Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

JJ Abrams ma rettegésbe taszítja New Yorkot

Este érkezik a ma kilenc éve bemutatott Cloverfield

2017. június 12. - emTV.hu

paramount.jpgHatalmas titkolózás előzte meg a 2008-ban debütáló Cloverfieldet. A JJ Abrams rendezte katasztrófafilmnek még címét sem ismerték a nyilvános vetítésekig. A Paramount Channel ma este újra felidézi a rejtélyes hangulatot és borzongást hoz a hétfő esti szürkeségbe.

A film körüli rendkívüli titkolózás és a tudatos, szinte képkockáról képkockára való szivárogtatás következtében rajongói blogok hada foglalkozott a témával már jóval a film bemutatása előtt. A jól felépített vírusmarketing kampánynak köszönhetően hatalmas felhajtás övezte minden előzetesét, az interneten terjedő félinformációk utáni vadászat pedig valóságos kultusszá alakította a filmet. Az alkotók több weboldalt is készítettek, amelyeken a látogatók fotórészletek összerakásával találhatták meg a film egy újabb darabját, de árulkodó jelként néha a filmbeli szörnyeteg is felharsogott, ha sokáig érintetlen maradt a számítógép egere.

A filmet eredetileg is Cloverfieldnek nevezték el, ám a nagy érdeklődés miatt gyakran váltogatták a nevét. A kezdetben cím nélküli, 1-18-08-ként emlegetett produkciót készítése folyamán számtalanszor átnevezték, de mivel az aktuális cím mindig kiszivárgott, újra és újra megváltoztatták azt. Végül visszatértek a kezdetekhez, amelynek érdekessége, hogy nem az alkotáshoz, hanem a producerhez köthető – Abrams ugyanis autójával mindig a Clover Field nevű kijáraton tért le Santa Monica-i irodájához.

A Szabadság-szobrot könnyedén kettészelő óriás a South Park készítőit is inspirálta, olyannyira, hogy a tizenkettedik évadban két részt is dedikáltak a szörnyetegnek. A Pánjárvány és a Pánjárvány 2: A Rémület című epizódokban a fiúk pénzkeresés céljából perui pánsípbandát alapítanak, de az események hamar kicsúsznak a kezeik közül és egy ősi átkot szabadítanak South Park-ra, ahol a lakosságot óriás tengerimalacok terrorizálják. Az epizódokban a kameramozgások és a szörnyek támadásai is utalnak a Cloverfield ikonikus jeleneteire.

A Cloverfieldet 2008. január 18-án több mint háromezer moziban vetítették, a nyitó napon pedig majdnem tizenhétmillió dollár bevételt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Egészen 2014-ig tartotta a legmagasabb januári bevétel heti átlag rekordját. Világszinten százhetvenmillió dolláros bevételt hozott az alkotóknak.

Cloverfield
június 12. hétfő 21:00
Paramount Channel

emTV.hu // Red Lemon Media

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8512587727
süti beállítások módosítása