Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

"Inci-finci Pókfi a vízköpőbe bújt..."

Pókember: Idegenben-kritika

2019. július 06. - Tisza Viola

Tom Holland az eddigi legjobb Pókember. Ha bizsereg a pókmicsodája, ha nem. A címben is olvasható gyerekdalocska okoz dallamtapadást a fejemben, amióta csak beültem a moziba. Bevallom, kiskoromban igencsak kedveltem a Pókember képregényeket. Mégpedig azért, mert roppant szórakoztató a figura. Ide-oda ugrál a képkockákban és közben annyit szövegel, hogy néha a szóbuborékok is alig tudják követni. A cikk kisebb spoilereket tartalmaz.

Elfogult vagyok, amióta Tom Holland személyesíti meg a karaktert, mert ő pontosan olyan, amilyennek gyerekkori emlékeim szerint lennie kell: határozottan vicces, erős, bár néha hibázik, mert tapasztalatlan, ugyanakkor jól feltalálja magát váratlan helyzetekben, tanulékony és nagyon szerethető. Holland egyébként is a legfiatalabb az eddigi megtestesítők között, még idén is csak mindössze huszonhárom éves, de simán hihető a tizenhatnak is. Akkor is, ha a Bosszúállók: Végjáték szerint öt évre pingelte őt Thanos csettintése.

Apropó, pingelés. A film ügyesen indít ezzel a szállal, így könnyedén illeszkedik be a cselekményfolyamba az új sztori. Peter egy osztálykirándulásra indul öreg kontinensünkre. Ám amikor azt gondolja, hogy a legnagyobb gondja az lesz, hogy szíve hölgye őt vagy a felháborítóan jóképű, magas, izmos osztálytársukat választja, nagyot téved. Sokkal több probléma akad azzal, hogy leomló tornyokat tartson vissza vagy barátait menekítse egy óriáskerék fogságából. A lényeg, hogy bármerre mennek, Peter körül mindig történik valami, mint az Európai vakáció szerencsétlen családjával. Csak itt nem a Stonehenge dől össze, hanem Velence, Prága, Berlin és London utcáin tombolnak a multiverzum egy másik világából érkezett elementálok. Persze a nagyobb tét a világ megmentése, de ezt a felelősséget már szinte el is várjuk a szuperhősfilmektől.

Az előző Pókember-film alapján sejthető volt, hogy Peter MJ-vel fog kavarni az új részben, ugyanakkor tényleg izgalmas a kettejük közti kémia. Végigizgulhatjuk, ahogy Peter botladozik a kötelessége és az érzelmi élete között. Pláne, hogy Zendaya még kockás ingben, fiúsan lázadós öltözékben is kifejezetten bájos. Annyira más ebben a szerepben, mint például A legnagyobb showmanben, hogy az elképesztő. Abban egy érett nőt alakított (a maga huszonegy évével), itt meg egy lázadó kamaszlányt. De mindkettőben otthon van: ezt is, azt is kihozza magából.

Peternek, mint sejtettük, roppantul hiányzik Vasember, vagyis Tony Stark, aki apja helyett apja volt. Miután megkapja Tony Stark jellegzetes szemüvegét is, benne Edith-tel a kiterjesztett valóság alapú asszisztenssel, eltöpreng azon, hogy méltó-e Stark örökségére. Óhatatlanul kezdi keresni azt az apapótlékot, akiben hasonló tulajdonságokat fedezhet fel ismét. Nick Fury (Samuel L. Jackson), a S.H.I.E.L.D. volt igazgatója, aki Petert belerángatja az akciókba, láthatóan kevés pedagógiai érzéket mutat egy nagykamasz érzelmei iránt, ezért Peter az újonnan feltűnt karakterbe, Quentin Beckbe, vagyis Mysterióba helyezi minden bizalmát.

Mysterio ismert a képregényekből is, de akinek nincs ilyen előolvasottsága (a Marvel-filmekhez ez igazából nem is szükséges), elárulom, hogy nagyjából Vasember és Dr. Strange kereszteződése, aki egy zavaros hógömböt visel a fején sisak helyett. Jake Gyllenhaal egyébként nagyon jól játszik, roppant hiteles, úgy tűnik számára ez most egy "hálaistenszerep".

A film folyamán természetesen feltűnik Peter nagynénje, May néni (Marisa Tomei), kedves kis szerelmi szálba bonyolódva Happy Hogannel (John Favrenau), akinek itt végre fontos, cselekményelőmozdító szerep jut. A többi szereplő közül természetesen Peter osztálytársai válnak főszereplőkké az utazás során, köztük az éppen ugyancsak szerelembe eső Ned (Jacob Batalon), aki most is legjobb barátja és "hű fegyverhordozója" Pókembernek.

John Watts filmje fordulatos, szórakoztató, sok helyen hangosan felnevetős, izgalmas, de ugyanakkor könnyed sztori. Olyan, amire jól esik beülni a nagy melegben egy légkondis moziba. Pillanatok alatt elszáll a több mint két óra. Még úgy is, hogy ha kivárod a két darab plusz jelenetet. Megjegyzem irtó fontosak, meglepő fordulatokat tartalmaznak. Semmiképpen ne maradj le róluk.

emTV.hu

elmeny_es_velemeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr415094258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása