Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Brutális műsorok a Spektrumon

Folytatódik a Spektrum díjnyertes ismeretterjesztő sorozata

2015. november 05. - emTV.hu

spektrum.jpgVadonatúj tantárggyal bővül a Spektrum népszerű sorozata: szombaton indul a Brutális történelem, decembertől pedig a Brutális biológia második évada veszi kezdetét. A műsor rajongói továbbra is arra számíthatnak, hogy mindent kipróbálunk, amire kíváncsiak vagyunk.

A Brutális történelemben hatalmas méretű guillotine épül, hogy megtudjuk, hogyan lett a kor leghumánusabb kivégzési formájából a terror rettegett szimbóluma? Mi igaz a Hunyadi-legendából? Hogyan épül fel egy ókori harci szekér? Mitől volt különösen véres egy harciszekér-verseny? És vajon megállíthatja a belső zsebbe helyezett laposüveg vagy a Biblia a puskagolyót? Ebben a sorozatban nem lesz sem katedra, sem tábla, sem könyv. (Csak az a bizonyos Biblia.) Kérdés viszont lesz bőven, a válaszok pedig meghökkentő, látványos és egyedi módon érkeznek a Brutális történelem csapatától. Vályi István újságíró a sorozat állandó műsorvezetője, Kathy Zsolt, történelem tanár lesz a társ-műsorvezető, míg Soós Péter százados a műsor hadtörténész szakértőjeként segít a történelmi kalandozások során.

A sorozat négy témával foglalkozik. Minden rész egy központi tárgy vagy kísérlet köré épül, ennek elkészülése során vetődnek fel az újabb és újabb témák. Az első rész az évszázadok alatt kifejlesztett legkülönbözőbb kínzási és kivégzési módokkal ismerteti meg a nézőt, így a már említett guillotine mellett a teljesség igénye nélkül lesz szó megégetésről, karóba húzásról, lefejezésről, de a történelem legegzotikusabb kivégzési módjait is felvillantja a rész. A második epizód az ókori Rómába kalauzol el, a gladiátorok és a legionáriusok mindennapjait mutatja be. A harmadik részben a lovagi erényekkel, a lovagi páncélzattal és a lovagi tornákkal ismerkedünk, míg az utolsó rész az új és legújabb kor legfontosabb, vagy éppen legérdekesebb fegyvereivel foglalkozik.

Decembertől a történelem átadja a helyét a biológiának. A Brutális biológia persze a diákok egyik legrettegettebb tárgyát is a sorozat szokott stílusában dolgozza fel. Vályi társa ismét Dr. Szerényi Gábor tanár úr lesz, aki sajátos stílusában magyaráz, és sokszor egy-egy odaszúrással teszi helyre a rakoncátlankodó műsorvezető-társát. A tanár úr nem csak beszél majd persze. Magunk is szívünkhöz kapunk majd, amikor a legfontosabb szervünk működését vizsgálja, sőt egy boncolást is nyomon követhetünk.

A csapat a szív működését többek között egy életnagyságú zsiráf maketten is modellezi, és azt is megvizsgálják, hogy mi kell hozzá, hogy ne kapjon agyvérzést az állat.

A sorozat hasonló módon feldolgozza a légzés témakörét, légmentesen elzárt műsorvezetővel, telefonfülkében működő tüdőmodellel, a mozgás szervrendszerét, akarata ellenére mozgásra bírt alannyal, és a fül működését, ami kapcsán látványos magyarázatát kapjuk annak, mi is a szédülés.

Brutális történelem szombaton délután négytől, Brutális biológia december 5-től a Spektrum műsorán!

emTV.hu // AMC

fb.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr458051824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása