Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Aki ver, az nem haver

Megerősített kampány a bullying ellen

2019. november 12. - Tisza Viola

November 5-én tartott sajtótájékoztatót a Cartoon Network csatorna, amely ötödik éve folytat felvilágosító és segítő kampányt Haver Club néven a gyerekeket érintő zaklatások ellen. Idén a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint számos közéleti személyiség bevonásával lépnek tovább a megkezdett úton. Kapás Boglárka világbajnok úszónő a kampány nagyköveteként támogatja a bullying elleni harcot.

bt_02642.jpg

Mi az a bullying?

A bullying angol kifejezés, amely magában foglal bármilyen testi vagy lelki bántalmazást. Vagyis a fizikai bántalmazáson túl a lopás, csúfolódás, kiközösítés, megfélemlítés is ide tartozik. Valamint ma már külön szóval: kiberbullyingnak illetik az internetes bántalmazást is, amely komoly és talán még az előbbinél is nehezebben felismerhető, rejtett probléma a tizenéves korosztályban. Megnyilvánulási formái számosak lehetnek: a folyamatos negatív kommentektől a csoportokból való kizárásokon keresztül a nyilvános megszégyenítésekig. Az ilyen esetekben lehet ismerős személy vagy csoport a bántalmazó, de akár álneves avatar mögül vagdalkozó troll, a gyerekeknek éppúgy fájdalmat okozhat a kirekesztés vagy a sértegetés, mintha az a valóságos környezetben történne.

"Aki ver, az nem haver"

Ezzel a szlogennel két hónapon keresztül láthatóak a gyerekek közötti bántalmazások ellen szóló kampányfilmek a Cartoon Network csatornán, valamint a Haver Club oldalán, ahol a szpotokon kívül szakértői tanácsokkal és tesztekkel segítik a gyerekeket. A honlapon látható a sajtótájékozatón is bemutatott kisfilm, amelyben Kapás Boglárka (olimpiai bronzérmes, világbajnok és hétszeres Európa-bajnok úszónő), a kampány nagykövete beszél arról, hogy a bántalmazás semmilyen formában nem elfogadható, valamint saját példáján keresztül is segít abban, hogy milyen utakon keresztül lehet kijutni egy ilyen szituációból.

Az iskola falai között

A bántalmazások gyakori színhelye az iskola, éppen ezért a Bűnmegelőzési Tanács azt a célt tűzte ki, hogy egy szakértők által összeállított interaktív, online programon keresztül tanítja meg a gyerekeknek, hogy mi a zaklatás, hogyan lehet felismerni és mit lehet ellene tenni. A program működését a sajtótájékoztató keretein belül fiatalok bevonásával mutatták be. A Cartoon Networkkel közös munkával kapcsolatban Dr. Hatala Józsefet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökét kérdeztük.

Hogyan kapcsolódott be a Bűnmegelőzési Tanács ebbe a kampányba?

"Egyszerűen megtaláltuk egymást, hiszen közös céljai és közös célcsoportja van mindkét szervezetnek a megelőzés vonatkozásában. A Cartoon Network egy speciális részt emelt ki, a gyerekek közötti bántalmazást, mi egy szélesebb réteggel foglalkozunk a bűnmegelőzés oktatási felkészítése területén, hogy a fiatalok ne váljanak se elkövetővé, se áldozattá. Ez egy szerteágazó munka. Számtalan olyan programunk van, ami kimondottan az ifjúságnak szól. Például a "Legyen más a szenvedélyed" elnevezésű programunk a drog, a kábítószer és a stimuláló anyagok helyett a sport, a zene, a művészet vagy bármi hasonló terület szeretetére buzdít. Ennek folyamán találkoztunk. Mi is nagyon komolyan foglalkozunk a megfélemlítés és a bántalmazás kérdéskörével és az iskolai erőszakkal. Már korán elkezdjük a pedagógusok felkészítését, hogy felismerjék azokat a jelenségeket és helyzeteket, amik a gyerekek között megbújhatnak. Mert egy iskolai erőszak nem akkor kezdődik, amikor egy pofon elcsattan, annak előzményei vannak. Egy megfelelő érzékkel és tudással jól felvértezett pedagógus kellő időben be tud avatkozni. Nem csak tudja, hogy mit kell tenni, azzal is tisztában van, hogy kiket lehet segítségül hívni vagy bevonni egy helyzet megoldásánál. Itt gondolok az osztályközösségre, a szülőkre, más pedagógusokra. Azt kell megérteni, hogy nem szabad a gyerekeket információs tudás nélkül hagyni, hogy hadd védekezzenek egyedül. Mert ha nincs meg az információ, döntési helyzetben nem tudják, hogy mi a jó és mi a rossz, és nem fognak megfelelő döntést hozni. Egy rossz döntés pedig hosszútávon is káros lehet. Ennek megelőzésére készítjük fel a tanárokat."

A zaklatások felismerése és kezelése tehát hosszútávon a bűnözés csökkentésére is hatással lehet?

"A bűnmegelőzés oktatása a testnevelési főiskolán a tanároknak és edzőknek már több mint három éve folyik. Hamarosan elindul egy külön kurzus a tanárok felső fokú képzésében is. Emellett minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a megelőzési munkát megosszuk, mert fontos hangsúlyozni, hogy ez egyedül nem megy. Ezek a közösségben jelentkező fenyegetések, bántalmazások és általában a bűnözés társadalmi jelenség. Ez ellen csak társadalmi összefogással lehet valamit tenni. Lényegében a Bűnmegelőzési Tanács egy bűnmegelőzési hálózatot épít. A civilektől, az oktatási intézményektől a rendőrségig, a mentősökig, a katasztrófavédőkig mindenütt keressük azokat a csatlakozási pontokat, amelyek elősegítik azt, hogy megelőzzük a bűnelkövetést, mert ez a legjobb mindenki számára."

A tanároknak indítandó kurzus az általános képzés része lesz vagy erre külön jelentkezni kell?

"Ez egy ötnapos akkreditált képzés, tehát a tanárok előmeneteli pontrendszerébe beszámít. Bárhol meghirdetjük, már most olyan népszerű, hogy nyolc-tízszeres a túljelentkezés. Emellett van bűnmegelőzéssel foglalkozó "A jövő iskolája" programunk, mediációs képzések, sok-sok minden, amely mind arra irányul, hogy minél jobban felvérteződjenek a pedagógusok, a diákok és szülők is a problémamegoldó kezelésre. Egy rossz beavatkozással ugyanis nem hogy csillapítani, sokszor elmérgesíteni lehet csak a helyzetet."

Mennyire vannak felkészülve arra, hogy egy gyerekek közötti bántalmazás modern csatornákat, akár internetet is használhat erre a célra? Mennyire felismerhető ez például egy iskolában?

"Felismerhető. Nem akarok dicsekedni, de szenzációsan jó kollégáim vannak, akik a kommunikáció és az internet világában, és a különböző modern eszközök és módszerek felkutatásában, alkalmazásában abszolút otthon vannak. Javasolom, nézzék meg a Nemzetközi Bűnmegelőzési Tanács honlapját. Láthatják, hogy a csalóktól kezdve, a betörések megakadályozásig milyen szpotjaink, kisfilmjeink van fenn. Abból lehet látni, hogy a modern kor kihívásait mi nem kihívásnak tekintjük, hanem eszköznek. Mert az emberek az idejük jelentős részét az interneten töltik, ezért a fiatalokhoz sem frontális ismeretátadással kell közeledni, csak élménypedagógiai módszerekkel lehet eredményeket elérni."

bt_02734.jpg

A bullying nem tabu

A mozgalomhoz idén több civil és közszereplő is csatlakozott, többek között a Star Network influenszer ügynökség jóvoltából: Attis (Tanulom magam vlog), zsDav (gamer, vlogger), Baluka (vlogger, influenszer) mellett Tabár Andrea (Doggy Andi, influenszer), aki saját példáján keresztül mesélt egy komoly iskolai kiközösítés elszenvedéséről, amelyről láthatóan a mai napig felzaklató emlékeket őriz. Erről és a kampánybeli munkájáról faggattuk.

Hogyan kerültél ebbe a kampányba?

"Volt több közös projektünk is a Cartoon Networkkel, és amikor felkerestek, hogy szeretnék, hogy ebben a kampányban is részt vegyek, örömmel vállaltam el. Volt már hasonló programom, szintén a Bűnmegelőzési Tanáccsal, illetve a rendőrséggel közösen májusban. Akkor középiskolákban beszéltünk a kiberbullyingról, illetve különböző internetes veszélyekről. Örültem, hogy most a fiatalabb korosztályhoz is szólhatok, ezért is vállaltam el ezt a kampányt."

Mit gondolsz, mennyire lehet elérni ezeket a gyerekeket? Mivel egy következő generáció, olyan csatornákat is használhatnak, amiket a felnőttek kevésbé. Mennyire észrevehetőek ezeken az utakon eljutó bántalmazások?

"Ezt nehéz kezelni a felnőtteknek. Én bízom benne, hogy azok, akiknek most van kisiskolás, tehát 7-14 év közötti gyereke, azért abban a korban nőttek fel, amikor már volt internet. Arra nyilván nem volt annyira magas példa, hogy az interneten keresztül bántalmazzák egymást. De talán egyszerűbben felismerik és tudják kezelni, ha ilyesmi történik. Viszont nyilván vannak olyan szülők, akik nem tartották a lépést a korral, nekik nehezebb lehet ezt felfogni, igazából nem érthetik, hogy a gyerekeket milyen veszélyek fenyegetik az interneten."

Mit tapasztalsz, mennyire veszik komolyan a szülők az egész témakört? Mennyire értik, hogy ez komoly probléma és nem egyszerű gyerekes csínytevés?

"Vannak szülők, akik ezt komolyan veszik, vannak, akik egyáltalán nem. Ezt elég sokszor tapasztaljuk rendezvényeken is, ahova elkísérik a szülők a gyerekeiket. Nagyon sok szülő például egyáltalán nem követi, hogy mi történik a gyerekkel, amikor az internetet böngészik. Bármit megtekinthet, beregisztrálhat olyan oldalakra, ami neki még nem való, nézhet olyan videótartalmat, amit nem az ő korosztályának szántak, és vannak, akik teljesen képben vannak. De mindig próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy a szülő ne csak azért adja oda a tabletet, a mobiltelefont a gyereknek, hogy elüsse az időt, és addig legyen saját szabad ideje, hanem az internetes idő is legyen egy közös elfoglaltság, mert nagyon fontos, hogy a szülő tisztában legyen vele, hogy a gyerek mit csinál az interneten."

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a pedagógusokat igyekeznek bevonni. Mit gondolsz, a családokat hogyan lehetne?

"Szerintem ebben a Cartoon Network rengeteget tud segíteni. A televíziót nézi, hallja folyamatosan a szülő, és ha látja ezeket a kampányvideókat, akkor talán jobban odafigyel rá. Szóval nagyon jó felületnek tartom, hogy a televízión keresztül a reklámszpotokból is értesülhetnek ezekről a témákról. Emellett remélem, hogy a gyerekek a mi példáinkon keresztül is tanulnak, és jobban kezelik majd ezt a problémát, ha találkoznak vele."

Meséltél egy személyes történetet a sajtótájékoztatón a gyerekkori bántalmazásról. A te esetedben súlyosan hibáztak a tanárok, hiszen nem vették komolyan a problémát, sőt egyenesen hibáztattak is érte. Mit gondolsz, ez a kampány segíthet az ilyen helyezetek megoldásában is?

"Engem nagyon mélyen érintett az, hogy hiába szóltam a problémáról, voltak olyan tanárok, akik egyáltalán nem álltak ki mellettem. De pont ez a kampány segíthet abban is, hogy a tanárok is felfigyeljenek erre a témára, és ha ők másképp kezelik ezeket a szituációkat, már volt értelme elkezdeni."

Ha visszamehetnél az időben és felnőttként odamehetnél magadhoz, milyen tanácsot adnál annak a kislánynak, akit bántanak?

"Hú! Ez egy nagyon nehéz kérdés. Leginkább azt, hogy ne aggódjak, meg fog oldódni ez a probléma. És hogy legközelebb jobban figyeljek oda az apró jelekre, amiket akkoriban nem vettem észre."

Hogyan lehet ezt lelkileg feldolgozni?

"Nagyon nehéz volt és talán az segített, hogy akkor ballagtam el, és teljesen kiszakadtam abból a közegből. Nem is tudom hogyan tudtam volna feldolgozni, ha mondjuk hetedikben történik, és még egy évig ott kell maradnom az osztályban. Igazából én a fiataloknak azt tudom tanácsolni, hogy ilyen esetben kicsit mozduljanak ki a szokásos környezetükből: menjenek el például sportolni, ismerjenek meg új embereket. Így új barátokat is tudnak szerezni és ez nagyon sokat tud segíteni."

emTV.hu

elmeny_es_velemeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr3115299968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása