Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A visszatérők egy izgalmas sorozat, csak a címe béna

"Ha már többszáz embert kell megölnünk, akkor szabályosan tegyük"

2017. január 29. - Ádám // emTV.hu

Az RTL Spike indulásával a Sötét árvák mellett a nagyon béna magyar címmel futó The 100 is képernyőre került magyar szinkronnal, az elmúlt napokban pedig annyit vonatoztam, hogy sikerült megnéznem a sorozat eddigi, itthon bemutatott részeit, és meg kell mondjam, igencsak rákaptam.

Az alapsztori kábé abból áll, hogy kilencvenhét évvel ezelőtt nukleáris csapás tizedelte meg az emberiséget. Mindössze az éppen a bolygó körül keringő űrállomások négyszáz lakója maradt életben. Három generáció született az űrben, de az űrbéli Bárka erőforrásai kimerülőben vannak. Közel egy évszázad elteltével az emberiség kénytelen hát visszatérni a Földre. A népesség megmentése érdekében a túlélők száz fiatalkorú bűnözőt küldenek le a felszínre, hogy megtudják, lakható-e az emberiség egykori otthona. De természetesen ez korántsem minden, amit érdemes tudni A visszatérőkről.

A legelső dolog, ami eszembe jutott, hogy akinek a TNT Éghasadás (Falling Skies) és a kanadai Showcase csatorna Continuum című sorozata közül valamelyik, vagy mindkettő bejött, annak a Százak is befog. A CW poszt-apokaliptikus sorozatának vannak ugyan gyengeségei dögivel, de erősségei is. Kezdjük a negatívumokkal.

Véleményem szerint ez az a sorozat, ahol a sztori sokkal jobb, mint maga a megvalósítás. Hiába bővelkedik fordulatokban, azokat többségében már előre lehet sejteni, sőt, tudni is. Például rögtön a bevezető részben találnak egy oldalára dőlt kocsit, aminek az adott jelenetben semmi jelentősége nincs, a csapat tovább megy. Majd néhány perc múlva savas köd érkezik – milyen kibaszott mázli, hogy az imént jól megtalálták azt az akkor még funkció nélküli autót, amiben átvészelhetik a "vihart". És ha már vihar. Egy későbbi epizódban, mikor a Földre visszatért fiataloknak vége sikerül kapcsolatot teremteni a bolygó körül keringő Bárkával, épp egy hurrikán vonul át felettük. A kapcsolat gyakorlatilag zavartalan, csak és kizárólag akkor megy el, hagy ki az adás, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, mint a Star Trekben a transzporter. A készítők pofátlanul a szánkba rágják a történéseket, és ez sokszor nagyon zavaró. Nem beszélve az olyan abszurd mondatokról, mint az alcímben is említett "Ha már több száz embert kell megölnünk, akkor szabályosan tegyük", amit egyébként rögtön az első epizód tizenkilencedik percében Kane mond Shumway-nek.

Ennek ellenére mégis kijelenthetem, hogy A visszatérők egy izgalmas sorozat, amit mindenképpen érdemes nézni, mert az imént felsorolt hátrányai mellett, rengeteg előnye van. Kezdjük azzal, hogy nekem sokkal jobban tetszik, mint a szintén az RTL Spike által Magyarországra behozott, egyébként zseniális sorozat, a Sötét Árvák. (Igaz, az Orphan Black már ment felirattal a tavaly megszűnt BBC Entertainment műsorán.)

A televíziós sorozatokban megszokott, de vállalható CGI mellett az egyébként nem túl ismert színészek is remek munkát végeznek. Számomra csak az egyik szereplő volt ismerős, méghozzá a John Murphy-t alakító Richard Harmon, aki a fent már említett Continuum című időutazós sorozatban játszotta Juliant, azaz Theseus-t.

A karakterfejlődésekről még nem sokat tudok, mindössze nyolc epizódot láttam még(!) belőle, de azok a barátaim, akik már lepörgették a sorozat eddig bemutatott részeit állítják, bár a szériának vannak (lesznek) gyengébb periódusai, mindenképp érdemes néznem, és fogom is! Erre az egyik legjobb alkalom pont ma este kínálkozik az RTL Spike-on.

A szinkronról nem sokat tudok érdemben mondani, szerintem passzolnak a hangok, az eredeti szöveg ismeretének hiányában pedig nem tudom értékelni a magyar szöveget sem. A Műsorvízió oldalán részletes szinkronlistát találtok.

A magyar cím szerintem kurva béna, de ez nem egyedülálló (Szívek szállodája, Esküdt ellenségek, Született..., Gyilkos...), én Százaknak hívom a sorozatot.

A visszatérőkben sok a kiszámítható pillanat, de nem túl klisés, egy szórakoztató és tulajdonképpen lebilincselő széria, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok, aki vevő az ilyen történetekre.

A visszatérők premier epizód ma, vasárnap 22:00-kor az RTL Spike műsorán!

emTV.hu

fb.jpgzzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8512163141
süti beállítások módosítása