Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Továbbra is kérdéses a Klubrádió sorsa

Elnapolták a döntést a 92.9 MHz-es frekvenciáról

2012. július 06. - radiosite.hu

klubradio.jpgKizárta a Médiatanács a Klubrádiót a 95.3-as frekvencia pályáztatási eljárásából. A bíróság előzőleg alaki hibára hivatkozva kizárta az Autórádió Kft.-t a pályázatból és arra kötelezte a Médiatanácsot, hogy hirdessen új győztest. A Médiatanács ezután átvizsgálta 11 rádió pályázati anyagát és az új szabályt úgy értelmezték, hogy a Klubrádiót is kizárták alaki érvénytelenség miatt.

A rádió közleménye szerint nem hagyják annyiban, megtámadják a médiahatóság döntését. Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a Megbeszéljük című műsorban közölte, a Klubrádió iratbetekintést fog kérni, mert szeretné ellenőrizni, nem történt-e valami pályázatával a Médiatanácsnál. Arató András elmondta, a médiahatóság szellemesnek szánt közleményének címe A Klubrádió kizárta a Klubrádiót volt, mellyel azt akarták példázni, hogy amikor az Autórádió silány pályázatát megtámadtuk, felnyitottuk azt a szelencét, mellyel magunkat is kizárhatjuk.

A Médiatanács azt kifogásolta, hogy a Klubrádió pályázatának nem minden oldala volt aláírva és nem volt rajta folyamatos számozás. Arató András azonban közölte: a 215 oldalas pályázatot a Klubrádió minden oldalán aláírta és megszámozta. A vezérigazgató ezt be is mutatta egy élő videoközvetítés keretein belül a műsor alatt. Arató András hozzátette: a bírósági döntés alapján a médiahatóság nem is vizsgálhatta volna újra a pályázatukat, új győztest kellett volna hirdetnie.

Nemcsak a Klubrádió járt így: a 92.9, a 95.3 és a 96.4 MHz-es hullámsávokra meghirdetett pályázatok összes indulóját kizárta csütörtöki ülésén a hatóság.

Elnapolták a döntést a 92.9 MHz-es frekvenciáról

Elnapolta a másodfokon eljáró bíróság a budapesti 92.9 MHz-es frekvencia ügyéről szóló döntést. A mai tárgyaláson az iratismertetés után az elő fokon győztes Klubrádió, illetve az alperes médiahatóság képviselője nyilatkozott a Fővárosi Ítélőtáblán. Ezután a bíró közölte, hogy egy hét múlva várható a jogerős döntés kihirdetése.

Az eljárást a Klubrádió azért kezdeményezte, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pályázatán elnyerte a 92.9 MHz-es budapesti rádiófrekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést. A hatóság ezt azzal indokolta, hogy a Klubrádió már rendelkezett egy budapesti frekvenciával, a jogszabályok értelmében pedig ugyanazon a területen egy médiaszolgáltatónak nem lehet két hullámhossza.

A Klubrádió a hatóság kifogását vitatja, és többször is kijelentette, hogy a 95.3 MHz-es frekvenciáról lemond abban a pillanatban, ha a 92.9 MHz-re vonatkozó pályázaton nyertessé nyilvánítják, így a szerződéskötés elmaradása nem neki róható fel. A felek között vita alakult ki arról, hogy a médiahatóságnak volt-e szerződéskötési kötelezettsége egy jogszerűen lebonyolított pályázat nyertesével, valamint arról is, hogy a szerződés létrejött-e a kötelezettség okán. A Klubrádió képviselői úgy vélik: létre kellett volna hozni a szerződést, míg a médiahatóság ezzel nem ért egyet.

Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat és létrehozta a felek között a műsorszolgáltatási szerződést. A hatóság ez ellen fellebbezést nyújtott be, kifogásolva többek közt azt, hogy a bíróság szerinte a Klubrádió keresetétől eltérő tartalommal állapította meg a létrehozott szerződés tartalmát, és a szerződés létrehozásának időpontját sem határozta meg.

Időközben az Országgyűlés az ügyre hatással bíró visszamenőleges hatályú törvénymódosítást fogadott el.  Ráadásul, míg korábban közműsor-szolgáltatókról szólt a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény - a pályázatot is ilyen, vagyis ingyenesen használható frekvenciára írta ki az ORTT -, az új médiatörvény értelmében 2011 óta ez a kategória már nem létezik. Helyette közösségi médiaszolgáltatókról szól a jogszabály, amelyekre vonatkozóan némileg eltérő feltételeket határoz meg.

Radiosite.hu

radiosite_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr764632855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása