Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Két Pasi Meg egy Kicsi 9. évad

Sínen van-e Sheen nélkül?

2012. július 07. - Flankerr

kritika.jpgA Két Pasi meg egy Kicsi című szituációs komédia már a kilencedik évét tapossa az amerikai CBS adón. Zászlóshajója a hétfő esti szitcom blokknak, számos nálunk is népszerű sorozatot (Így Jártam Anyátokkal, Agymenők) indított el a siker útján, tizensokmilliós nézettségével támogatva azokat. Mint a műfaj sok klasszikusánál, itt se a gyakorlatilag változatlan alaptörténet (csóró testvér a fiával beköltözik a bátyhoz és rajta ragad) tartja fogva a nézőt:  a karakterek viszik a show-t és a borsot.

kpmek1.jpgA domináns főszereplő nem más, mint a tévés színészek között évek óta rekordfizetést (mint színész és producer, több mint egy millió dollárt) hazacipelő Charlie Sheen. A kiváló nézettség, és a részenként dollármilliókat jelentő szindikátusi sugárzás miatt a sorozatot gyártó cég évekig elegánsan átsiklott a színész drog, alkohol, és családon belüli erőszak botrányain, és hogy Kovinál is többet látni nyilvánosan pornószínésznőkkel. Még arra is hajlandóak voltak, hogy Sheen állítólagos elvonókúrája miatt 2011 elején hetekkel elhalasszák a szitcom utolsó részeinek forgatását, és még négy résszel meg is rövidítették az évadot.

kpmek2.jpgDe ez se volt elég Sheen-nek: február huszonnegyedikén egy rádió interjúban robbant a bomba: ki tudja milyen magasan repülve elég durván beszólt a sorozat főmuftijának, Chuck Lorre (Dharma&Greg, Agymenők) showrunnernek. Ekkor az amerikai pletykalapok főszerkesztői befizették az egész stábjukat egy világ körüli nyaralásra, a CBS pedig rövid úton lapátra tette a színészt, még a stúdió területéről is kitiltva őt. Így ért véget tizenhat rész után kurtán-furcsán a nyolcadik évad. Májusban bejelentették, hogy a sitcom kaszálása helyett leigazolják Demi Moore leendő ex-férjét, Ashton Kutchert, és vele vágnak neki a kilencedik évadnak.

kpmek3.jpgEme rövid bevezető után el is érkeztünk mai írásunk fő kérdéséhez: működik-e a Két Pasi az egyik nélkül? A rövid válasz igen, hosszabbhoz pedig tovább kell olvasni.  Egy jó vígjáték-sorozat két fő pilléren alapszik: a vicces szövegeken és szituációkon, valamint azon hogy a színészek mennyire hitelesen tudják hozni a rájuk osztott szerepeket. Na és ki más játszhatna el jobban egy reklámzene-íróként meggazdagodott, alkoholista, minden részben mást nőt megdugó, prosti törzsvendég hedonista arcot, mint Charlie Sheen? És igen, az előző mondat a sorozatbéli Charlie Harperre vonatkozott, és bizony a valósággal való hasonlósága megdobta a hagyományos felépítésű, eget rengető újdonságot nem tartalmazó sorozat népszerűségét.

kpmek4.jpgÉs hogy ki lett a tökéletes helyettes? Ashton Kutcher. Igaz, ő a fiatal internet milliárdos Walden Schmidt karakterét alakítja, aki szőrösen is jóképű, és khhm, a természet által gazdagon megajándékozott: cserében érzelmileg még kiskorú. A színész nem rutintalan a szitcom világában, az „Azok a 70-s évek Show”-ban több évet lehúzott. Ez látszik is, jól és hitelesen hozza a szerepét. Amire szükség is van, mert a széria talán a lehető legkonzervatívabb a ma futók közül. A poénok egy része már az ajtóból előre köszön, a karakterek fejlődése szinte minimális. Bár ez pont Waldenre nem igaz, ő elindult egy úton az eddigi tíz rész alatt.

kpmek5.jpgÉs az egész mégis működik: mert jók a szövegek, a beszólások, egymás lealázása, a másikon való poénkodás, az olykor altesti régiókba is beszédülő fizikai humor. Nem egy kifinomultan zseniális Better Off Ted, vagy popkult utalásokkal teletűzdelt, őrült bóhockodásos Scrubs. Több mint száznyolcvan része kapjuk ugyanazt, de nézzük, rendületlenül. A magyar népszerűségről a nyolcadik évadot péntek esténként műsorára tűző Viasat3 tudna meséli. Odakint a színészváltás felfokozott várakozása majdnem 29 millió nézőt eredményezett  (miközben ezzel egy időben 6,5 millióan a Comedy Centralon nézték az „égetését”) az évadnyitónál, ami elég durva szám. A fele el is párolgott azóta, de még mindig a hétfő este egyik királya teljes lakossági nézettségben.

Talán a fentiekből már kiderült, kedvelem ezt az egyszerű, de habkönnyeden szórakoztató agykikapcsoló sorozatot, így 4/5-öt kap tőlem az évad. Végszóként a szinkronról: több évadot láttam magyarul és angolul is. Utóbbit javaslom, de teljesen vállalható a szinkron is. Egy dolgot kell elfogadnunk, hogy Czvetkó Sándor és Fekete Zoltán hangja TELJESEN más mint az eredetik. De ez nem zavaró, és ez tőlem óriási dicséret. Legyen ez a végszó.

4.jpg

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr874897502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása