Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Megnéztük az amerikai Titkok és hazugságok első két részét

A címével ellentétben ez nem egy dél-amerikai szappanopera, sőt!

2015. február 26. - Ádám // emTV.hu

axn.jpgNachos nélkül, ám gluténmentes házi meggyes süteményt majszolva nézhettük meg a kissé szappanoperás hangzású Titkok és hazugságok (Secrets & Lies) című sorozat első két epizódját, melyet az AXN az amerikai premierrel egy napon, vasárnap este kilenckor mutat be.

titkok_es_hazugsagok_1.jpg

A sztori röviden annyi, hogy a szobafestő Ben Crawford (Ryan Phillippe, magyar hangja Széles Tamás), miután a nejével durván összekapott, az estét egy barátjával töltötte és eléggé kirúgott a hámból. Másnap, a reggeli futása közben a közeli erdőben megtalálja a szomszéd kisfiú, az öt éves Tom holtestét. Számomra kissé érthetetlenül, de gyakorlatilag nyomban a nyomozás első számú gyanúsítottjává válik, házát rendőrök, kertjét újságírók lepik el, a szomszédai elfordulnak tőle. Az ügyet egy elszánt és szigorú detektív, Andrea Cornell (Juliette Lewis, magyar hangja Für Anikó) kapja meg, aki rögtön felfedez néhány ellentmondást, így a férfi egyből a nyomozás célpontjává válik. Ben helyzetét tovább nehezíti, hogy az éjszakából semmire sem emlékszik. Nem sokkal később fény derül egy hat éves titokra, megjelenik a kissé erőszakos apa, majd gyakorlatilag ha nem is mindenki, de sokan gyanússá válnak.

Az egyébként azonos című, tavaly bemutatott ausztrál sorozat amerikai változata mi tagadás, tele van klisékkel és kiszámítható helyzetekkel. Őszintén mondom, sokszor fogtam a fejem a vetítés közben, viszont semmit sem ront a sorozaton a (szintén az ABC Studios által jegyzett) Született Feleségek- miliő. A képi világ és a rendezés színvonalas, az executive producerek között pedig ott van a The West Wing (Az elnök emberei), vagy a Studio 60 on the Sunset Strip (A színfalak mögött) című szériákon edződött Timothy Busfield, aki amúgy játszik is a sorozatban. A második részben biztosan, melyet egyébként maga rendezett.

titkok_es_hazugsagok_2.jpg

A szinkron nem túl kiemelkedő, de nem is rossz, valahol az átlag magyar változatok szintjén mozog, ám pontos szinkronlista nélkül erre most nem térnék ki.

A történet a karakterdráma és a pszichológiai thriller különleges egyvelege. A sikerre garancia lehet Barbie Kligman író-producer is, aki többek között olyan sorozatokban dolgozott, mint az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály, az Everwood, a CSI: New York-i helyszínelők, a Vámpírnaplók és a Doktor Addison. További érdekesség, hogy a Cornell nyomozót alakító Juliette Lewis valódi detektíveket figyelt meg, hogy tökéletes alakítást nyújthasson. Egy biztos, a morcos tekintetet maximálisan sikerült elsajátítania.

Az eredeti verziót ismerők szerint abban egy hatalmas csavarral ér véget, a gyilkos olyasvalaki lesz, akire senki nem gondol. A vetítésen az AXN részéről el is hangzott, hogy az ausztrál verzió miatt nem változtattak a szerintem nem túl szerencsés, mindenképpen délutáni szappan-hangzású címen, mivel az szintén Titkok és hazugságok (Secrets & Lies) névvel fut, és – ezt már csak én teszem hozzá, hogy – az AMC vetíti, legközelebb kedden este adja az első két epizódot. Mellesleg ugyan ezt az angol és magyar címet viseli egy 1996-os többszörös Oscar-díjas, BAFTA-díjas, Golden Globe-díjas, Cannes-i fesztivál-díjas és Európai Filmdíjas dráma is, de annak az ég világon semmi köze sincs ehhez sorozathoz, úgyhogy ezt már tényleg csak zárójelben teszem hozzá.

titkok_es_hazugsagok_3.jpg

A Titkok és hazugságok nem egy körömrágós sorozat, ahol sosem tudhatod mi történik a következő percben, de már az első két epizód is tanúbizonyságot tett arról, hogy jó, ha mindenre figyelsz, mert több, eleinte jelentéktelennek látszó mozzanatnak lehet később jelentősége.

Egyet kijelenthetek, követni fogom. A mindössze tíz részes sorozat első két epizódja felkeltette az érdeklődésem, s bár nem mentes a közhelyektől és a kiszámítható cselekményektől, ez a nagyközönség számára nem feltétlenül zavaró, a sorozat ettől még élvezhető marad.

Tehát a Titkok és hazugságok (Secrets & Lies) első két részét az amerikai premierrel egy napon, sőt néhány órával még azelőtt, március 1-jén, most vasárnap este kilenc órától vetíti az amúgy péntektől két hétig kódolatlan, tehát Magyarországon bárki számára ingyen elérhető AXN, a sorozathoz készülő webizódokat pedig az AXN Playerben láthatjátok majd.

emTV.hu // AXN // ABC Studios

facebook.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr97223151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása