Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Hétköznapok az USA legzordabb államában

Íme, Alaszka öt legnehezebb állása

2016. október 19. - emTV.hu

doq.jpgLétezik egy hely az USA-ban, ahol az olyan hétköznapi foglalkozások is életveszélyesek, mint az idegenvezető, a buszsofőr, vagy a szemétszállító. A Keményen Alaszkában epizódról-epizódra mutatja be azokat a munkásokat, akik nap mint nap az életüket kockáztatják a legzordabb államban.

kemenyen_alaszkaban.jpg

Az alaszkai szemétszállítóknak sokkal többel kell megküzdeniük, mint a hulladék kellemetlen szaga vagy látványa. Munka közben olyan óriási medvefajok támadhatnak rájuk, mint a grizzly vagy a barnamedve, hiszen ezek a ragadozók gyakran időznek a konténerek körül, ugyanis a jeges vidéken, a kukákban talált ételmaradékoknak könnyebb táplálékforrást jelentenek, mint vadászat. Így az éhes medvék könnyen a kukásokra rátámadhatnak, nem egy ilyen halálesetet jegyeznek Alaszkában.

Míg a nagyvárosokban az idegenvezetőknek elég ismerni a helyi nevezetességeket, alaszkai kollégáiknak ennél nehezebb a dolguk: amellett, hogy a vadont járva rájuk is bármikor támadhatnak medvék, nekik a hóval,jéggel borított tájakon is át kell vezetniük a turistacsoportokat. A vérbeli alaszkai idegenvezetőknek ezért kiválóan kell tudniuk evezni és hegyet mászni is, de a drótkötélpályákon való jártasság is alapkövetelmény.

A külvilágtól elzárt területeket Alaszkában időnként csak helikopterrel lehet megközelíteni, ahol a pilótákat nem aszfaltozott leszállópálya fogadja, hanem ott kell landolniuk, ahol csak tudnak: ez sokszor síkos és egyenetlen gleccsereket, néha befagyott tavakat jelent, ahol egyáltalán nem egyszerű leszállni a gépekkel.

A turistákat szállító buszok Alaszkában gyakran kimerészkednek az érintetlen természetbe is, melynek előnyei és hátrányai is vannak: míg a gyönyörű környezet elvarázsolja a kalandos kedvű látogatókat, a sofőrnek annál stresszesebb a munkája, hiszen távol a civilizációtól egyedül ő felel a csoportjáért. Ilyenkor egy defekt, vagy egy elvétett kanyar életekbe kerülhet, így a felelősség terhe óriási.

A világ legveszélyesebb munkája az alaszkai rákhalászoké. Nem hiába: a legénység a haragos óceánon hánykolódva, zsúfolt hajókjéggé fagyott fedélzetén dolgozik, miközben metsző hideg szél süvít, és folyamatosan szakad az eső… Nem csoda, hogy a statisztikák szerint ebben a szakmában messze a legmagasabb az elhalálozási arány: százezer rákhalászból átlagosan száznegyvenkettő veszti életét a könyörtelen vizeken. Mégis a csábító nyolc- és tizennégymillió forint közötti fizetés a három hónapos szezonra vonatkozóan

A dokumentumfilmek és a reality műsorok formátumát házasító sorozat házigazdája, az ízig-vérig alaszkai Geo Beach ilyen és ehhez hasonló szakmákat mutat be, miközben végigkalauzolja  anézőket a legészakibb állam legszebb és legzordabb tájain.

Keményen Alaszkában premier pénteken 22:00-kor a DoQ műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr2111822451
süti beállítások módosítása