Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Anthony Quinnre emlékezik az MGM áprilisban

Idén áprilisban lenne 99 éves

2014. április 16. - emTV.hu

mgm.jpgÁprilis 21-én lenne 99 éves a XX. század egyik legeredetibb színésze, Anthony Quinn. A kétszeres Oscar-díjas mexikói születésű amerikai művészt nem csupán a hollywoodi szuperprodukciókban játszott szerepei tették világhírűvé (Zorba, a görög), hanem több európai film is, köztük Fellini Országúton című klasszikusa, amelyben Zampanót, az erőművészt alakította. Az MGM Anthony Quinn három filmjét tűzi műsorra áprilisban, a színész születésnapja előtt tisztelegve. A filmek között lesz vígjáték, dráma, illetve akciódúsabb jeleneteket felsorakoztató mozi is.

anthony_quinn.jpg

A 110. Utca

Bemutató: Április 15 (kedd), 22:00
Rendező: Barry Shear
Szereplők: Anthony Quinn (Mattelli parancsnok), Anthony Franciosa (Nick D'Salvio), Yaphet Kotto (Lt. Pope), Antonio Fargas (Henry J. Jackson)
Az 1972-ben bemutatott filmben Mattelli parancsnok (Anthony Quinn) és társa Nick D’Salvio (Anthony Franciosa) bemutatja a new yorki zsaruk kemény világát. Egy halálos rablás után nyomoznak Harlem kegyetlen utcáin, ahol a tét 300.000 dollár, a kérdés pedig, hogy a tolvajokat a rendőrök vagy a maffia fogja el először.

Az érzelmek embere

Bemutató: Április 22 (kedd), 22:00
Rendező: José Antonio de la Loma
Szereplők: Anthony Quinn (Mauricio), Maud Adams (Susana), Ramon Estevez (George Adolfi), Victoria Vera (Nuria), Ray Walston (Basilio)
Az 1989-ben készült mozi egy fiúról szól, akit nagyapja nevelésére bíznak. A nagyapa híres festő, a hírnévvel pedig együtt jár a nagyvilági életmód, a rengeteg parti és nő. A fiú a nagyapja mellett kezd ismerkedni az élettel és a nőkkel.

Szellemképtelenség

Bemutató: Április 27 (kedd), 22:00
Rendező: John Derek
Szereplők: Anthony Quinn (Scott), Bo Derek (Katie O'Dare Scott), Don Murray (Winston), Julie Newmar (Angel), Jane Damian (Lisabeth)

A romatikus vígjáték szintén 1989-ben készült. Scott (Anthony Quinn) és Katie (Bo Derek) boldog házasságban élnek, mígnem a férj meghal. Ekkor a szép és fiatal özvegy elhatározza, hogy életre kelti férjét, akinek türelmetlen szellemétől hajtva beutazza a világ legegzotikusabb szegleteit, hogy tökéletes testre leljen, amely alkalmas lehet egy reinkarnálódó lélek befogadására. Az út során találkozik mindenre elszánt banditákkal, egy jószívű boszorkánnyal és egy kapzsi mágussal, akik nemcsak a pénzét, de a testét is meg akarja szerezni.

Színészetét a legnagyobb elismerésnek számító Oscarral két alkalommal jutalmazták (1953.: legjobb férfi mellékszereplő - Viva Zapata! ; 1957.: legjobb férfi mellékszereplő - A nap szerelmese), de 1987-ben a Golden Globe életműdíját, a Cecil B. DeMille-díjat is odaítélte neki a szakma. Többször jelölték Golden Globe-díjra, BAFTÁra és Emmy-díjra is, legutóbb 1997-ben kerül fel Anthony Quinn neve a jelöltek listájára a Golden Globe-on, a Gotti című televíziós minisorozat egyik mellékszerepéért.

Pályája színpadi színészként indult. A köztudatba az ötvenes években robbant be a neve, majd ezt követően jobbnál jobb szerepeket kapott, így összesen több mint 300 filmben játszott. A Zorba, a görög című filmben nyújtott alakításáért Görögországban tiszteletbeli görög állampolgárrá avatták. Magánélete éppoly kalandos volt, mint szerepei. Háromszor nősült, feleségeitől 13 gyermeke született. A sztár utolsó gyermekének érkezésekor már 81 éves volt.

Szabadidejében Anthony Quinn kedvenc hobbijának, a festészetnek hódolt. Szívesen írt regényeket, novellákat, a forgatókönyvírással is megpróbálkozott.

MGM

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr176042665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása