Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Premier ajánló (kedd)

21:00 Kíváncsiság II: Sandy hurrikán (Discovery Channel)

2012. november 27. - emTV.hu

ajanlo.jpgA Discovery Channel Kíváncsiság című műsorának következő epizódja a Karib térségre és Amerika keleti partvidékére nemrégiben lesújtó Sandy hurrikánt vizsgálja. Ez a szupervihar minden idők legpusztítóbb – és a második legtöbb anyagi kárt okozó – atlanti hurrikánja volt. De mi vezetett ahhoz, hogy ennyire erőssé vált? Lenne-e bármi módja annak, hogy még pontosabb előrejelzést kapjunk? És mit tanulhatunk a történtekből? Ezzel a felütéssel indul ma 21:00-kor a Kíváncsiság: Sandy hurrikán a Discovery Channel műsorán.

A Kíváncsiság új részében végigkísérhetjük a jelenség alakulását óráról órára a Karib térségi megjelenésétől kubai felerősödésén keresztül egészen az Amerika keleti partján okozott pusztításáig. Az epizód helyszíni szakértők elemzései, számítógépes modellek és műholdas képek segítségével mutatja be, hogy négy egymástól független jelenség hogyan hozhatott létre egy olyan „tökéletes” vihart, mint a Sandy hurrikán, és hogy legközelebb hogyan készülhetünk fel egy hasonló erejű trópusi ciklon tombolására.

A Sandy óriási pusztítást végzett, amerre járt, milliókat érintettek a viharral járó áradások, tüzek, áramkimaradások, és tömeges kitelepítések. A vihar több mint százhetven ember életét követelte, és több száz otthont tett lakhatatlanná. Az vihar után készült képek katasztrófafilmek képkockáihoz hasonlítanak: Staten Island partjait 5 méter mély víz borította, a New York-i metróalagutakat elárasztotta a tenger, a parti városok utcáin cápák úszkáltak.

A szupervihar 1609 km átmérőjűre nőtt, ami azt jelenti, hogy Nyugat-Európa nagy részét elfedte volna, a szél erőssége pedig elérte a 149 km/h sebességet is. A vihar belsejében mért legalacsonyabb légnyomás 940 millibar volt, ami rekordnak számít. Az okozott kár eddigi értéke meghaladja az 50 milliárd dollárt. A hurrikánt „Frankenstorm” névre is elkeresztelték, egyrészt mert a trópusi vihar a sarkvidéki hidegfronttal keveredve egy „hibrid” szupervihart hozott létre, másrészt pedig az október végi Halloween ünnepén csapott le a keleti partvidékre.

A ma este kilenc órától látható Kíváncsiság epizódban olyan felvételeket is láthatunk majd, amelyeket a túlélők készítettek kézi kameráikkal a vihar közepében, és mesélnek arról is, hogy milyen érzés volt végignézni és átélni, ahogy a Sandy hurrikán elnyel egy egész várost.

4.jpgzzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr584926748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása