Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

On The Spot: Maldív-szigetek

Rendhagyó nyaralás a paradicsomban

2012. szeptember 10. - emTV.hu

on_the_spot.jpgTürkizkék tenger, hófehér homok, pálmafák és hatcsillagos luxus várja a gazdag turistákat a Maldív-szigeteken, a héten éppen negyven éve: a szigetországban 1972 októberében kezdődött el az úgynevezett resort-turizmus. Ennek örömére a Spektrum filmesei, Cseke Eszter és S. Takács András is elutaztak az Indiai-óceánon fekvő paradicsomi atollokra. Egy iszlám köztársaságba, ahol a lakott szigetek egy részén évi 600 ezer turista bikiniben és fürdőnadrágban kortyolgatja a méregdrága koktélokat, a másik részén viszont, senki nem ihat alkoholt és a nők közül egyre többen kendőben vagy csadorban járnak.

ots_maldiv1.jpgEttől még lehetne minden szép és jó a világ legcsodálatosabb nyaralóhelyén, de az On The Spot októberi adásából egészen más képet kapunk. Ahogy a film egyik szereplője fogalmaz: a maldívoknak csak a hőség jut a napfényből.

Cseke és S. Takács a luxus után elutazik oda is, ahol már nem járnak turisták, például a világ legnagyobb füstölgő szemétszigetére, ahol válogatatlanul ömlik az óceánba az összes turista és összes maldív minden szemete. A szigeten "vendégmunkásokkal" találkoznak, akik napi egy-két dollárért dolgoznak évek óta a szemétszigeten. Ha netalántán úgy döntenének, hogy máshol próbálnak szerencsét, nem lenne rá lehetőségük: az őket foglalkoztató cég az érkezésükkor elvette az útlevelüket. A szemétsziget csak egy munkahely a sok közül a több tízezer bangladesinek, aki a paradicsomi állapotok reményében otthon mindent hátrahagyott, de egy szofisztikáltan működő emberkereskedő hálózat áldozatává vált. A filmből kiderül, hogy több resortot is ilyen bangladesiekkel építtettek, ahol ma több száz vagy több ezer dollárba kerül egy éjszaka. A többség már csak azért is évekig dolgozik, hogy egyszer majd hazajusson, oda, ahol már semmi nem vár rá. Erről a 300 ezer lakosú Maldív-szigeteken mindenki tud, de a világon senki sem beszél róla… Ahogy arról sem, hogy az alig két négyzetkilométeres fővárosban a helyiek szerint könnyebb heroinhoz jutni, mint pizzát rendelni, így aztán a fiatalokat tekintve itt van a legtöbb kábítószer felhasználó a világon, statisztikák szerint a lakosság tíz százaléka!

ots_maldiv2.jpgHa a maldívok képesek lennének megoldani az összes szociális és emberi jogi problémájukat, valószínűleg akkor sem lenne remény: a klímatudósok állítják, hogy a század végére könnyen előfordulhat, hogy az óceán nemcsak az emberkereskedelmet és az összes heroint lepi majd el, hanem az utolsó pálmafát is, hiszen a Maldív-szigetek egyszerűen eltűnik majd a Föld színéről.

Egy rendhagyó nyaralás a paradicsomban, október 3-án, szerda este 22:20-kor az On The Spotban, a Spektrumon.

facebook_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr684766218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása