Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Ma este a hadihajók világába kalauzol minket a DoQ

Csatahajó épült a World Trade Center romjaiból

2016. augusztus 15. - emTV.hu

doq.jpgA USS New York csatahajót 1911. szeptember 11-én kezdték építeni. A tragikus események örök mementójául a haditengerészet éppen készülő új hadihajóját a kilencven éves elődről nevezték el, monumentális testéhez pedig több tonnányi acélt használtak föl az ikertornyok törmelékéből.

legendas_csatahajok.jpg

Tizenöt évvel ezelőtt az USA Haditengerészete egy kétszáznyolc méter hosszú, huszonötezer tonnás és csaknem kétszázmilliárd forintba kerülő hadihajó tervezésén dolgozott. Ezzel egy időben, szeptember 11-én az Egyesült Államokat több terrortámadás érte, a célpontok között voltak a Világkereskedelmi Központ ikertornyai is. Az akkori kormányzó, George Pataki kérésére a tervezett hajót 9/11 emlékére New York névre keresztelték. A hadihajó építése során hét és fél tonnányi acélt használtak fel a World Trade Center romjaiból. A 2008 márciusában átadott csatahajó saját mottója a terrortámadásra reflektálva a következő: Sosem felejtünk! Jelszavának megfelelően a USS New York a terror elleni küzdelem egyik zászlóshajója, bevetése óta több sikeres akcióban vett részt.

Az eredeti, légvédelmi lövegekkel és radarral felszerelt USS New York kiszolgált két világháborút, megjárta Észak-Afrika és Ivo Dzsima partjait, túlélt kísérleti atomtámadásokat, majd egy amerikai löveg végzett vele, amikor céltáblának használták nukleáris fegyverek tesztelésekor. A DoQ-n ma képernyőre kerülő Legendás csatahajók című sorozat újjáéleszti az eredeti USS New York és a Normandiai partraszálláskor szolgáló testvérhajójának, a Texasnak történetét.

Legendás csatahajók új részek | ma 21:05 | DoQ

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr9010412630
süti beállítások módosítása