Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Arcunkba tolt valóság

ARC plakátkiállítás nyílt Zuglóban

2019. október 01. - Tisza Viola

Idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg az ARC óriásplakát-kiállítást. Az idén Klímariadó! címet kapott, ingyenesen látogatható rendezvénynek immár második éve ad helyszínt a Budapest Metropolitan Egyetem melletti Örs vezér útja.

A zöld területen a beérkezett mintegy nyolcszáz pályamunkából a zsűri által bejuttatott alkotásokat lehet megtekinteni egészen október 13-ig. Esténként még kivilágítást is kapnak a művek és ha megígérjük, hogy csak csendesen nézelődünk, vagyis nem zargatjuk az ottlakók nyugalmát, akár este fél tizenkettőig is bámészkodhatunk.

Márpedig mint minden évben, most is megéri végigjárni az – ahogyan magukat elnevezték – közérzeti kiállítást. Mert kiderül, hogy az emberek mit gondolnak a környezetszennyezésről, klímaváltozásról meg úgy általában a világ dolgairól. Nem szervezetek harcos mondanivalója ugrik elénk, hanem hétköznapi emberek nem éppen átlagos gondolatai. Meghökkentenek, elgondolkodtatnak és piszkálnak, hogy felhívják a figyelmet azokra a dolgokra, amire elsőre kellemetlen ránéznünk. Ahogyan a környezetszennyezés egyik legnagyobb problémája is az a kérdés, hogy miért pont én? Miért pont én tegyek ellene? Miért én figyeljek csak oda, hiszen annyi ember él a Földön... Az Arc az arcunkba nyomja minden alkalommal az aktuális problémákat, kifordít, más szemszöget ad és felajánlja, hogy egy görbe tükrön át lásd magad és a világot. Ez a világ nem cuki és nem rózsaszín, de legalább őszinte és szókimondó.

A legjobb alkotásnak járó elismeréseket pénteken adták át. Az első díjat Puskás Marcell Unikornis című alkotása nyerte (címlapfotónkon), második helyezett Tóth Györgyi, Attitűd című képe lett, míg a harmadik helyezést Zsemberi-Szígyártó Miklós Zsírral című munkája kapta (képünkön). A legkedélyborzolóbbnak járó Borz díjat Peter Kos vehette át A Galaxis Önzői című művéért. A Hammer Agency pedig a marketing szempontból legjobbnak ítélt Csúcsragadozó című munkáért különdíjat adott Marschall Józsefnek, Ősz Szilviának és Babett Vasvárinak.

A plakátokra még vár egy megmérettetés, ugyanis a közönségszavazatok is számítanak. Szavazásra október 30-ig a plakátok alján elhelyezett QR kód mobilos beolvasása után van lehetőség vagy egyenesen az ARC weboldalán.

A művek részletes elemzésébe éppen ezért nem szeretnénk bocsátkozni, hiszen azok magukért beszélnek és a befogadón múlik, meddig jutnak el, hogyan hatnak. A vizuális, szóbeli irónia azonban majd mindegyik jellemzője, még akkor is, ha az egyenes, nyílt humor ezekben az esetekben kellemetlen helyeken csiklandoz. Ez az a kiállítás, ahol jól szórakozunk, miközben néha-néha felszisszenünk és eltöprengünk…

A legjobb, ha megosztjuk valakivel az élményt, hogy annak hatására utána még sok-sok estén át vitatkozhassunk róla és ha minden jól megy, közben akár a világot is megválthatjuk.

emTV.hu // ARC

elmeny_es_velemeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8615185476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása