Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A Reagan-merényletről készített filmet a NatGeo

A Tim Matheson és Cynthia Nixon főszereplésével készült film magyar hangjai

2017. január 27. - Ádám // emTV.hu

natgeotv.jpgRonald Reagan alig két hónapja volt az USA elnöke, amikor egy fiatal merénylő többször is rálőtt, súlyosan megsebesítve a politikust. A Tim Matheson és Cynthia Nixon főszereplésével készült film az előzményeket, a legdrámaibb pillanatokat és a politikai következményeket mutatja be.

1980 második felében járunk. Ronald Reagan (Tim Matheson) épp Jimmy Carterrel (John L. Smith) az ovális irodáért küzd. Reagannek sikerül aránylag könnyen megnyerni a választásokat, elnöksége első időszaka azonban annál nehezebbnek bizonyul: elfogadottsága alacsony, a Kongresszus pedig barátságtalan vele szemben.

Ezzel egy időben a Kyle S. More (mh.: Czető Roland) által alakított a huszonöt esztendős John Hinckley Jr. egyre rosszabb mentális állapotba kerül. Szülei hiába kérlelik, nem fordul orvoshoz és nem keres magának munkát, ehelyett minden figyelmét Jodie Foster színésznőnek szenteli. Miután elkeseredett kísérlete, hogy találkozzon vele, csúfos kudarcba fullad, jobb híján egy szélsőséges cselekedettel igyekszik magára vonni a nő figyelmét: az amerikai elnök meggyilkolásával. Reagan és Hinckley története 1981. március 30-án ér össze a washingtoni Hilton Hotel előtt, amikor Hinckley hatszor rálő az elnökre és kíséretére. A merénylet káoszba taszítja a Fehér Házat és a nemzetet. Az elnök népszerűsége soha nem látott magasságokba emelkedik. A gyilkossági kísérlet pedig a szakmai és a magánéletére is nagy hatást gyakorol.

Tim Mathesont láthattuk már hasonló szerepben az NBC nagyszerű Az elnök emberei (The West Wing) politikai drámasorozatában, melyben a gyógyult alkoholista John Hoynes alelnököt alakította, aki egy (több) szexbotrány miatt kényszerül lemondani tisztségéről. A sorozatban egyébként a Martin Sheen által alakított Bartlet elnököt lövik meg. Akkor Rosta Sándor szinkronizálta az amerikai színészt, a National Geographic műsorán bemutatásra kerülő A Reagan-merénylet című filmben a leginkább "Terence Hill magyar hangjaként" ismert Újréti László fogja megszólaltatni. Bár rendkívül tisztelem a művész urat, a hangját is nagyon szeretem, úgy érzem ebben az esetben Rosta Sándor, aki egyébként szintén szinkronizál a filmben, jobb választás lett volna. A szinkronrendező, Kertész Andrea viszont a Nancy Reagant alakító Cynthia Nixonnak (Miranda a Szex és New Yorkból) "odaadta állandó magyar hangját", Bertalan Ágnest. A filmet nem a dokumentumfilmekben megszokott "hangalámondással", hanem szinkronizálva mutatják be, de sajnos a fentebb is látható magyar nyelvű ajánló nem a magyar hangokkal készült.

Az alkotást Az elnöknő (Commander in Chief) című sorozatban is közreműködő Rod Lurie rendezte, a forgatókönyvet a 2005-ös Oscaron a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában díjazott Eric Simonson írta.

"A Reagan-merénylet nem csupán egy drámai pillanatról, nemcsak a Reagan-elnökség fordulópontjáról, hanem ennél sokkal többről szól, magáról az emberről" – mondta a rendező. "A film nem annyira politikai, inkább pszichológiai vonatkozású. Mélyen belelátunk Reagan életébe, a feleségével, Nancy-vel való viszonyába, valamint Hinckley elmebajába is."

A Reagan-merénylet immár a negyedik filmes alkotás, amely a National Geographic, a Scott Free Productions és Bill O’Reilly együttműködésében született. A Killing sorozat eddig műsorra tűzött három filmje (Killing Lincoln – A Lincoln-gyilkosság, Killing Kennedy – A Kennedy-gyilkosság, Killing Jesus – Megölni Jézust) kivétel nélkül mind nagy sikert aratott, és számos Emmy-jelölést hozott.

MAGYAR HANGOK
Ronald Reagan (Tim Matheson) – Újréti László
Nancy Reagan (Cynthia Nixon) – Bertalan Ágnes
James Baker (Geoff Pierson) – Beregi Péter
Alexander Haig (Patrick St. Esprit) – Rosta Sándor
Jack Hinckley (Mike Pniewski) – Vass Gábor
Edwin Meese (Joel Murray) – Törköly Levente
David Stockman (Daniel Thomas May) – Kárpáti Levente
John Hinckley, Jr. (Kyle S. More) – Czető Roland
Dr. Joseph Giordano (Tom Hillmann) – Galbenisz Tomasz
Jerry Parr (Joe Chrest) – Petridisz Hrisztosz

magyar szöveg: Csorján Melinda
szinkronrendező: Kertész Andrea
MASTERFILM

A Reagan-merénylet premier vasárnap 21:00-kor a National Geographic műsorán!

emTV.hu // National Geographic

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8812159247
süti beállítások módosítása