Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

NeoFM: éjfélkor végleg vége a dalnak

Medveczky Mihály víziója: "a világ legnagyobb rádiós médiahálózata"

2012. november 09. - radiosite.hu

neofm.jpgA rádió jelenlegi tulajdonosa, Medveczky Mihály a NeoFM ma reggeli műsorában bejelentette: november 9-én éjfélkor elhallgatnak az országos frekvencián, majd hozzátette: "Neo volt, van és lesz". Később úgy nyilatkozott, hogy nem zárkózik el attól, hogy a NeoFM más formában a jövőben is hallható legyen, de az biztosra vehető, hogy erre már nem országos földi sugárzású frekvencián kerül sor.

radiosite.jpgA rádió a tulajdonos szerint ma éjfélkor befejezi ugyan a sugárzást FM frekvenciáin, de az interneten továbbra is hallgatható lesz. Hozzátette: a Neo World nevű online adás nemcsak magyaroknak szól majd, a tervek szerint a világ országainak feléhez szeretnének eljutni, ezek közül párban már tesztelik is a szolgáltatást. A német piacon német nyelven, másutt angolul akarnak majd szolgáltatni. Tervei és víziói szerint ez lesz "a világ legnagyobb rádiós médiahálózata".

A NeoFM tulajdonosa szerint a döntéshez az vezetett, hogy az NMHH júniusban felmondta a rádiót üzemeltető FM1 Zrt. frekvenciaszolgáltatási szerződését. A rádió a döntés ellen fellebbezett, de vesztett. A Médiatanács közleménye alapján a rádió tartozása a hatóság felé megközelíti az egymilliárd forintot, de az FM1 más hitelezőknek is tízmilliókkal tartozik. A rádió korábbi tulajdonosa csődvédelmet kért, a tartozásokat azonban nem sikerült kiegyenlíteni, ezért megindult a cég felszámolása.

Egy kis kronológia

A NeoFM botrányosan indult és botrányokkal övezve szűnik meg. Nézzük, mik voltak a kereskedelmi rádió nem egészen három éves történetének legfontosabb állomásai és mi vezetett a rádió megszűnéséig.

2009. október 28. - Az Oszágos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) delegáltjai megszavazzák, hogy a Sláger Rádió 12 évig használt frekvenciájára kiírt pályázaton az FM1 Konzorcium (Est Media Group és radiocafé) nyerjen. Később aggályok merülnek fel a pályázat tisztaságát illetően, emiatt többek között lemond Majtényi László, az ORTT elnöke is.

2009. november - Az ORTT részéről Szalai Annamária aláírja a rádió műsorszolgáltatási szerződését, a pályázaton vesztes Sláger Rádió bejelenti, hogy perel.

2009. november 19. - Elindul a rádió, NeoFM néven.

2010. január - Elindul a rádió új morning show-ja, a Bumeráng - Bochkor Gáborral, Boros Lajossal és Vogával. A műsor az előző évben megszűnt Sláger Rádión futott. Feláll az új cégmenedzsment is: Kádár Tamás a vezérigazgató.

2010. március - Első hallgatottsági adatok: a legfőbb konkurens Class FM lényegesen jobban nyit, de a Bumeráng is jól teljesít.

2010. július - A Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján az ORTT pályázata törvénysértő volt, de a döntést nem helyezik hatályon kívül.

2010. augusztus - Az Est Media Group (EMG) eladja 75 százalékos részesedését az FM1 Friends Kft.-nek, amelynek többségi tulajdonosa Székely Gábor. Kádár Tamás távozik a rádió vezetéséből, helyére Székely Gábor kerül. Később az EMG eladja a maradék 25%-os részesedését is.

2011. június - Több, mint 50 millió forintos bírságnál "tart" a NeoFM: reklámidő-túllépés, az előírtnál kevesebb hírműsor és a be nem tartott magyarzene- arány miatt.

2011. augusztus - Földes Ádám a NeoFM új vezérigazgatója. Korábban kereskedelmi igazgatóként dolgozott a cégnél.

2012. május - Az FM1 Zrt. bejelenti, hogy komoly finanszírozási bajok merültek fel, a rádió súlyos veszteségeket könyvelt el. Később csődvédelmet kérnek.

2012. június - A Médiatanács bejelenti, hogy felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését.

2012. július - Az FM1 Friends eladja az FM1 Zrt.-t a Medveczky Mihály által vezetett Dr. M-Media Kft.-nek. Az ügyvéd külföldi befektetőket említ. Németh Tibor váltja Földes Ádámot a vezérigazgatói pozícióban.

2012. augusztus - Felmond a Neo FM 26 munkatársa. Berényi Attila, korábbi vezérigazgató-helyettes azt mondja, hogy az új tulajdonos az ígéreteiből semmit sem teljesített. Egy nappal később egy időre elhallgat a NeoFM. Medveczky bejelenti, hogy kártérítési pert indít. A felmondás után két nappal újra elindul a rádió, csak zenével, műsorok nélkül.

2012. szeptember - A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint az NMHH jogosan mondta fel a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését. Ezt a rádió megfellebbezi. Feláll a rádió új stábja, a reggeli műsort Klamancsek Krisztián, Csengeri Attila, később Rácz Zsuzsa vezeti. A programigazgató Tóth Tamás, később B. Tóth László lesz.

2012. október - Az FM1 tartozása az NMHH felé megközelíti az egymilliárd forintot. A csődvédelem lejár, megindul a cég felszámolása. Az Ipsos-Gfk adatai szerint országosan alig, a TNS adatai szerint azonban Budapesten jelentősen csökken a rádió hallgatottsága.

2012. november - Elutasítja a bíróság a NeoFM keresetét, Medveczky november 9-én reggel bejelenti, hogy a rádió aznap éjfélig sugároz.

Egyelőre a Médiatanács még nem foglalt állást annak kapcsán, hogy mik a tervei a felszabadult országos frekvenciacsomaggal.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr114898966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása