Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Leszakad a pofám az MTVA közleményétől

D. Tóth Kriszta nélkül is övék a DTK

2013. január 08. - Ádám // emTV.hu

kritika.jpgA DTK megszűnéséről és a Maradj Talpon! esetleges pihentetéséről szóló híreket az MTVA egy borzasztóan pofátlan, átlátszóan félrefogalmazó, a kérdést valójában kurvára nem megválaszoló, semmitmondó közleményben cáfolta. Tudjátok, olyanban, mint mikor én félrebeszélek, hazudok valamit, de te tudod, hogy hazudok, én meg tudom, hogy te tudod. Na valami ilyesmi lett az MTVA közleménye.

komment.jpg

Volt néhány értékelhető, bár félsikerű próbálkozása (A Dal, Forma 1 közvetítések) és számos jó húzása (Egyszer volt, hol nem volt, KorTárs) a közmédiának, de összességében jellemző rá, hogy a központosított állami médiabirodalom közszolgálatilag próbál kereskedelmi lenni. Például túlzott hangsúlyt fektet az arculatra, megítélésének javítására, saját maga – a magyar médiában való – pozicionálásra, miközben erre kevésbé lenne szükség. Nem a külcsín, a belbecs a lényeg. Nem az aranymetszés, hanem a minőségi tartalom és a kiegyensúlyozott tájékoztatás. Amúgy sem értem mi szükség van erre a túlzott brandingre.

A Magyar Televízió már maga A MAGYAR TELEVÍZIÓ, igen így, csupa nagybetűvel, még el is döntöm, hogy jobban kiemeljem. Nem M1 és nem M2, hanem egyes és kettes. Nem csak kiretusálás, botrányoktól sem mentes éhségsztrájk és dilettáns Mezei Dániel, hanem Táncdalfesztivál, Ki mit tud?, Telesport, Tévétorna, Tenkes Kapitánya, Szomszédok, Cimbora és Kölyökidő. Nem csak zéplusz Philip, Böröcz István és Obersovszky Péter, hanem Süsü, Tádé, Mazsola és Mézga Aladár is.

Tehát miután a kormányváltások után amúgy is szokásos átalakításon túl a kétharmados hatalom teljesen megreformálta A Televíziót és annak működési struktúráját, az MTVA a stábtagokon, szerkesztőkön, operatőrökön, riportereken (stb) kívül elkezdett megszabadulni régi képernyőseiktől is, hogy helyet adjanak a kormánynak csontig benyaló kollégáknak. Aki népszerű volt, azt többségében nem infotainment műsorba, vagy teljesen más munkakörbe helyezték. Így lett a híradósból intendáns vagy éppen a magyar Ellen DeGeneres. (Egyébként ezt a hasonlatot sohasem értettem.)

A DTK olyan volt amilyen. Egy talk show magyar módra, egy talk show MTV módra. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. A nézettség kezdetben pocsék volt, fel is röppentek a hírek az esetleges megszűnéséről. Aztán simán megverte a vele heti váltásban rotálódó megfáradt Fábry-t. Úgy tűnt, a műsor megy, hamarosan jön a tavaszi évad, bár a tavalyi év végén durván elbocsátották a stáb egy részét. Nem telik rájuk az évi 78 milliárdból.

Aztán pénteken jött a hír, D. Tóth Kriszta felmondott, megunta a sok szarságot, illetve azt, hogy "a szerkesztői csapatot fokozatosan, és szakmailag abszolút indokolatlan módon mára közel a nullára csonkolták" – írta D. Tóth egy, a stáb tagjainak szóló emailben. "Tudjátok jól, hogy a címzettek (tehát nemcsak a szerkesztők!) közül mindenkiért egyesével és együtt is átmentem a falon ha kellett. Beleálltam konfliktusokba, vitatkoztam, emaileket írtam, találkozót kértem, értekezletet kezdeményeztem, ígéreteket sajtoltam ki és hajtottam be (több-kevesebb sikerrel) - küzdöttem, ameddig az erőmből futotta. De az erőm elfogyott. Ne haragudjatok, elfáradtam."

Erre reagált az MTVA az említett ostoba közleményben. A közmédia sajtófőnöke tudatta, hogy "a produkciót az MTVA az MTV Zrt. megrendelésére gyártotta saját munkatársaival, köztük a műsorvezetővel, aki az MTVA alkalmazottjaként látta el feladatát. Ebből következően nem neki, hanem a produkciónak volt és van stábja, szemben a külső gyártású műsorokkal."

MI VAN??? tehát azt akarjátok mondani, hogy D. Tóth Kriszta nélkül is tietek a DTK? Oké, Tildát ki lehet cserélni a Barátok Köztben, Szulák show helyett Claudia show-t készíteni, no de a D. Tóth monogramját viselő műsor nevét csak nem lehet GTG-re változtatni és odaadni Gundinak.Szóval DTK. D. Tóth Kriszta. Tetszik érteni? Kedves Lencsó Rita! Ugye ön is tudja, hogy ez ostobaság? Szóval tök mindegy, hogy kié, ha nincs D. Tóth Kriszta, akkor nincs DTK. Hiába védette le az MTVA, gyakorlatilag kitörölheti vele a valagát. Bár a közösségi közszolgálati média indíthatna egy közösségi műsort, ahol keresik az ország következő DTK-ját; azt a nőt, akinek monogramja DTK.

Most jön a legviccesebb rész! Lencsó Rita szerint ezzel az egész üggyel csak a médiavilág szereplői akarják kisebbíteni a közmédia sikereit. Úgy véli, az MTVA tavaly nyári, "közösségi médiává alakulása" bárkit, bármelyik piaci szereplőt érdekel. A közmédia nem lett közösségi média, csak egységesítették (többek között) a négy televízió csatorna arculatát és fehér háttér előtt mosolygó embereket, bocsánat, a közmédia nézőit tették a reklámszignálokba. A műsor csak részben lett jobb, és ami még is pozitív, azt lehúzzák a Marslakók, a Hacktion és a kormánypropaganda, amivel a híradóik vannak tele. A sok ígéret ellenére az M2 is csak most lett gyerektévé és gyakorlatilag csak ismétel.

"Az MTVA tisztában van azzal, hogy a kereskedelmi média világában a reklámbevétel mindennél fontosabb, ám a közmédia számára a néző, a hallgató nem a bevételek miatt lényeges, hanem a közösség építésének, az értékes tartalom sugárzásának leglényegesebb szereplője." Nem tudom értelmezni.

Az MTVA tisztában van azzal, hogy a kereskedelmi média világában a reklámbevétel mindennél fontosabb, ám a közmédia évi 78 milliárdnyi adóforintból gazdálkodhat, ezért a néző, a hallgató nem a bevételek miatt lényeges, hanem a közösség építésének, az értékes tartalom sugárzásának lényegesebb szereplője. Miféle közösség? Polgári közösség? De komolyan. Miben nyilvánul meg a közmédia közösségi léte? Konkrétumokat szeretnék!

A Maradj Talpon!-nal kapcsolatban úgy fogalmaznak, hogy ha bár más vetélkedőt is műsorára tűz a csatorna, a népszerű műsor nem tűnik el a képernyőről, ám ez valójában azt is jelentheti, hogy már csak ismétlések formájában kerül képernyőre, de a Magyarország, Szeretlek! állítólag folytatódik majd.

Szóval nem tudom, hogy valójában ki írta ezt az egészet, de hogy elmekórtani eset, az biztos. Persze nem vitatom, az MTVA-nak vannak sikerei, készítenek valódi tartalommal bíró, értékes műsort és hoztak be jó sorozatokat is, de azt hinni, hogy jelenlétük bármelyik médiapiaci szereplőt bosszantja, azt kell mondjam Kedves Közmédia, pillangópuki vagy a hurrikánban. Persze egy pillangó egyetlen szárnycsapása is tornádót idézhet elő. Csak látnánk már!

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr425004577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása