Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Röhrig Géza ma a Propagandában

"Nem akartunk Auschwitz-pornót csinálni"

2015. június 12. - emTV.hu

tv2.jpgA Cannes-ban a zsűri nagydíját is elnyerő, az elmúlt harminc év legnagyobb magyar filmes sikerét elérő Saul fia főszereplője, Röhrig Géza lesz Tilla vendége a ma esti Propagandában. Különleges portré egy olyan emberről, aki soha nem vágyott arra, hogy szeressék.

rohrig_geza.jpgKATTINTS A KÉPRE ÉS NÉZD MEG A MŰSOR AJÁNLÓJÁT

Az elmúlt harminc év legnagyobb magyar filmes sikerét érte el Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia Cannes-ban. A pénteki Propagandában a zsűri nagydíját is elnyerő alkotás főszereplőjét, Röhrig Gézát Tilla sajátos szemszögén keresztül ismerhetik meg a nézők. A tizenöt éve Amerikában élő, íróként, költőként és filmrendezőként is dolgozó Röhrig elmesélte, hogy 2000-ben húsz dollárral a zsebében, egy szál hátizsákkal vágott neki az USA-nak, hogy a gyermekeivel lehessen. A művész élvezi, hogy a sikernek köszönhetően rengeteg magyar újságíró megkeresi, fáradhatatlanul adja az interjúkat, ráadásul örömét is leli bennük, mivel a tengerentúlon nincs kivel az anyanyelvén beszélnie, ám szerinte ez a felhajtás kérészéletű.

"Pünkösd napján adták át a díjat, pünkösd vasárnap lettem király és ez három nap múlva senkit nem érdekel majd, engem sem" – lepte meg Tillát a film főszereplője, aki többet közt azt is elárulta, a Saul fiában szándékosan a nézők képzeletére bízták azt, hogy milyen borzalmak vártak az emberekre a gázkamrákban.

"Azáltal, hogy a perifériára kerülnek a legborzalmasabb részletek, elérjük, hogy a néző képzeletére bízzuk, hogy ő mit lát ezekben az izgő-mozgó homályos foltokban. Mi szlengben ezt úgy hívtuk magunk közt, hogy nem akartunk "Auschwitz-pornót" csinálni. Nagyon könnyű lett volna a hatásvadászat irányában engedményeket tenni, kéjelegni és megmutatni mindent premier plánban. Ezt nem csak olcsónak, de méltatlannak és tiszteletlennek gondoltuk" – mondta Röhrig, aki Tillával együtt újrahallgatta egykori punk-együttesének dalait, felidézve lázadó éveit. Önmagát a mai napig underground művészként definiálja és azt mondja, a film is az.

"A Saul fia minden cannes-i siker ellenére nem tartozik a mainstream filmek közé, a nyelvezetében is alternatív. Nincs mit szégyenkezni, a Saul fia a szememben ellenkultúra és underground, megalkuvás nélküli dolog" – fogalmazta meg gondolatait Röhrig, akinek az Oscar-ról sem jut más az eszébe, mint az, hogy ez csak egy vicces férfinév.

Propaganda Röhrig Gézával ma 23:25-től a TV2-n!

emTV.hu // TV2

facebook.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr197536668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása