Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Egyik közönségkedvenc alakját vesztette el a magyar kultúra

2020. január 07. - Ádám // emTV.hu

Január 4-én tragikus hirtelenséggel, ötvenhat évesen elhunyt Gesztesi Károly, akinek nevét, hangját és arcát egy ország ismerte és szerette. Rengeteget szinkronizált, felsorolni is lehetetlen hány magyar változatban működött közre. Jellegzetes orgánumán szólalt meg nyelvünkön Shrek, Sulley és Matuka, Forest Whitaker, Michael Madsen, és újabban Sylvester Stallone is. A színház, a tévé, a mozi és a szinkron mellett Liptai Claudiával kötött házassága és válása, majd alkoholproblémái miatt a bulvár rendszeres szereplője volt. Halálát szívinfarktus okozta, életét már nem tudták megmenteni. Ezzel a cikkel rá emlékezünk.

Tóth Károly néven született, de szülei válását követően édesanyja újra férjhez ment Gesztesi Jánoshoz, akinek vezetéknevét később hivatalosan is felvette – írja szócikkében a Wikipédia. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Thália Színház társaságának volt tagja, aztán egy hollandiai kitérőt követően a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt, majd a József Attila Színházban folytatta. Végül a Vígszínházhoz szerződött, 1998 óta pedig szabadúszó volt. Az utóbbi években a Bánfalvy Stúdió előadásaiban szerepelt, illetve a Tálent Stúdió nevű szinkronszínész-képzőben tanított. A színészzenekar tagja volt, nagyszerűen zongorázott.

Ahogy nagyszerűen kölcsönözte hangját külföldi kollégáinak is, és bújt a fentebb felsorolt hollywoodi sztárok és közkedvelt animációs karakterek bőrébe. Megszámlálhatatlanul sok szinkron szerepe mellett arcát a nagyközönség leginkább a nagyjátékfilmekből és sorozatokból ismerhette. Szinte nem volt olyan magyar közönségfilm, amiben ne bukkant volna fel, akár csak egy cameo erejéig. Szerepelt többek között a Tibor vagyok, de hódítani akarok, a Megy a gőzös, a Szabadság, szerelem, a Szuperbojz, az Egy bolond százat csinál, a Papírkutyák, a Csak szex és más semmi, a Valami Amerika 1-2, az Üvegtigris 2 című mozikban, és Álmost alakította a Magyar vándorban. Vagy akár láthattuk a tévében, Csézy oldalán a Nagy Duettben, illetve a Jóban Rosszban, a Tea, a 7-es csatorna, a TV a város szélén, a Familia Kft., az Angyalbőrben, a Kisváros című hazai sorozatokban és természetesen felbukkant a Szomszédokban is, az egyik korai fejezetben. Illetve hozzá, pontosabban az ő karakteréhez fűződik a Gálvölgyi showból elterjedt "Gyúrunk, vazze?" szállóige is. (A szerepet később, Gesztesi TV2-höz igazolásakor vette át Faragó András.)

A tízes évek közepére komoly alkoholproblémákkal küzdött. Barátai, pályatársai és a közönség is aggódott érte. Az újságok hasábjain nap mint nap jelentek meg aggodalomra okod adó hírek, és valószínűleg innen gyökeredzett Gesztesi a bulvársajtóval szemben viselt némi ellenszenve. A nemrégiben Rónai Egonnak adott interjújában az ATV-n nem lehetett nem észrevenni: célzott a felelősségre, az olykor lejárató szándékú hozzáállásra, és azokra, akik a telefonjukért nyúlnak és lefotózzák a közismert embereket akár kiszolgáltatott állapotban is, hogy aztán a képet tízezer forint reményében eladják a bulvármédiának.

A nehéz időszakon túljutva az utóbbi években a vallásban és a Hit Gyülekezetében találta meg önmagát. Rendszeresen sportolt, valamint jelentkezett a Hit Gyülekezetéhez kapcsolható Szent Pál Akadémiára. Hittudományokkal kezdett foglalkozni, és egyre többet beszélt minderről nyilvánosan is. 

Január 4-én, szombaton este a Nyugati téri bevásárlóközpontból indult el, hogy találkozzon társulatával, és induljanak fellépni Szegedre, amikor a Ferdinánd hídnál rosszul lett. A percek alatt kiérkező rohamkocsi személyzete egy órán át küzdött a színész életéért, de sajnos nem lehetett megmenteni. Gyászolja családja, öt gyermeke, barátai, és közönsége, akiknek úgy szeretett játszani...

emTV.hu // fotó: Máté Krisztián // videó: GigliGag

elmeny_es_velemeny_hir.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr3015396490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása