Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A klímaváltozás okait kutatja a Spektrum

Hétfőtől minden hétköznap este kilenc órától

2014. augusztus 10. - emTV.hu

spektrum.jpgIdén a Föld északi féltekéjének szén-dioxid koncentrációja átlépte a lélektani határt, a 400 ppm-es mértéket. Becslések szerint az atmoszférában lévő rekordmennyiségű szén-dioxid koncentráció a jövő évben globálisan is meghaladja majd a 400 ppm-es lélektani határt. Sürgető üzenetek érkeznek a kutatóktól, néhány politikustól: lépni kell, mert kifutunk az időből! A legfrissebb tanulmányok szerint azonban már kifutottunk – az Antarktisz megállíthatatlanul és visszafordíthatatlanul olvad. A Spektrum különböző sorozatai a klímaváltozás témakörét járják körbe hétfőtől minden hétköznap este kilenc órától.

Városi dzsungelekkel teli bolygón élünk. Jakarta, Mumbai, Párizs. A városlakó emberek száma egyre nő. Az üvegházhatású gázoké is. Emelkedik a tengerszint, az ivóvízkészlet csökken. Ezen problémák okozója az egyre fenyegetőbb klímaváltozás, amelyet nagymértékben épp a hatásokat legjobban elszenvedő nagyvárosok okoznak. És ennek ellenére még mindig sok város szeretne Los Angeleshez hasonlítani. Ahhoz az ember alkotta áram-galaxishoz, amelyben közel 10 millió ember és 6 millió autó lakik. Mindeközben Alaszkában, a helyi eszkimó lakosok kétségbeesve figyelik, miként olvad el szép fokozatosan a sok száz éves élőhelyük. A nyolc részes Nagyvárosi Klímabomba című sorozat más nagyvárosok mellett Los Angeles, Sanghaj, Párizs és Lagos példáján keresztül mutatja be a ketyegő klímabomba elleni harcot, megszólaltatva tudósokat, kutatókat és politikusokat.

Milyen hatással van a tengerparti városokra szerte a világon, ha egy Manhattan nagyságú jégdarab leválik az Antarktiszról? Hiszen ha a Déli Sarkkör jegének akár 10 százaléka is olvadásnak indul, az beláthatatlan katasztrófákkal és árvizekkel járhat a világ tengerparti városaiban. A Jégbe fagyott titkok azoknak a kutatóknak a munkáját mutatja be, akik kilométerekkel a jégpáncél alatt tevékenykednek, és a lehető legkeményebb körülmények között igyekeznek kifürkészni a Föld millió éves múltjának titkait. A jég alól kikerülő, a távoli múltból származó szikladarabok megdöbbentő módon árulkodnak bolygónk közeli és távoli jövőjéről. A Sandy hurrikán című filmből kiderül, mitől borul sötétségbe New York, mi történik akkor, amikor az időjárás "megbolondul"?

Az óceáni áramlatok alapvetően befolyásolják a földi életet. És nem csupán a klímát alakítják, de azon mikroszkopikus élőlények otthonául is szolgálnak, amelyeknek a légköri oxigén 50%-át köszönhetjük. Ez utóbbi tény és a klíma szemmel látható változása ösztönözte a tudósokat, hogy az Óceáni áramlatok nyomában járjanak. Az Arktiszi dilemma két részes filmjében Bo Landin biológus, – aki több mint 25 éve jár az Arktiszra – Grönlandra és Izlandra tér vissza, és arra a kérdésre keresi a választ, vajon e két sziget lakói fel tudnak-e készülni az elkerülhetetlenre? Az Északi-sarkvidék ugyanis ostrom alatt áll: a globális felmelegedés gyors ütemben változtatja meg ezt a fagyosnak megismert világot. A 2025 – Új világ című két részes film a globális felmelegedés hatásait vizsgálva arra keresi a választ, hogy hogyan előzhetjük meg a legsúlyosabb katasztrófákat.

Spektrum

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1006589299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása