Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Mit csinál Krisztián a való világban?

2019. november 10. - Tisza Viola

Bracsó Krisztián, a Való Világ powered by Big Brother nyolcadik szériájának egykori villalakója, akinek ugyanitt az emTV.hu főszerkesztője is volt már lakótársa, ötödik éve végzi becsülettel munkáját a hatvani roma nemzetiségi önkormányzat képviselőjeként. Ennek elismeréséül idén újraválasztották, vagyis második alkalommal tölti be ezt a megtisztelő pozíciót.

vv8krisz_vv9ajto.jpg

Hogyan és honnan indult a képviselői munkád?

"2014. február óta vagyok tagja a hatvani roma nemzetiségi önkormányzatnak. Voltak már előtte olyan képviselők itt, akikkel együtt nőttem fel és ők invitáltak, hogy mennyire alkalmas lennék erre a munkára. Biztattak, hogy próbáljam meg, jelöltessem magam, és ha megkapom azokat az érvényes szavazatokat, amelyek oda kellenek, akkor bejuthatok a helyi önkormányzatba képviselőként, és én elvállaltam."

Mi az a belső indíttatás, ami miatt szereted ezt a munkát?

"Ez egy nagyon jó kérdés. Mindig olyan ember voltam, hogy szerettem adni, segíteni vagy talán egy nagyon kicsit utat mutatni a kisebbségi társadalomnak, hogy mi lenne az a helyes út, vagy mi lenne az a helyes dolog, amivel előrébb tudnak jutni, amivel fejlődni lehet. Az motivált, hogy segítsem őket."

Milyen dolgokban tudtok segíteni?

"Például ránk van bízva Hatvan város településén teljes egészében a közmunkaprogram, ami ugyan nem egy stabil anyagi hátteret biztosító munkahely, de azért azt gondolom, hogy olyan emberek számára, akiknek nincs megfelelő szakképesítésük, sem egyéb keresetük, nagyon nagy segítség ez. Itt harminc-ötven fős csoportokban közterületen dolgoznak: söprögetnek, füvet nyírnak, virágot ültetnek és más hasonló munkákat csinálnak, ami éppen szezonálisan adódik."

Körülbelül mennyi emberről van szó, akiknek segíteni kell?

"Akiknek munkalehetőséggel kellene segíteni, az nagyon sok. Számot nem is tudok mondani, mert annyinak tudunk segíteni, amennyit az állam dotál. Az állam ad egy bizonyos pénzösszeget a helyi önkormányzatnak, akinek ebből kell gazdálkodnia. Amit átad nekünk, az nem a pénz, hanem a létszám, hogy mennyi embert foglalkoztathatunk. Itt persze fontos szempont, hogy a családfők tudjanak legalább pénzt keresni. Sajnos ez még mindig kevés. Már sokat javult, de még mindig javulhatna ez a szám. Ehhez szükség lenne még nagyobb állami támogatásra, amivel be tudnánk iskolázni a roma fiatalokat. Amivel el tudnánk őket küldeni egy adott szakmát kitanulni, akár felnőttképzésen is esetleg."

Adományokat is visztek ki rászoruló családokhoz?

"Az adományokat minden évben visszük. Öt éve én is részese vagyok ennek a dolognak. Rengeteg munka van vele: a vásárlás, a csomagolás, a házhozszállítás, mert mindent házhoz viszünk. Ez szám szerint 200-250 családot jelent. Ezeket a Roma Nemzetiségi Önkormányzat a saját kasszájából szokta finanszírozni. De ezt a számot is szeretnénk még növelni, mert nyilván több család van ennél, aki rászoruló, csak ugye kötve van a mi kezünk is az anyagi korlátok miatt."

Mi az, amire ezeknek a családoknak a legnagyobb szükségük van?

"A csomag, amit karácsonykor szoktunk nekik adni, többnyire tartós élelmiszereket tartalmaz: konzervek, tészták, liszt... minden, ami a főzéshez kell. Most is erre készülnük majd. November van, decemberben lesz az idei ötödik adományosztás. Lesz egy utolsó még ebben az évben, ez a karácsonyi adományosztás. Ezeket az élelmiszercsomagokat is megkapják, és nagyon nagy szükségük van rá, de tulajdonképpen ősztől tavaszig a legfontosabb dolog a fa. Rengetegen fával tüzelnek, és nagyon nagy belőle a hiány sajnos náluk. Most 40-50 családnak tudtunk fát vitetni a városvezetésünkkel összefogva. De még így sem elegendő. Vannak olyan családok, ahová még azt gondolom, hogy a novemberi vagy a decemberi hónapban szükséges lenne fát vinni. Rengeteg ottani családban van sok kiskorú gyermek."

A gyerekek tudnak így iskolába járni? A körülmények megvannak nekik ehhez?

"Hálistennek azért ezeknek a családoknak nagy része, ha nem is száz százaléka, azt tudja biztosítani, hogy a gyerekek az iskolába eljárjanak, hogy ott rendezettek legyenek, beilleszkedjenek a többségi társadalomba."

Szeretnétek, hogy az állami támogatáson túl esetleg mások is beszálljanak ezeknek a dolgoknak a finanszírozásába?

"Igen, sokszor hangot adtunk már neki, megköszönnénk és hálásak lennénk érte, hogy ha más, esetleg civil szervezetek vagy magánemberek is segítenének. Szoktunk adománygyűjtést kezdeményezni a hatvani önkormányzattal karöltve. Ha támogatnának, azt nagyon szívesen fogadnánk, hiszen rengeteg nélkülöző ember van."

vv8krisz_esku.jpg

Hogyan lehet benneteket ezzel kapcsolatban elérni?

"Fenn vagyunk az interneten és van hivatalos bankszámlaszámunk is. De a hatvani önkormányzatnál mindennap munkaidőben reggel 7-től délután 3 óráig az irodában dolgozunk."

Most is dolgoztok valami projekten? Milyen programokat szerveztek még?

"Mindig van valami. Év elején szokott lenni egy tavaszi roma fiatalok tehetsége bemutató, amit mi szervezünk. Hatvanból és 5-10 km-es körzetű környékéről mutatkozhatnak be a fiatal zenészek, rajzolók, versmondók. Szeretnénk, ha minél többen megmutatnák a tehetségüket. A rendezvény lebonyolítására szoktunk kapni az önkormányzattól egy termet a Grassalkovich kastélyban. Meghívókat szerkesztünk, van egy segítségünk a kommunikációs osztályon, aki kinyomtatja nekünk. Azután ezeket szétszórjuk, hogy minél többen jöjjenek el. Fontos, hogy a rendezvényeink ingyenesek. Volt nemrég egy Őszköszöntő Roma nap, ami nagyon jól sikerült: több mint kétszázötvenen gyűltünk össze. Ott is az volt az egyik fő téma, hogy bemutassunk fiatal roma tehetségeket, meg hogy ápoljuk a roma hagyományokat. Mert ugye diszkók, klubok vannak, de ahol a romák csak maguk lehetnek, azok a helyek ritkák. Ahol vitamentesen leülhet mindenki beszélgetni egymással, miközben például főzünk egy jót közösen."

Milyen a fogadtatása ezeknek a rendezvényeknek a családok részéről? Örülnek neki vagy kicsit távolságtartóak?

"Mi pont az utóbbitól féltünk. A roma társadalomban ugyanis többfajta roma ember van. Vannak a beások, a lováriak, a teknősök, a vályogvetők, a muzsikus cigányok... Ők nem egy nyelvet beszélnek. Nem egy a szokásuk. Mi ezeket az embereket mind összehívtuk, de egy kicsit tartottunk tőle, hogy nem fognak jól kijönni egymással. Azonban pozitív, hogy egy rossz szóváltás sem volt. Sikeresen lebonyolítottuk az egész rendezvényt, és velük együtt mi is nagyon jól éreztük magunkat. Szeretnénk jövőre is ilyet szervezni."

Van külön csak a gyerekeknek szóló projektetek is?

"Idén szerveztük meg először az ingyenes strandot. Minden tizennyolc éven aluli fiatalnak ingyen belépőt biztosítottunk heti két alkalommal, a szezon kezdetétől a végéig. Rengetegen nélkülöznek, nincs arra külön keret, hogy strandolhassanak. Úgyhogy nagyon örültek neki. Illetve volt tavaly télen egy projektünk, amit idén is szeretnénk megvalósítani, persze nem tudjuk, hogy a pénzkeretünk hogyan engedi vagy miként lesz finanszírozva. Tavaly a roma önkormányzat vett százötven korcsolyapálya-belépőt a gyerekeknek. Bevallom őszintén, hogy még én sem voltam korcsolyapályán gyerekkoromban. Ez nekem is új volt, hogy felmentünk a gyerekekkel, és közösen korcsolyáztunk."

Az ötletek tőletek jönnek?

"Teljesen. Látjuk, hogy mik azok az programok, amelyeket a többségi társadalomban szerveznek és mi szeretnénk bevonni a roma társadalomból is a gyerekeket. Mert nekik ez a kikapcsolódás nem is arról szól, hogy csak lemegyünk és korcsolyázunk, hanem egy hatalmas élmény. Ezek az emberek nem járnak el nyaralni, nem járnak el moziba, nem járnak el kirándulni, és amikor megtehetik, hogy felmennek egy korcsolyapályára, valami leírhatatlanul boldogok. Vagy amikor nyáron kinn voltak a strandon és ott fürdőztek egész nap, az nekik egy óriási öröm. Mi meg örülünk, hogy tudunk nekik segíteni, hiszen ezért vagyunk."

Mik a jövőbeli terveitek?

"Nagyon fontos, hogy szeretnénk a rendőrséggel karöltve drogprevenciókat, bűnmegelőzési tanácsadást szervezni. Például iskolásokat összehívni és akár a rendőrséggel vagy akár a Bűnmegelőzési Tanáccsal karöltve előadásokat tartani, hogy ezzel is segítsük a fiatalokat. Bízunk benne, hogy a jövőben is együtt tudunk dolgozni a városvezetéssel, a polgármester úrral és képviselőtestületével, és tudunk majd közös programokat szervezni, pályázatokat elnyerni. Szeretnénk az oktatás területére jobban összpontosítani. A roma fiatalokat kicsit felzárkóztatni, hogy könnyebb legyen nekik elhelyezkedni."

emTV.hu
címlapfotó: A nyolcadik széria után Krisztián a VV9 ajtajában is kopogtat.
cikk-fotó: Krisztián az eskütételt követően átveszi megbízólevelét Dr. Hóka Józseftől, a helyi választási bizottság elnökétől és Szinyei András alpolgármestertől.

elmeny_es_velemeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr5115299994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása