Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Lendületben a Médiatanács

Bírság a TV2-nek, ideiglenes szerződés a Tilosnak, 104 millió a tévéknek

2015. június 11. - emTV.hu

nmhh.jpgA Médiatanács 5 millió 325 ezer forintos bírságot szabott ki a TV2-re, de az M2 is fizet 120 ezret. Szeptember elejéig viszont ideiglenes szerződést kapott a Gazdasági Rádió és a Tilos, valamint huszonhárom helyi és körzeti televízió összesen 104 millió forint támogatást nyert el.

lenduletben_a_mediatanacs_illusztracio.jpg

Filmfeliratozási és kvótaelőírások megsértése miatt szabott ki bírságot a Médiatanács

Kvótasértések miatt szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  Médiatanácsa. Az úgynevezett "jelentős befolyásoló erejű tévékben", azaz a TV2-n és az RTL Klubon az este hét és tizenegy óra között kezdődő, nem magyar nyelven készített filmek legalább egynegyedét eredeti nyelven, magyar felirattal is elérhetővé kell tenni.

A TV2 azért kap hamarosan egy 5 millió 325 ezer forintos csekket, mert az idei első negyedévben az esti műsorsávban vetített játékfilmek egy részét (konkrétan hetvenegy alkalommal) nem tette elérhetővé a fent említett rendelkezésnek megfelelően, de legalább mind a TV2, mind az RTL Klub a médiatörvénnyel összhangban járt el a műsorszám-támogatások megjelenítésében.

Meglepő, de a M2 tavaly 6,6 százalékkal alulmúlta a rá irányadó, a magyar művek közzétételi arányára vonatkozó kötelezettségét, ezért 120 ezer forint bírságot kapott.

A testület a Karcag FM helyi kisközösségi rádió szolgáltatójára az ismétlések vállalt maximális arányának túllépése és a hírműsorok vállalt arányának minimális alulteljesítése miatt 10 ezer forint bírságot rótt ki.

104 millió forint műsorkészítés támogatására

Huszonhárom helyi és körzeti televízió összesen 104 millió forint támogatást nyert el a mecenatúraprogram műsorkészítés-támogatási pályázatának idei első fordulójában.

Eredményesen pályázott közéleti magazinműsorával a csornai Rábaközi Televízió, a balassagyarmati, a bólyi, a füzesabonyi, a mohácsi, a karcagi televízió, a Kiskőrös Televízió, a Régió TV Esztergom és a kőbányai TV10. Nyertes pályázatot nyújtott be kulturális magazinműsorának támogatására a bajai, a dunaújvárosi, az egri, a szentendrei televízió, a Debrecen Televízió, a Csaba Tv, a Tolnatáj Televízió és a Halas TV. Hírműsor kategóriában sikeres pályázó lett a keszthelyi, a szombathelyi, a zalaegerszegi, a szegedi, a ceglédi televízió és a Somogy TV.

2011 óta 384 televíziós műsor nyert hozzájárulást készítésük finanszírozásához, összesen 1,74 milliárd forint értékben.

A hatóság arról is döntött, hogy augusztusban a testületi tagok a korhatár-besorolással kapcsolatos, valamint a mecenatúraprogramról szóló előadásokat tartanak a Pekingben megrendezendő kínai-magyar médiafórumon, és koordinálják a kapcsolódó pekingi és sanghaji filmvetítésen látható, a testület Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotásokkal kapcsolatos feladatokat.

A tervek szerint a közel háromszáz elkészült mecenatúrás mű közül nyolc animációs filmet, öt tévéfilmet, négy ismeretterjesztő és két dokumentumfilmet vetítenek majd.

Ideiglenes szerződést kapott négy fővárosi rádió

Mivel még tartanak e frekvenciák pályázati eljárásai, újabb hatvan napra, szeptember elejéig szóló ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács négy fővárosi rádió médiaszolgáltatójával. A Klasszik Rádió a Budapest 92,1 MHz-en, a Tilos Rádió a Budapest 90,3 MHz-en, a Gazdasági Rádió a Budapest 105,9 MHz-en, valamint a fővárosban és tíz vidéki körzetben sugárzó a Mária Rádió kapott  ideiglenes szerződést a Médiatanácstól.

A lépés célja az, hogy a végleges döntés megszületéséig biztosítható legyen a médiaszolgáltatás folytonossága a jelenleg használatban lévő frekvenciákon. Emellett a hatóság elfogadta az Orosháza 88,6 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására szóló végleges pályázati felhívást.

emTV.hu // MTI

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr287534582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása