Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Az Orville betölti az űrt, amit a Star Trek hagyott

Seth MacFarlene interjú

2017. augusztus 10. - Idaho Ida

A TrekMovie nyomán az Űrszekerek jóvoltából egy exkluzív interjút hozunk nektek magyar nyelven az amerikai FOX csatornára szeptember 10-én, vasárnap érkező The Orville című sci-fi komédia készítőivel és színészeivel. Seth MacFarlane-en kívül nyilatkoznak a Trek-veterán executive producerek.

or_s1_seth_hallway.jpg

Tehát a Family Guy atyjaként elhíresült Seth MacFarlane-en kívül megszólal még két korábbi Star Trek író és producer, illetve a sorozat egyik szereplője, Penny Johnson, aki Kassidy Yates kapitányt (és Sisko későbbi feleségét) alakította a Star Trek: Deep Spaces Nine-ban. A sorozatban egyébként is bőven találhatunk Star Trek színészeket!

Seth MacFarlene visszahozza az optimizmust a sci-fibe

Seth MacFarlene olyan animált komédiákról híres, mint a Family Guy és az Amerikai Fater, de egyúttal nagy Star Trek és sci-fi rajongó is. A valódi tudományok is nagyon érdeklik, és ő vezette a Carl Sagan-féle Cosmos 2014-es rebootját is, melyet a NatGeo Kozmosz: Történetek a világegyetemről címmel vetített itthon.. A TrekMovie arról beszélgetett vele a valóra váló álmáról: készíteni egy saját sci-fi sorozatot.

Mióta szeretnél egy Star Trek jellegű sci-fi sorozatot készíteni?

"Elég jól ismersz engem. A The Orville tényleg egy olyan sorozat, amiért otthagytam Hollywoodot, hogy hosszú idő után csináljak valami olyat, amit eddig soha."

Ez az álom-projected?

"Szeretem a komédiákat és szeretem a sci-fit, és a kettőt egyszerre összehozni igazán komoly kihívás, de egy egy-órás sorozatban megcsinálni igazi örömmunka, és tényleg szeretnék egy olyan reményteljes, optimista sci-fit létrehozni, amit nem csináltak az elmúlt tizenöt vagy húsz évben. A Star Trek egy ideig figyelt erre, de aztán másfelé fordult, és így nyitott teret hagyott. Azt, amit annyian szerettünk, és amit szeretnék most újra felfedezni, miközben alkotok valami újat olyan elemekből, amiket eddig senki sem használt még fel."

Mi lesz a műfaj – dráma-komédia vagy komédia és sci-fi? Hol helyeznéd el a The Orville-t a Family Guy és a Kozmosz között?

"Talán valahol középen, kicsit inkább a Kozmoszhoz közelebb, de inkább középen. Nagyon más mint a Family Guy, ezt meg kell mondanom. Igazából leginkább saját magára hasonlít."

Azt mondják, sok allegorikus helyzetet fel szeretnél használni, ami hasonlít a Star Trekhez. Tudnál mondani erre egy példát?

"Elég nehéz kiadni ilyen dolgokat. Van egy Bortis karakter, amely egy egynemű faj, mind hím. Mit csinálunk ezzel – két lehetőség van: vagy viccként fogjuk fel, vagy ennek a mentén beleássuk magunkat a jelenlegi politikába és vállaljuk a következményeket. És mi ezt tesszük. Ezek a karakterek okkal lettek kitalálva olyanoknak, amilyenek. Szeretnénk, ha ezek a karakterek valódi sci-fi történetet tudnának elmesélni, amiben szerepelnek a komédia elemei, de közben valódi egy órás epizódok. Ez egy epizódokra épülő sorozat, tehát minden történetnek van eleje, közepe, vége, és nem egybefüggő sorozat-történet van jelen. De komolyan vettük, hogy olyan aktuális sci-fi történeteket mesélünk el, amelyek lényegesek."

Brannon Braga és David A. Goodman: Ne hívjátok a The Orville-t egy Star Trek paródiának

A The Orville-en sok Star Trek veterán dolgozik MacFarlene-nel. A két leginkább említésre méltó valószínűleg Brannon Braga és David A. Goodman executive producerek. Braga a legtöbbet jegyzett Trek író, dolgozott Az új nemzedéken (TNG), a Voyagerön, az Enterprise-on és két Trek filmen is. Goodman dolgozott Bragával íróként és tanácsadóként az Enterprise-on. Írt három Star Trek kötődésű könyvet is, közte a hamarosan érkező "Jean-Luc Picard Önéletrajza" és ő írta a Star Trek előtt tisztelgő "Ahová még rajongó nem merészkedett" című Futurama részt.

Sok ember úgy beszél a The Orville-ről, mint egy Star Trek paródiáról. Mit gondoltok, ez egy helyes meglátás?

Brannon Braga: "Nem igazán. Egyáltalán nem gúnyolja ki az ilyen sorozatokat, vagy általában a sci-fit. Ez egy különálló dolog. Leginkább talán egy tisztelgés az efféle történetmesélés előtt. De nem gúnyoljuk ki, nem csinálunk viccet belőle."

David A. Goodman: "Ha egy paródia lenne, nem lenne benne kockázat. A dráma elemek sem lennének igaziak és ez nem így van az Orville-en. Az Orville-ban sokat foglalkozunk a a karakterekkel és a sikereikkel, még akkor is, ha sok humoros pillanat is jelen van."

Mit mondanátok, ez egy komédia sci-fi elemekkel, vagy az ellenkezője, egy komoly sci-fi sorozat a komédia elemeivel megfűszerezve?

Brannon Braga: "Remélhetőleg a tökéletes egyensúlyt képviseli az igazi, érzelmekkel teli helyzetek és a komédia között. Ez egy olyan egyensúly, amiről minden nap beszélünk. Néhány epizód igazi komédia az elejétől a végéig, és vannak kicsit komolyabb részek is, szóval nem lesz egyforma minden hétről hétre."

David A. Goodman: "De még az elejétől a végéig komédia részeknek az alapja is komoly sci-fi lesz, erre mindig figyelünk. Az írónk fele komédia író, a fele drámaíró. És ezt is szerettük volna – kombinálni ezt az első lépésektől fogva."

Brannon Braga: "És utáljuk egymást."

David A. Goodman: "És nem kedveljük egymást."

Penny Johnson örül, hogy visszatérhet az űrbe

A Star Trek rajongók biztos felismerik Penny Johnson Jeroldot (Kassidy Yates a Deep Space Nine-ról), aki Dr. Claire Finnt, "az egyik legjobb orvost" játssza a The Orville-ben. A TrekMovie tőle is kérdezett.

A Deep Space Nine-ról jöttél, és most visszatérsz. Milyen érzés újra az űrben lenni?

"Nem csak, hogy az űrben vagyok, igazán kint vagyok az űrben. És ez nagyon vidám dolog. Nem mintha a Deep Space Nine nem lett volna szórakoztató. A Deep Space Nine majdnem shakespare-i volt. Ez egy teljesen más dolog. Nagyon természetes és nagyon realisztikus, sok vidámsággal. Számomra ez egy igazán megfelelő terep. Minden nap alig várom, hogy dolgozni mehessek. Igazán nagyon szórakoztató."

emTV.hu // Űrszekerek // TrekMovie

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1212732886
süti beállítások módosítása