Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Meghitt viktoriánus karácsonyi hómogyorózás medveállatkákkal

Parallaxis Podcast #16

2019. december 26. - emTV audió

Ünnepi podcastünkben egy laza szabad asszociációs ámokfutással örvendeztetjük meg a nagyérdeműt. Kiindulópontunkként a viktoriánus kornak, vagyis a tizenkilencedik század második felének brit karácsonyi hagyományait tettük meg. A műsor második felében nekiesünk kedvenc idei tudományos híreinknek és átismételjük, mit tanultunk 2019-ben a Naprendszer peremének piszkos hómogyorójáról vagy az Antarktiszról leszakadozó nagyvárosnyi jéghegyekről. S egyúttal az Év Állatának koronázzuk a mindent kibíró Medveállatkát, amely könnyen lehet, hogy épp idén vált a Történelem Első Interplanetáris Lényévé egy holdi karambol eredményeképpen.

tard.jpg

A viktoriánus korban a döglött madarakat ábrázoló képeslapok küldözgetése és a lángra lobbantott szeszes tálkából kihalászott égő mazsoladarabokkal történő meghitt gyújtogatás között kötelező elemnek minősült egy-két, vagy éppen hat természettudományos ismeretterjesztő előadás végigálmélkodása. És a gőzló! Istenem, egy jó karácsonyi gőzló! (Akarok egy gőzlovat.) A végső érv, ami örökre eldönti a vitát, hogy melyik évszázad volt a legmenőbb. Mutatnánk:

gozlo.jpg

Oké, persze, mondjuk kórházba például valószínűleg mostanság érdemesebb járni, amikor már nem annyira rökönyödnek meg a sebészek, ha valaki azt javasolja nekik, hogy egy boncolás és egy szülés levezetése között esetleg mossanak kezet. De akkor is: gőzló! Nem hagyjuk szó nélkül továbbá a Mikulás ruhájának kultúrtörténetét sem, s mivel "tudjuk, mi a csízió", az adásban már a Szent Körülmetélés Ünnepére is készülődünk (szilveszteri pezsgők behűtve).

Ide kattintva podcast formában is elérheted, akár le is töltheted az aktuális Parallaxis Podcast epizódot.

emTV.hu // címlapkép: "Thug life medveállatka" (eredeti kép: NASA, átdolgozás: Vincze Miklós)

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1615360844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása