Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Ahol még Trek nem járt

Bemutatom a Star Trek Uncharted sorozattervét

2015. június 24. - Ádám // emTV.hu

startrek.jpgTegnap már írtam arról, hogy a Paramount beszélgetésre hívott egy Star Trek- rajongót és megkérte, hogy vázolja fel terveit egy új sorozathoz. Ebben a posztban tovább megyünk, és magát az ötletet, az Uncharted címet viselő Trek- szériát mutatom be nektek.

uncharted_enterprise.jpg

Íme Michael Gummelt Star Trek Uncharted ("'feltérképezetlen") című sorozat- ötlete, melynek alapját egy rejtélyes jel adja, mely az Androméda- galaxisból érkezik. Az üzenetben egy faj azt állítja, ők az alkotók, akik benépesítették a Tejutat és találkozni akarnak velünk. Ehhez kapóra jön egy új térmanipuláló technológia, a "hipertér kapu" (hyperwarp gate), mellyel lehetőségünk van megtenni a két és félmillió fényéves utat a Tejúttól az Androméda- galaxisig. A tesztek jól sikerülnek, a szondák rendben küldik az adatokat, ezért építenek egy új űrhajót, mely a legendás Enterprise nevet kapja.

Az NCC-17001 (direkt egy nullával több) USS Enterprise egy Perszeusz- osztályú intergalaktikus űrhajó. Az automatizálás, robot- és drón- technológia, valamint a replikátor- tároló lehetővé teszi, hogy a hajó működtetése a korábbinál jóval kisebb legénységet igényeljen. A rakomány például a már előbb említett replikátor- tárolókba kerül. Ezzel sok helyet spórolnak a tágasabb legénységi szállásoknak és közösségi tereknek, egy botanikus kertnek, holofedélzetnek és egy nagy egészségügyi intézménynek is. A galaktikus háborúban elpusztult Enterprise-on több, mint négyszázan szolgáltak, míg intergalaktikus öccse csak százötven fős legénységgel indul útnak. Összességében ez a hajó nagyobb, mint az eredeti Enterprise, de kisebb, mint az azóta készült testvérei.

uncharted_1.jpg

Nézzünk meg néhányat még az új technológiák közül: A csuklón hordható multifunkciós interfész, azaz a MFID (multifunction interface device) egy olyan eszköz, mely egyszerre holo- projektor, bioszkenner és egy vizuális kommunikátor.

NOMI (neural operations machine interface) egy mesterséges intelligencia, mely biztosítja a hajó működését. Bár erre egyértelmű utalást nem találtam, NOMI gyakorlatilag maga a hajó, közvetlen elérheti az összes számítógép-vezérelt és automatizált rendszert. Nyugtató női hangján társalog a legénységgel, a személyzet néhány tagjával barátságot köt, viccel, ugrat másokat, és képes megsértődni is; összességében egy személyiség. A holografikus technológiának hála bárhol megjelenhet a hajón, vagy akár egy képernyőn is.

Mivel a gyors utazás két irányú, az űrhajó többször visszatér a Tejútra. Az első évadban, az A-1-es csillagbázis elkészülte után még két hajó csatlakozik az expedícióhoz. A küldetés új létformák, új civilizációk felkutatása, az Androméda- galaxis feltérképezése, diplomáciai kapcsolatok kiépítése és kapcsolatfelvétel a titokzatos alkotókkal.

uncharted_2.jpg

A Tejúton az ember mellett a vulkáni, a klingon, a romulán, a ferengi, az andoriai, az orioni, a xi, a suvani, valamint a béta kvadránsbeli deltai fajjal találkozhatunk. Megismerhetjük még a Földön hosszú ideig társadalmilag, politikailag és jogilag elnyomott "transzhumanitákat" (transhumanists) is, akik ezért többségükben a Sol rendszerbe menekültek. A transzhumán felfogás lényege, hogy a biológia és a gép együttese pozitív irány is lehet, nem csak negatív, mint a borg.

A legénység tagjai: Az expedíció vezetője a kalandvággyal teli Cole Weston. Egy határ melletti bolygón született, a Csillagflottánál sokáig nagy reménységnek tartották, de lemondott karrieréről, hogy felfedező lehessen.

A hajó kapitánya Weston legrégebbi barátja és bizalmasa, a félig ember, félig xi Solon Vega. A xi-k megérzik saját jövőjüket, titokzatos kultúrájukról nem sokat tudni.

A tudományos főtiszt a deltai Lexia, a legelső xenobiológus a Föderációban. Elismert szaktekintély, de még nem szolgált csillaghajón ezelőtt. Kíváncsisága és a szexuális vágya kielégíthetetlen.

A veszélyelhárító csapat vezetője és a biztonsági főnök a csodálatos regeneratív képességekkel rendelkező gyors és erős, valamint nem kevésbé csinos Qora. Az orioniak tíz százaléka avunarinak, azaz "harmadik típusúnak" születik, akiket a társadalom kirekeszt.

uncharted_3.jpg

A suvani fajhoz tartozó Joli doktornő a fertőző betegségek és a xenovírusok nagy specialistája. Érintéssel telepatikus kapcsolatot tud létrehozni.

A műszaki főtiszt a "transzhumanita" Marcus Daystrom, aki implantátumainak segítségével jobb mentális képességekkel rendelkezik és hálózati kapcsolatot tart fenn a hajóval. Daystrom alkotta NOMI-t, valamint leszármazottja a legendás Richard Daystromnak. Szeretné túlszárnyalni őse örökségét.

Kopec, az andoriai mérnök nagy rajongója az erőszakos sportoknak, de több, mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik a legmodernebb technikák terén, valamint ő az egyik tervezője az Enterprise-nak is.

A kommunikációs tiszt Kyle Becker, a Csillagflotta egy alacsony szintű elemzője. Fiatal kora ellenére ragyogó nyelvész és kriptológus. Fotografikus memóriája van, valamint zseni a mintafelismerésben és a komplexebb rendszerek gyors átlátásában.

Viinnek (a neve nem tükrözi, de lány) rendkívül jó képessége van a térbeli matematikához. Tulajdonképpen romulán, de világosabb bőrű. Törzse a Birodalom bukása után elhagyta otthonát, hogy a béke keresésére koncentrálhassanak.

Tehát ez mindössze Gummelt sok éve tartó projectje, melyről ő maga is azt gondolja, hogy ilyen formában biztosan nem készülhetne sorozat belőle, ám az ötletének, és a Paramount kivételes kezdeményezésének hatására, hogy egy rajongót hívjanak beszélgetésre egy új show-ról, esetleg új lendületet adhat a franchise-nak.

emTV.hu // startrekuncharted.com

stbt_v2.jpg

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr47570324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása