Újabb rádiók szűntek meg

2012. október 16. 17:40 - radiosite.hu

Lejtőn a helyi rádiós piac?

em.jpgSzombaton megszűnt a Kék Duna Rádió sugárzása Esztergomban és Tatabányán, nemrég elhallgatott a Gerilla Rádió Dunaújvárosban és ma éjfélkor megszűnik Kaposvár legutolsó helyi rádiója, a Kapos Rádió is. Több tíz csatorna van még veszélyben.

radiosite.jpgA frekvenciajogosultság lejárta, illetve ideiglenes meg nem hosszabbítása miatt kellett elhallgatnia az Esztergomban a 92.5, illetve Tatabányán a 107.0 MHz-es frekvenciákon tizenhárom éve sugárzó Kék Duna Rádió adásainak. Tatabányán évek óta minden célcsoportban toronymagasan a leghallgatottabb rádió volt a Kék Duna, Esztergomról nincs adat.

Öröm az ürömben, hogy a komáromi adó elég nagy vételkörzetet biztosít ahhoz, hogy Tatabányán hallgatható maradjon az adás a 90.5 MHz-en, azonban a hallgatók visszajelzései alapján Esztergomnak csak bizonyos pontjain érhető el jó minőségben a másik frekvencia.

A Kék Duna Rádió jelenleg Győrött a 91.5 MHz-en, Komáromban (és Tatabányán) a 90.5 MHz-en, Mosonmagyaróváron a 99.7 MHz-en, valamint Székesfehérváron a 103.8 MHz-en érhető el az online sugárzás mellett, azonban a komáromi adó frekvenciajogosultsága november 23-án szintén lejár.

A Gerilla csődölt, a Kapos Rádió licencét nem hosszabbították meg

Dunaújvárosban is kidőlt az egyik piaci szereplő: a Gerilla Rádió 2006 óta szórakoztatta és informálta hallgatóit műsoraival, iparági pletykák szerint azonban az új médiatörvény miatt közösségi adóvá kellett átalakulnia, ennek feltételeit pedig gazdaságos működés mellett nem tudta megteremteni. Információink szerint a frekvencián hamarosan egy budapesti központú közéleti rádió kezdi meg hivatalos működését.

A városban jelenleg az El-Do Rádió és a Rádió 24 működnek helyi, kereskedelmi rádióként, de a település fekvése miatt hallgathatóak a budapesti körzeti rádiók is, mint például a Music FM és a Juventus Rádió.

Kaposváron a "fénykorban" négy helyi, kereskedelmi rádió üzemelt, azonban pár év verseny után sorra dőltek ki ezek: először a K1 nevű, elektronikus zenéket játszó rádió szűnt meg, ezt követte az N-Joy Classic, majd a piacvezető Enjoy, most pedig a Kapos Rádiónak is el kell hallgatnia: a Médiatanács ezúttal nem hosszabbította meg a lejárt frekvenciajogosultságot.

A rádió közleménye alapján a tulajdonos Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a rádió munkatársai csaknem két évig tartottak ki a műsorszolgáltatási jogosultság kéthavi meghosszabbításainak lehetetlen egzisztenciális és piaci hátterével, végül a pályázatukat fellebbezésük ellenére a hatóság kizárta az ismert Klub-szabály miatt: a hátoldalakat is alá kellett volna írni.

Horváth László Árpád, a rádió ügyvezető igazgatója az alábbiakat közölte a rádió keddi adásában: „A Kapos Rádió, ellentétben több rádióval, gazdaságilag is életképes, stabil, semmiféle tartozása nincs. Emelt fővel harcoltunk azért, hogy továbbra is szólhassunk Önökhöz, és büszkén spártaiként vállaljuk végzetünk. Ezúton is szeretnénk megköszönni kedves hallgatóinknak, hogy oly sokszor választottak minket az elmúlt tizenhét év alatt. Holnaptól a négy volt kaposvári rádióból egy sem szól.”

Fog még lendülni a kasza?

Az alábbi rádiók még szólnak, de jövőjük bizonytalan. Csak címszavakban:

  • a sátoraljaújhelyi Rádió Aktív jogosultságát azonnali hatállyal megszüntették, díjtartozás miatt
  • Hevesen az eddig a Diórádió által használt frekvenciára kiírt pályázaton egy másik, helyi cég nyert
  • a NeoFM helyzete ismert, iparági pletykák szerint felszámolják az üzemeltető céget - így már tényleg a végét járja az országos rádió
  • tíznél is több további frekvenciajogosultságot hosszabbítanak még kéthavonta ideiglenesen, a pályáztatás csúszása miatt, köztük a Klubrádióét is.

Radiosite.hu

facebook.jpg

komment
Címkék: rádió kasza

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr134852479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása