy százalék körüli közönségaránya mindenképpen jó kezdésnek számít, a második epizód viszont már másfél százalékot vesztett. A helyzetet még megmentheti a hétfőn indult saját fejlesztésű Észbontók új évada, illetve a hamarosan elstartoló Ide süss! című gasztromóka, és reméljük, hogy ezek a sikerek az imént az általunk firtatott adatokban is jelentkeznek majd!

emTV.hu // képünk illusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr712945959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása