Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

48. heti nézettség

Jojózó Voice, alázó RTL, megtévesztő MTI

2012. december 05. - Flankerr

nezettseg.jpgEzen a héten, nem meglepő módon, a tizennyolc és negyvenkilenc évesek között az X-Faktor volt a legnézettebb (42.4% SHR), de a 798 ezer néző az idei széria egyik leggyengébb száma. Második a harmadik Twilight film (35.6%, 731 ezer), harmadik a Barátok közt (30.1%, 586 ezer). Csak negyedik a 22%-ot zuhanó Voice (30.8%, 565 ezer), ötödik a Kód (32.7%, 553 ezer), hatodik a Cobra 11 (29.4%, 539 ezer).

Az RTL Klub-nak idén egy héttel előbb jött a Télapó. Noha csökkent az X-Faktor, a Házasodna a gazda, brutális fölénnyel nyerték az idősávokat: ez a 18-49-ben 89.5, teljes nézőközönségben 93.3(!) százalékot jelent. Hétfőn, szerdán, csütörtökön és vasárnap mindent vittek, szombaton is csak a Híradó kapott ki a Tényektől. Ez a teljesítmény elismerésre méltó, de félő, hogy a valódi verseny nélküli győzelem ellustítja a piacvezető csatornát ‒ ennek eredménye jól látszik például a sorozatkínálatban.

12.48.1849.JPGA fentiekből nem nehéz levezetni, hogy a TV2 talán az idei legnagyobb vereségét szenvedte el, ha a megnyert idősávokat nézzük. Mindenhol nyert a Transformers és az ismét minimum közelébe csökkenő Voice, de nagyjából ennyi. A hajdan bivalyerős krimi hétfő új zászlóshajójának szánt (és dicséretesen hamar bemutatott) Lángoló Chicago megalázó vereséget szenvedett a Dr. Csonttól, így az Esküdt ellenségek: Los Angeles is esélytelen volt a nem épp szárnyaló Showder Klubbal szemben. A szerda se jobb: a Kettős ügynök és az Ügyféllista is kikapott. A kora estéket inkább meg se említem.

Az M1 saját magához képest, és szigorúan a számukra fontosabb teljes lakossági nézettségben egész jó hetet zárt. Újra 450 ezer körül hoz a Maradj Talpon!, és 751 ezren nézték a láthatóan igen stabil rajongói táborral rendelkező Magyarország, szeretlek!-et. Fél millió körül nézték a Gasztroangyalt és a Poén Pénteket, majdnem 400 ezren a Párizsi Helyszínelőket. Persze a fiatalabbak (18-49 év között) körében továbbra is szinte láthatatlan a közszolgálati főcsatorna: Este hét és este tizenegy óra között heti átlagban százból nagyjából négyen(!) választják..

12.48.teljes.JPGMeg kell említenem, hogy az MTI sajtóközleményében az „elért közönség” és „odakapcsoló nézők” kifejezéseket használva dobálózik egy millió feletti nézőszámokkal. Ez ebben a formában természetesen nem igaz, tessék összehasonlítani a linken szereplő számokat a teljes lakosságos táblázatunk adataival. A közlemény valószínűleg szándékosan próbálja megtéveszteni a nézettségi mérőszámokban járatlan olvasókat: a fenti számok az úgynevezett „reach” számok. Ezekkel lehet dicsekedni, de felesleges: mindenki számára irrelevánsak, és csak annyit jelent, hogy hányan kapcsoltak legalább két percre az adott csatornára. A valódi számokból meg kiderül, mennyien maradtak. Annyit még tegyünk hozzá, hogy ezt a trükköt a kisebb adók (Pro4, Film Mánia) is előszeretettel szerepeltetik büszkélkedő sajtóközleményeikben.

A jövő héten kiderül, hogy a borzalmasan szörnyűségesre sikeredett Családi titkok hogyan rendezte át az esti sávot ‒ remélem, hogy a nézők gyorsan menekültek a műsor elől.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr574948358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása