Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Spielberg hétvége a Paramount Channel műsorán

Érdekességek A cápa című filmről

2016. július 28. - emTV.hu

paramount.jpgA cápa több mint 471 millió dolláros bevételével korának egyik legsikeresebb alkotása volt, amit többek között John Williams főcímdalának is köszönhetett. Íme, öt érdekesség, amit tudni érdemes A cápáról, ami július 30-31-én rettegésben tartja majd a nézőket a Paramount Channel műsorán.

A cápa forgatását eredetileg ötvenöt napra tervezték, de végül százötvenkilenc lett belőle. Csak a nyitó jelenet felvétele három napot vett igénybe, és az elhúzódó forgatás természetesen a költségvetést is megnövelte. Az eredetileg három és félmillió dollárra tervezett mozi büdzséje a végére megközelítette a kilencmilliót, a film viszont több mint 471 millió dolláros bevételt hozott a készítők konyhájára, ami akkoriban rekordnak számított.

A filmben szereplő félelmetes fehér cápa bábu Steven Spielberg rendező ügyvédjéről, Bruce Ramerről kapta a nevét, aki többek között Demi Moore-t, Ben Stillert és Clint Eastwoodot is képviseli.

Amikor Spielberg először meghallotta A Cápa mára híressé vált, John Williams által jegyzett, mindössze az E és F hangokat tartalmazó zenéjét, kinevette, mert azt hitte, hogy az csak egy vicc. Az idő azonban igazolta a zeneszerző zsenialitását, hiszen a művet Oscar-díjjal jutalmazták. A Sugarlandi hajtóvadászat után egyébként A Cápa volt a második film, amin Williams és Spielberg együtt dolgozott, és azóta is minden Spielberg-mozinak ő a zenefelelőse.

A cápa első áldozata egy úszó volt, akit Susan Backlinie alakított. Annak érdekében, hogy a támadás valódinak tűnjön, a színésznő lábaira egy hámot erősítettek és a partról kábelekkel húzogatták oda-vissza. Backlinie-nek azonban nem árulták el, mikor fogják megtámadni, így teljesen valódi volt az arcán látható rettegés.

A címszereplő egy óra huszonegy percen keresztül nem látható a filmben, aminek egészen egyszerű oka volt: az épített mechanikus cápa ugyanis nem működött megfelelően. A modellt ráadásul nem tesztelték vízben a produkció előtt, így amikor először helyezték az óceánba, azonnal elsüllyedt. Egy másik jelenetnél pedig, amikor az Orca fedélzetén volt, a hajó süllyedt el a kamerákkal együtt, így az elkészült felvételek is veszélybe kerültek. Szerencsére azonban gyorsan New Yorkba értek velük, ahol sikerült megmenteni a nyersanyagot.

Spielberg hétvége szombaton 16:10-től a Paramount Channel műsorán!
szombat 16:10 Jurassic Park 2 / 18:40 E.T. / 21:00 A cápa / 23.45 Cápa 2 // vasárnap 17.55 A.I. // 21.00 Cápa 3 / 23.10 Cápa 4

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr628919986
süti beállítások módosítása