Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Seth MacFarlane kalandjai – második rész

2019. február 12. - T Pen

Első cikkünkben az Orville sorozat Mercer kapitányát alakító Seth MacFarlane kifejezetten izgalmas korai éveiről számoltunk be, most pedig rátérünk animációs karrierjére. Ki ne ismerné a Magyarországon is népszerű Family Guy sorozatot? Seth pedig em csak animátorként, íróként, producerként, de még szinkronhangként is hozzájárult a sorozat sikeréhez.

seth03.jpg

Habár MacFarlane élvezte a Hannah-Barberánál rábízott munkákat, úgy érezte, hogy a valódi kihívást a főműsoridőben sugárzott animációs sorozatok jelentenék számára, ami sokkal egyedibb humorstílust engedne meg. A Hannah-Barbera fejlesztési igazgatója mutatta be őt a Fox alternatív vígjátékokat gyártó osztálya két vezetőjének: Leslie Kolinsnak és Mike Darnellnek. Nekik vetette fel először a Family Guy ötletét. Az ötletet akkor jegelték, de a Texas királyai 1997-es sikere után Kolins arra kérte MacFarlane-t, hadd vessen egy újabb pillantást arra a bizonyos sorozatötletére. A cég furcsa üzletet ajánlott fel a fiatal írónak: adnak neki ötvenezer dollárt a bevezető rész elkészítéséhez, amely, ha jól sikerül, utat ad a sorozatnak is. Tudni kell, hogy ekkoriban a főműsoridős animációk egyetlen epizódja általában egymillió dolláros költségekkel bírt. Később a New York Times-ban adott interjújában MacFarlane így emlékezett vissza erre az időszakra:

"Közel hat hónapot töltöttem alvás nélkül. Sőt, élet nélkül. Csak rajzoltam, mint egy őrült a konyhámban. Dolgoztam, hogy a pilot elkészülhessen."

Hat hónap után MacFarlane bemutatott a Foxnak egy nagyon egyszerű, elnagyolt animációt, ami annyira volt elég, hogy legalább a hangulatát visszaadja annak, amit elképzelt. A számítása bejött, ugyanis a vezetők imádták a tervét, sőt, azon nyomban megrendelték a sorozatot. 1998. júliusában a Fox Broadcast Company bejelentette a Family Guy 1999. januári bemutatóját, így a huszonnégy éves Seth MacFarlane lett a televíziózás legfiatalabb vezető producere.

A sorozat végül 1999. január 31-én debütált. Munkálataiban MacFarlane-t Jackie Gleason (amerikai humorista és író) és a Hannah-Barbera terelgette, valamint a Simpson család és az All in the Family (nálunk nem futott amerikai családi sitcom sorozat) példái adtak neki egyfajta irányvonalat. Azonban MacFarlane nem csak íróként és animátorként működött közre a sorozatnál, több karakter eredeti hangját is ő adta. A három fő férfi karakternél úgy döntött, azokat mindenképpen ő szeretné megszólaltatni, hiszen megvolt a saját koncepciója hozzájuk. Peter Griffin hangját egy iskolai biztonsági őr inspirálta, abból az időből, amikor MacFarlane a Rhode Island-i Design Iskolába járt. Stewie-nál a brit színész, Rex Harrison hangját utánozta a My Fair Lady című 1964-es mozifilmből, ahol Harrison a fonetika professzorát, Henry Higgins-t alakította. Brian az egyetlen szereplő, akinél MacFarlane saját hangján szólal meg. De a főbb figurákon kívül is vállalt egyszeri vagy időnként felbukkanó karaktereket: a szomszéd Glenn Quagmire, a hírolvasó Tom Tucker, Dr. Hartman és ő Lois apja, Carter Pewterschmidt is. Így MacFarlane az egyetlen a stábból, aki minden egyes epizódban szerepel.

Népszerűsége ellenére a sorozatot sok bírálat érte, főleg a Szülők Televíziós Tanácsa (Parents Television Council) részéről, akik gyakran kritizálták a sorozat tartalmát, sőt levélíró kampányt is szerveztek, amelynek célja az volt, hogy a Fox állítsa le a sorozatot. A széria első körben csak három évadot élt meg, mert a Fox nem találta a helyét, majd 2002-ben kijelentették, hogy nem életképes. DVD-n viszont olyan jól fogyott, és az ismétléseket annyira kedvelték a nézők, hogy 2005-ben visszahozták, és azóta a Fox vasárnap esti animációs blokkjának zászlóshajója.

"A Family Guy egyik pozitívuma az, hogy ahányszor kihúzzák alólunk a talajt, annyiszor indulunk neki újult erővel megint."

– mondta MacFarlane, aki 2008-ban aláírt egy százmillió dolláros szerződést a Fox-szal, amely biztosította a stúdiót, hogy a Family Guy és az Amerikai fater produkciók jogai 2012-ig biztosan az ő szárnyaik alatt maradnak. Ezzel a világ legjobban fizetett írói közé került.

A Family Guy sikere utat nyitott más a sorozathoz kapcsolódó produkcióknak is. Walter Murphy zeneszerző például egy egész albumnyi Family Guy musicalzenét komponált. Ezt egyébként MacFarlane különösen szerette, mivel nagy rajongója a műfajnak. Az albumon ő maga is énekel. A sorozat alapján készült videójáték 2006-ban jelent meg, valamint a tervek között már évek óta szerepel egy egész estés mozifilm gondolata is.

Folytatjuk!

emTV.hu

banner_emtv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr5114622096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása