Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Van létjogosultsága az M3-nak?

Pontosan minek is öt tévé- és vagy nyolc rádióadó?

2013. szeptember 23. - dselmeczi

m3.jpgCsak egy kérdésem van: minek még egy közszolgálati adó, ha a majd' 80 milliárdnyi MTVA-s költségvetés és Philip egymilliárdja ellenére a legnézettebb M1 is csak nézettebb sportesemények alkalmával szakít nagyobb szeletet a nézettségi tortából? A 3D tévézés nem jött be, az ESPN és a BBC 3D adóját is lekapcsolják. Az egykor még térhatású képet sugárzó M3D helyett most jön az archív felvételekre építő M3. Kétségtelen, hogy a Magyar Televízió archívumában sok az értékes és megunhatatlan felvétel, ám a jelenlegi négy közmédia-csatornán most is rengeteget láthatunk belőlük. A YouTubról már nem is beszélve!

Azt azért ismerjük el, a csatorna gyakorlatilag ingyen van. Az arculatot házon belül legyártják, felvételből meg annyi van, hogy ha egyfolytában néznénk, húsz év alatt sem érnénk a végükre.

Kálomista Zsuzsa, az MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott, hogy a régmúlt idők szórakozását kínálják mindenféle műfajban, és nemcsak "leporolják" a régi filmeket, szórakoztató- és magazinműsorokat, vetélkedőket, hanem új lendületbe hozzák. A sport-, ismeretterjesztő, tehetségkutató műsorok, a legnépszerűbb színházi előadások hosszú évekre biztosítják a prémium tartalomszolgáltatást.

Hogy ez valódi prémium tartalom-e, arról azért vitatkoznék, de biztosan meglesz a törzsközönsége. A Filmmúzeumból Film Mániává lett csatornának nézettsége 0,8-0,9 százalék körül volt a teljes lakosság tekintetében. Naszóval, számomra még mindig adott a kérdés, minek öt tévé- és vagy nyolc rádióadó?

Az MTVA létrehozását többek között a közmédia racionalizálásával, a gyártókapacitás összevonásával magyarázták. Ez szerintem egyben azt is jelenti, hogy például felülvizsgáljuk a csatornák létjogosultságát. Az M2 részben gyerekcsatonává tétele jó döntés volt, ám sok huzavona után indult csak be, és sehol sem látom a beígért új, saját gyártású ifjúsági tartalmakat. Szóval a retrózás bőven elférne az esti és éjszakai műsorsávban. A DunArtból sem lett semmi, pedig az indulásakor még Duna II Autonómia nevezetű csatornának abban a formában biztosan nem volt értelme. De most komolyan! Van olyan különleges tartalom a Duna 2-n, ami nem kerülhetne át a Dunára? A kevesebb, néha több, üzenném e közhelyet az MTVA vezetőinek.

Tehát szerintem remek ötlet, hogy végre leporolják a felvételeket a Magyar Televízió archívumában, de nem látom szükségességét ehhez egy új csatornát indítani.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr865530408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása