Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Jogsértő a hírolvasói kommentár

Az M1 Híradóban megsértették a politikai hírhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát

2015. január 30. - Ádám // emTV.hu

mtva.jpgTilos hírolvasói véleményt fűzni politikai hírekhez, így ennek megsértése miatt a Médiatanács figyelmeztetésben részesítette az M1 televíziós csatorna médiaszolgáltatóját Németh Lajos meteorológus fia, Németh Balázs által elmondott "összegzése" miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi ülésén határozott arról, hogy az M1 Híradó 2014. november 8-i adásában elhangzott, egy államadósság-osztályzatról szóló hírhez fűzött hírolvasói vélemény miatt a médiaszolgáltató megsértette a médiatörvény azon passzusát, amely tiltja a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentárt. A konkrét esetben a híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte szándékosan elhallgatták az országról szóló pozitív híreket – írja honlapján a Médiatanács, ám a kedvenc részem csak ezután következik:

A fokozatosság és arányosság elvén alapuló korábban kialakult jogalkalmazói gyakorlatnak megfelelően, mivel a médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg a szóban forgó rendelkezést, a Médiatanács a felhívta a jövőbeli jogsértésektől való tartózkodásra.

A testület korábbi, ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme kapcsán hozott döntéseiben szintén ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, amikor a HírTV egyik 2012. októberi, az ATV és az RTL egy-egy 2012. novemberi híradójában, valamint a Klubrádió egyik 2013. februári, illetve szeptemberi Hírek műsorszámában a hírolvasók a Jobbik pártot "szélsőjobb", "szélsőjobboldali", illetve "szélsőséges" jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról.

Fontos kiemelni, hogy a szabályozás természetesen nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azáltal, hogy a híreket a hírolvasó vagy a médiaszolgáltató saját véleményével kíséri. A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását a törvény nem korlátozza – áll az indoklásban.

Az ügy kapcsán a Hír24 megkeresésére az MTVA akkor azt mondta: "Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket."

emTV.hu // NMHH Médiatanács // 444.hu

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr587123817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása