Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Quo vadis RTL II és SuperTV2?

Mi lesz a két új adóval 2013-ban?

2012. december 03. - Flankerr

kritika.jpgEz az a kérdés, amire a választ a csatornák döntéshozóin és bennfentesein kívül most még senki se tudja. Viszont az Olvasókért Lovagrend tagjaként kötelességem tájékoztatni törzsközönségünket legalább nagy vonalakban: vajon mi várható 2013-ban a nagy csinnadrattával elindult új adókon, a sorozatok szempontjából? Ehhez az irányvonalat az aktuális kínálat szabja meg.

komment.jpgAmiben jelenleg nagyon erősen dominálnak a bebukott, ezért elkaszált, csak egy (csonka) évadot megért szériák. Lássuk az RTL II-t. Terra Nova? Tizenhárom rész, kasza. Elfelejtve? Tizenhét rész, kasza. Az utazó? Tizenhárom rész, kasza.

A SuperTV2-nél még „rosszabb” a helyzet: Szellemdoktor? Tizenhat rész, kasza. Ringer? Huszonkettő rész, kasza. 22-es körzet, Mr. Sunshine, Négy szingli, egy eset, A frontkórház? Tizenhárom rész, kasza a negyediken. Pan Am? Tizennégy rész, kasza. A hős alakulat? Eleve csak tíz részre tervezték, annyi is készült belőle.

Szóval jelenleg a szemétdombra hajított szériák temetője a két adó? Na azért nem, mert hozzánk legalább eljutottak, és jók is vannak közöttük (Az utazó, Négy szingli, egy eset). Vagy például a nemzetközileg megasikeres Egy rém modern család részekből is ki fog „fogyni” az RTL II február végére, ha így folytatódik a részek leadása. A napi vetítés „átka” ugye.

Véleményem szerint alapvetően két irányban indulhat el az RTL és a TV2 legfrissebb leányaik tekintetében. Az egyik, hogy továbbra is hazai szinten sok premiert, új sorozatot mutatnak majd be, és azokat ügyesen elosztva relatíve friss tartalommal csábítják majd a szinkronos tévénézés híveit. A másik irányvonalat a COOL szemlélteti: rengeteg ismétlés, néha-néha premierek, új évad (pl. Agymenők). Ezek mellé még hozzáadódik majd a saját gyártású műsorok felpörgetése, mint a Nagy Duett, vagy a Szombat esti láz. Ezek beindulásához szükséges lesz az adók (különösen az RTL II) lefedettségének növelése, mert a nélkül csak pénzkidobás a drága (de nézett, az RTL II-n is a Forró nyomon a legnézettebb) saját tartalom. Különbséget tennék még a szitkomok és a komolyabb, negyvenpár perc körüli sorozatok, szakszóval drámák között: előbbi nagyon jól ismételhető (lásd Jóbarátok), utóbbiból csak procedurális nyomozós jellegűek.

Az októberi indulás miatt az RTL II-nek (amely néha hülyének próbál nézni minket) hamarabb kell „színt vallania”, és már januárban fel kell villantani valamennyit abból, hogy merre akar tovább fejlődni, vagy degradálódni. Itt még fontos szempont, hogy az RTL-nek van egy igen sikeres (18-49-ben gyakran dobogós) kábeles adója, a COOL. Viszont így a két adónak kell majd „megosztoznia” a rájuk jutó sorozatokon: Chuck és Rejtély folytatása, és számos régebbi vagy új sorozat, aminek jogát az RTL csoport birtokolja. Ügyes pozícionálással ebből még jó is sülhet ki.

A SuperTV2 későbbi indulása itt előny: az RTL II-nek már ki kell játszania a kártyái egy részét, mire február/március környékén ők „következnek”. Ám saját maguknak tették magasabbra a virtuális lécet, amikor az adóval kapcsolatban sűrűn használták a „prémium” kifejezést. Ahogy a vak is mondta: majd meglátjuk.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ezt a két útvonalat látom járhatónak, persze létezik más megoldás is, hogy a hibrid verziókat ne is említsem. Őszintén kíváncsi vagyok, mi fog kisülni ebből: mire következtetnek majd az első hónapok nézettségéből a fejesek, és mennyire veszik a nézőiket komolyan. Bármi is legyen, premier ajánló rovatunkban az újdonságokról feltétlen beszámolunk.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr444944054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Quo vadis RTL II és SuperTV2? 2012.12.03. 09:30:01

Véleményem szerint alapvetően két irányban indulhat el az RTL és a TV2 legfrissebb leányaik tekintetében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása